MENIU CAUTĂ
, de Octavian Cojocaru

Sorina Pintea, după ce 20 de oameni au murit de gripă: „Nu suntem foarte departe de declararea epidemiei”. În ce condiții se poate vorbi de o epidemie de gripă

Distribuie

Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a declarat că e posibilă declararea epidemiei de gripă, având în vedere că, în acest sezon, 20 de persoane au murit în România din cauza bolii. 

Ministrul Sănătății a explicat, la Realitatea TV, în ce condiții poate fi declarată epidemia de gripă.

„Nu suntem foarte departe de declararea epidemiei şi dacă trei săptămâni la rând avem săptămână epidemică, adică numărul cazurilor confirmate este mai mare decât numărul cazurilor estimate, putem vorbi despre o epidemie. Avem deja o săptămână epidemică şi avem toate şansele ca joi, când vom prezenta datele INSP, să avem şi a doua săptămână epidemică. De aceea, măsurile pe care împreună cu specialiştii le-am comunicat Direcţiilor de Sănătate Publică şi Ministerului Educaţiei sunt măsuri ca şi în cazul unei epidemii de gripă”, a spus Pintea.

Sorina Pintea recomandă, în contextul în care numărul îmbolnăvirilor a crescut în ultima perioadă, ca oamenii care au simptome de gripă să meargă la medic.

„Pentru cei care prezintă simptome, primul lucru să meargă la mediul de familie şi, dacă se poate, să nu ieşim din casă în colectivitate, în locuri aglomerate. De asemenea, foarte important este triajul epidemiologic în şcoli, triaj care poate fi făcut de către cadrele didactice, adică pur şi simplu recunoaşterea unui copil care prezintă simptomele unei răceli. Important este să nu folosim automedicaţia, să urmăm cu stricteţe recomandările specialiştilor”, a declarat, duminică, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, la Realitatea TV, potrivit Agerpres.

Despre cele 20 de cazuri de deces, Pintea a spus: „au avut în comun un singur lucru, nu erau vaccinate”. „Din cele 20 de persoane decedate – 16 au avut condiţii medicale preexistente”, a mai punctat ministrul Sănătăţii.

Ea a afirmat că sunt vaccinate 1.255.000 de persoane din grupele de risc. „Cealaltă categorie ar trebui să se vaccineze cumpărând vaccinul din farmaciile cu circuit deschis. Din datele pe care le avem în acest moment, procentul este foarte mic. Populaţia nu a ales să se vaccineze”, a precizat Sorina Pintea.

Cel mai recent deces din cauza gripei a fost înregistrat în Galați. Un bărbat de 68 de ani a murit la spital, el nefiind vaccinat și având alte boli respiratorii grave.


Frații Cantona vin în România să facă un film despre Steaua! Libertatea a aflat totul de la Joel, fratele mai mic din „clanul Cantona”

Citește mai multe despre Sorina Pintea, epidemie, gripa, sfaturi și vaccin pe Libertatea.

Comentarii