Oare ce poate fi mai greu pentru o mamă decat să-şi piardă copilul? O romancă de langă Barcelona trăieşte un adevărat coşmar de 11 luni: toţi cei trei îngeraşi ai săi au fost luaţi de autorităţile spaniole. Calvarul a început în aprilie anul trecut, când mama micuţilor a fost acuzată că şi-ar fi agresat unul dintre copii. De atunci, cei trei băieţi ai săi – Răzvan (2 ani), Daniel (un an) şi Alex (o lună şi jumătate) – au fost luaţi, pe rând, şi duşi la orfelinat, lăsând în urmă o mamă îndurerată.
Brânduşa (32 de ani) şi Adrian Gafiţescu (23 de ani) s-au stabilit de 3 ani în LArbos, un sat situat la 32 de kilometri de Tarragona şi la 65 de kilometri de Barcelona. Toate au fost bune şi frumoase până în aprilie anul trecut.
Acuzată că şi-ar fi scuturat copilul
Mama celor trei copii povesteşte cum s-au derulat faptele: “Daniel era de mic un copil tare plângăcios. Făcea deseori crize, însă medicul nostru pediatru, un spaniol, ne-a spus că e ceva normal. Pe 26 aprilie 2009, fiul nostru a făcut un atac de plâns, urmat de convulsii. Nu mai respira. Am fugit cu el la Urgenţe. Medicii au descoperit că băieţelul prezenta hidrocefalie (acumulare de lichid în creier). În urma a două operaţii, lichidul a fost scos şi nu au mai existat probleme. După ce au eliminat dintre cauze căzătura şi o eventuală lovire, medicii au dat verdictul de posibilă scuturare şi nu au vrut să ţină cont de faptul că Daniel era foarte plângăcios. Le-am spus de crizele sale, care durau chiar şi câte o oră, timp în care se învineţea şi nu se liniştea decât atunci când adormea”.
De aici a început calvarul: “În urma diagnosticului de posibilă scuturare, au fost alertaţi de spital cei de la protecţia copilului. Imediat, ne-au luat temporar tutela micuţului, iar fiul nostru a fost dus la un orfelinat. A fost un şoc, pentru că eram nevinovaţi şi nedreptăţiţi şi ştiam că nu îi făcuserăm vreun rău copilului”, spune Brânduşa.
Însă coşmarul abia începea: “După câteva zile, o echipă de la «Diagnostic asupra familiei» a venit să ne facă evaluarea. Au întocmit numai referinţe defavorabile. Culmea a fost atinsă când ne-au scris în raport că «nu avem condiţii minime de trăi, de igienă personală, de resurse financiare şi sociale, pentru a creşte copiii». Iar noi locuim într-un apartament nou, cu tot ce e necesar pentru un trai decent! Soţul meu lucrează într-o fabrică de geamuri pentru automobile şi câştigă bine, astfel că ne ducem viaţa fără probleme”, a continuat mama copiilor. În ultima zi a anului trecut, Brânduşa a primit cea de-a doua lovitură: “Pe 31 decembrie, l-am născut pe Alex. Mi l-au luat şi pe el! Nici măcar nu m-au lăsat să-l văd! Mi s-a spus doar să mă duc pe 4 ianuarie să cer explicaţii la Centrul pentru protecţia minorilor din Tarragona”.
Cei trei micuţi au fost duşi la orfelinat
După 5 zile, românca a rămas şi fără Răzvan: “Am plecat cu toţii la Tarragona. Acolo am fost înştiinţaţi că şi fiul cel mare va rămâne în centru. Şocată, am vrut să fug şi să-mi salvez îngeraşul, dar nu am fost lăsată”. Totuşi, românca nu renunţă: “Ne-am luat avocat şi o să demonstrăm reaua-voinţă a asistenţilor sociali. Am înştiinţat şi consulatul României din Barcelona. Ştim că suntem nevinovaţi şi ne vom bate să ne recuperăm copilaşii pe care spaniolii ni i-au sechestrat!”.
Aşa arată o casă «improprie» traiului!
Sufrageria în care locuieşte familia Gafiţescu arată impecabil | Copilaşii aveau o cameră numai a lor | Bucătăria apartamentului în care stau Brânduşa şi Adrian e curată şi complet utilată |
Deşi autorităţile spaniole au scris în raport că românii trăiesc în condiţii improprii şi că nu au condiţii minime de igienă personală, Brânduşa şi Adrian Gafiţescu au ţinut să ne arate că lucrurile stau exact pe dos: apartamentul acestora e mare, e dotat cu tot ce trebuie şi luceşte de curăţenie.
«Să meargă în instanţă»
“Cunosc profesionalismul autorităţilor spaniole în a aborda problemele legate de creşterea şi ocrotirea minorilor, dar în cazul de faţă poate fi exces de zel al unui funcţionar care a abordat problema fără o profundă analiză. Cazul trebuie studiat cu o atenţie deosebită. Recomand familiei de români să se zbată pentru a dovedi că are dreptate, la nevoie să meargă în instanţă”, ne-a declarat deputatul PD-L William Brînză (foto), preşedintele Organizaţiei 43 – Diaspora.
Ce este hidrocefalia?
Hidrocefalia reprezintă o acumulare de lichid cefalorahidian în interiorul creierului. Lichidul, produs în mod normal în organism, circulă prin ventricule în jurul creierului şi al măduvei spinării, pentru ca, în final, să fie absorbit la nivelul scoarţei cerebrale în sistemul venos şi să ajungă în cele din urmă la inimă. Acest ciclu de producere, circulaţie şi absorbţie a lichidului cefalorahidian asigură protecţia, hrănirea şi eliminarea produselor de excreţie ale creierului şi ale măduvei spinării. Hidrocefalia e cauzată, în general, de un obstacol care împiedică lichidul din ventricule să se scurgă normal şi să iasă spre meninge. Mai rar, hidrocefalia e cauzată de o hipersecreţie a ventriculelor sau de un defect de resorbţie de către meninge.
«Nu zguduitul provoacă “apa în creier”»
“Când un copil e frecvent «zguduit», el dezvoltă sindromul «shaken baby». Aşa cum arată şi numele, acesta apare la copiii de vârste mici, până la patru ani, şi le poate afecta, într-o mai mică sau mai mare măsură, creierul. El nu poate însă să provoace aşa-zisa apă în creier, hidrocefalia”, ne-a declarat prof. dr. Vlad Ciurea, şeful secţiei Neurochirurgie I de la Spitalul de Urgenţă Bagdasar-Arseni din Capitală. (Oana Timar)
Caz identic în Barcelona! – Au rămas fără băiat, tot pentru că l-ar fi scuturat
Ştefan şi Nicoleta Bukoş, din Barcelona, trec exact prin acelaşi coşmar ca şi familia Gafiţescu. Ionatan Ştefan, copilul de 2 ani al celor doi români, a fost luat de autorităţi, anul trecut, tot pentru că ar fi fost scuturat!
“Pe data de 5 iulie anul trecut, eram singur acasă şi copilul a început să plângă tare. M-am îngrozit când am văzut că i se blocase respiraţia”, povesteşte Ştefan Bukoş, tatăl băieţelului, care continuă: “Am fugit cu el la dispensar. Acolo i-au făcut respiraţie artificială, după care l-au dus de urgenţă la spital. După o lună, când Ionatan s-a făcut bine, au venit doi specialişti de la protecţia copilului şi ne-au spus că micuţul va merge într-un centru de recuperare. Mai târziu ne-am dat seama că era, de fapt, un orfelinat. Ne-au băgat pe sub nas o mulţime de acte din care nu am înţeles nimic, fiind redactate în catalană, limbă pe care nu o cunoaştem, dar care aici e oficială”.
Tatăl, care lucrează în domeniul construcţiilor metalice, adaugă, cu durere în glas: “Sunt acuzat că am scuturat copilul. Autorităţile doar presupun că i-am făcut rău lui Ionatan, dar susţin că îl protejează şi că dacă vine acasă e în pericol”.
Familia originară din Alba susţine că reprezentanţii legii din Spania au făcut numeroase abuzuri şi presiuni pe parcursul anchetei: “I-au cerut soţiei mele să mă denunţe la poliţie, să mă dea afară din apartamentul în care locuim sau să-mi intenteze proces de divorţ. Normal că nu a vrut, pentru că ştie că nu sunt vinovat”. Concluzia lui Ştefan Bukoş e dureroasă: “Cei de aici o ţin sus şi tare că eu am scuturat copilul, dar nu au nici o dovadă. Aşa că îi acuz că îmi sechestrează băieţelul”.