Mergi direct la conținut »
Peste 1.800 de paturi pentru pacienţii COVID-19, 8 spitale de campanie gata, 4 se pregătesc în România. Nu e niciun pat ocupat și doar Otopeniul a avut pacienți
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Peste 1.800 de paturi pentru pacienţii COVID-19, 8 spitale de campanie gata, 4 se pregătesc în România. Nu e niciun pat ocupat și doar Otopeniul a avut pacienți

Peste tot în țară s-au ridicat până acum 8 spitale de campanie dedicate pacienţilor infectaţi cu COVID-19. Cele mai multe sunt în zona Bucureşti - Ilfov. Iar alte patru spitale modulare, unde ar putea fi internaţi în jur de 500 pacienţi, sunt în fază de proiect. Doar ROL 2 din Otopeni a avut pacienți. Acum, nici un spital nu are vreun pat ocupat. Este exact ceea ce a spus fostul ministru Costache că se va întâmpla, înainte de a demisiona.

De Adriana Oprea,

Primul spital de campanie pentru pacienţii Covid-19 a fost construit de MApN în incinta Institutului de Geriatrie și Gerontologie „Ana Aslan” din Otopeni. El funcționează ca secție externă a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central.

1. Formațiunea Medicală de Tratament ROL 2 (FMT ROL 2) de la Otopeni se află în dotarea Armatei României din anul 2009 şi a mai funcționat ca secție externă de boli infecțioase la combaterea virusului Ebola.

Spitalul modular Ana Aslan

La „Ana Aslan”, în corturi medicale și-n containere au fost amenajate unități de triaj, laborator, radiologie, sterilizare, zonă de decontaminare.

Spitalul modular Ana Aslan

FMT ROL 2 preia pacienți de la Institutul „Matei Balș”, Spitalul „Victor Babeș” și Spitalul Colentina şi are 24 de paturi de Terapie Intensivă.

Alte 130 de paturi sunt pentru pacienţii cu forme ușoare și medii de COVID-19.

2. Unitatea de Suport Medical Bucureștii Noi a fost amenajată de Auchan și Leroy Merlin, cu sprijinul mediului de afaceri.

Spitalul modular Bucureștii Noi

Este un centru de primire, triere, cazare și tratare preliminară a bolnavilor infectați cu COVID-19 şi are 350 de paturi pentru pacienţii cu forme uşoare. În plus, aici sunt amenjate spații de cazare pentru medici, spații sanitare și dușuri pentru pacienți, zone distincte de luat masa pentru cadre medicale și pacienți.

Povestea Lenuței, păstoriţa cu 9 copii, din Rășinari: “Ca să-i pot creşte, m-am angajat un fel de slugă, să păzesc caprele oamenilor din sat”
Recomandări
Povestea Lenuței, păstoriţa cu 9 copii, din Rășinari: “Ca să-i pot creşte, m-am angajat un fel de slugă, să păzesc caprele oamenilor din sat”
 

3. Spital Modular din zona Pipera a fost inaugurat de Primăria Capitalei la 8 mai şi funcţionează ca secţie externă a Spitalului „Victor Babeş” din Bucureşti. 

Are o capacitate de 500 de paturi pentru pacienţii cu forme uşoare de COVID-19.

Spitalul modular Pipera

Cele peste 250 de containere, canalizarea, electricitatea, echipamentele și dotările au costat până în 2 milioane de euro, susține Primăria Municipiului București într-un comunicat de presă.

4. Spitalul de campanie din Cluj Napoca a fost amenajat în Sala Polivalentă BTarena, costurile fiind suportate de Auchan România împreună cu instituțiile partenere (cca. 1 milion de lei).

Spitalul campanie din Cluj. Foto: cluju.ro

Spitalul are o capacitate de 358 de paturi pentru bolnavii COVID-19 asimptomatici sau cu forme ușoare.

Maddie a dispărut în 2007 și nu a fost niciodată găsită. Ce s-a întâmplat acum, după 13 ani
Recomandări
Maddie a dispărut în 2007 și nu a fost niciodată găsită. Ce s-a întâmplat acum, după 13 ani
 

Primăria Cluj-Napoca a anunţat că, „până la alte dispoziții naționale, această amenajare va rămâne în Sala Polivalentă pe parcursul lunilor mai și iunie”, după care „dotările existente vor intra în patrimoniul ISU Cluj”.

5. Spital militar de campanie din Constanţa este amplasat pe stadionul Portul din oraş

şi funcționează ca o secție extinsă de boli infecțioase a Spitalului Militar de Urgență din Constanța.

Spitalul modular din Constanta. Foto: defense.ro

Sistemul Medical Modular de Izolare și Tratament (SMMIT) este compus dintr-un spital de campanie cu o capacitate de 56 de paturi (4 de Terapie Intensivă) şi o zonă de carantină şi izolare, cu o capacitate de 116 paturi.

„SMMIT de la Constanța a fost achiziționat, prin CN UNIFARM SA, din Olanda (Țările de Jos), procedura de achiziție fiind derulată de Centrul Farmaceutic Zonal București. Valoarea contractului a fost de 11.490.136 lei cu TVA (incluzând costuri transport și servicii pregătire personal pentru instalare și operare laborator).”

În plină criză de sănătate publică, premierul Orban are mesaje liniștitoare. Nu neapărat pentru pacienți, cât pentru industria pharma
Recomandări
În plină criză de sănătate publică, premierul Orban are mesaje liniștitoare. Nu neapărat pentru pacienți, cât pentru industria pharma
 

Ministerul Apărării Naţionale

6.  Spitalul militar de campanie din Timişoara a fost ridicat în incinta stadionului CFR.

Spitalul modular din Timisoara. Foto: Tion.ro

Formaţiunea medicală funcţionează ca secţie de boli infecţioase a Spitalului Clinic Militar de Urgenţă „Dr. Victor Popescu” Timişoara, pentru tratarea cazurilor uşoare şi medii de infectare cu virusul SARS-CoV-2.

Zona de izolare și de carantină are o capacitate de 120 de locuri, iar în zona medicală principală sunt 56 de paturi (4 de Terapie Intensivă).

La fel ca şi în cazul spitalului de campanie din Constanţa, MApN a achiziţonat SMMIT Timișoara din Olanda, prin CN UNIFARM SA, la preţul de 11.490.136 lei cu TVA.

7.  Unitatea de Suport Medical de la Târgu Mureș este amenajată în Sala polivalentă din campusul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade”.

Unitatea de suport medical Târgu Mureș. Foto: transilvaniabusiness.ro

Unitatea de Suport Medical e în administrarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș și dispune de 90 de paturi pentru bolnavii COVID-19 cu simptomatologie moderată. 20 de paturi sunt de Terapie Intensivă.

Consiliul Județean Mureş a alocat suma de 1.031.000 lei pentru finalizarea proiectului și operaționalizarea acestuia.

8. Spitalul modular de lângă Miercurea Ciuc e amplasat în vecinătatea secției de boli infecțioase și pneumologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc, din Șumuleu-Ciuc.

Unitatea dedicată pacienţilor COVID-19 are 10 paturi.

Unitatea medicală de lângă Miercurea Ciuc. Foto: spitalmciuc.ro

Cele opt containere au costat 245.000 lei, suma fiind asigurată de Consiliul Județean Harghita, direct şi prin SJU Miercurea Ciuc.

Alte spitale de capanie, în stadiul de proiect

9. Spitalul modular de la Leţcani (judeţul Iaşi) ar avea o capacitate de 250 de paturi, din care 100 pentru terapie intensivă. Costurile se ridică la 13,2 milioane de euro, bani alocaţi de Consiliile Judeţeane Iași şi Neamţ.

Contractul a fost câştigat de o firmă din Turcia care ar fi trebuit să livreze până acum cele  100 de containere. 

Recent, firma a cerut o extindere a termenului de livrare, invocând că în Ankara a fost instituită starea de carantină totală, iar „interdicțiile impuse de guvernul turc afectează grav activitatea societății”.

10. Spitalul Modular 1 Elias este construit de Asociația Dăruiește Viață, exclusiv din donații și sponsorizări.

Amplasat în curtea Spitalului Elias din București, unitatea ar avea o capacitate de 38 de paturi (care ar putea fi transformate în paturi de terapie intensivă).

Spitalul Modular e compus din 71 de containere, amplasate pe o structură metalică, iar investiția este estimată la 2 milioane de euro.

11. Spitalul modular din Braşov ar urma să fie ridicat în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă. Costurile se ridică la 10.000.000 de lei, sumă asigurată de către Consiliul Județean Brașov.

Vor fi 55 de containere, cu o capacitate de 28 de paturi. Dotarea cu mobilier și aparatura medicala de înaltă performanță, în valoare de peste 13 milioane de lei, se va face din fonduri europene.

Contractul a fost atribuit, dar una dintre firmele care au depus oferte cere reluarea producerii de achiziţie. Construirea spitalului modular de la Braşov are ca termen de finalizare 2 luni.

12. Spitalul de campanie din Bacău ar urma să fie amplasatpe Baza Sportivă Letea de lângă oraş.

Spitalul va fi ridicat după modelul celor din Timişoara şi Constanţa, dar „proiectul de la Bacău va fi gestionat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenşă, care s-a ocupat de tot”, spune Liviu Miroşeanu, prefectul judeţului.

Spitalul din Bacău va fi o construcţie de tip modular şi ar urma să aibă o capacitate de maxim 170 de paturi, din care 4 paturi ATI. Nu există deocamdată date publice despre valoarea investiţiei.

Close
Închide
  Close