Poate parea de domeniul incredibilului, dar politistii s-au aflat nu de putine ori in situatia disperata de a plati autopsiile efectuate la institutele de medicina legala din tara cu bani obtinuti din sponsorizari. Situatia, ce e drept ilara, a fost cauzata de faptul ca Ministerul de Interne nu a platit integral costul expertizelor emise de legisti. In acest moment, datoria MI fata de institutele de medicina legala din Romania se ridica la aproximativ 17 miliarde de lei.
In anul 2001, au fost efectuate 14.549 de autopsii, 5.864 de expertize pentru agresiuni, 10.952 in cazul accidentelor rutiere, 1.078 de constatari criminalistice, 44.007 expertize serologice, antropologice si calculari ale alcoolemiei. De asemenea, comisiiile superioare de avizare s-au intrunit de 344 de ori, iar 6.803 persoane au fost expertizate din punct de vedere psihiatric. Cifre. Statistici. Dar toate aceste servicii, efectuate de catre institutele medico-legale din tara costa, fireste. Numai ca, din 36.807.000.000 de lei, Ministerul de Interne a achitat doar 20.041.000.000 de lei. Un calcul simplu arata ca MI are o datorie fata de IML-uri de 17 miliarde de lei. In top sunt judetele Mures si Iasi, care nu au achitat nici un leu din sumele datorate laboratoarelor de medicina legala. Bani suficienti pentru ca legistii sa inceapa sa ameninte ca nu mai trimit politiei rezultatul nici unei autopsii, nici chiar in cazurile de crima, pana cand datoria nu va fi achitata.
In aceste conditii, pentru a nu bloca anchete importante, politistii au recurs la o metoda extrema. Au facut rost de bani chiar si din sponsorizari, sume ce au ajuns la rudele celui ucis sau ranit. „Legistii au mari probleme cu plata salariilor. Trec printr-o situatie critica. Dar ce sa faca o familie careia i-a fost ucis, de exemplu, copilul? De unde sa scoata chiar si zece milioane de lei pentru a plati taxele catre IML? Omeneste, i-am inteles si am facut rost de bani cum am putut. Am obtinut sponsorizari. Nu e o situatie normala. Fireste, banii pentru autopsii si expertize ar trebui sa fie trecuti la cheltuieli judiciare, pe om sa nu il coste nimic. Dupa estimarile facute la fiecare inceput de an, sumele ar trebui alocate Ministerului de Justitie, care, oricum, contabilizeaza aceste cheltuieli”, ne-a declarat gen. Lazar Carjan, seful Directiei Judiciare din cadrul IGP.
Pana cand banii vor ajunge la legisti, probabil, va mai dura. Tot pana atunci, autopsiile se vor face tot pe datorie. In baza prieteniilor dintre politistii si legistii care se cunosc de zeci de ani.