Mergi direct la conținut »
Sporurile se includ în pensie indiferent de data pensionării? Libertatea te ajută
Ştiri Libertatea > Ştiri > Sporurile se includ în pensie indiferent de data pensionării? Libertatea te ajută

Sporurile se includ în pensie indiferent de data pensionării? Libertatea te ajută

”Vreau să știu dacă ceea ce a explicat doamna avocat Alexandra Gabriela Velican în ziarul Libertatea în luna februarie a acestui an, referitor la sporuri și cuantumul pensiei, este valabil și pentru cei pensionați după 1990. Concret: sporurile se includ în pensie indiferent de data pensionării?” (C. Drăghici, Bacău)

De Gabriela Boceanu,

Răspunde avocata Alexandra Gabriela Velican (foto; [email protected]):

”Principiul contributivității este aplicabil oricărui pensionar, indiferent de data ieșirii la pensie, iar în cazul în care o serie de venituri, precum sporuri, nu au fost valorificate la stabilirea dreptului la pensie, se putea solicita acest lucru în instanță. Atenție mare, însă, o decizie de pensionare nu poate fi atacată decât în termen de 30 de zile de la data comunicării!  Prin urmare, în principiu, numai pentru persoanele care ies la pensie în baza actualei legi nr. 263/2010 se mai pot contesta deciziile.

Când este respinsă contestația ca tardivă

Dacă, de exemplu, ați ieșit la pensie acum 1-2 ani și vi s-a comunicat decizia de pensionare, în cuprinsul căreia se menționează că nu au fost valorificate anumite sporuri, și nu ați contestat-o în termenul prevăzut de lege, în prezent nu se mai poate face nimic, pentru că o eventuală acțiune în instanță ar fi respinsă ca tardivă. Prin urmare, ceea ce a fost stabilit în cuprinsul unei decizii de pensie necontestate în termen de 30 de zile de la comunicare nu mai poate fi atacat ulterior, întrucât decizia a rămas definitivă.

Pentru veniturile noi se cere recalcularea pensiei

În schimb, dacă este vorba despre venituri noi, care nu au fost solicitate inițial, se poate face cerere de recalculare a pensiei și un eventual răspuns negativ poate fi atacat în instanță. Însă tot în termen de 30 de zile de la primirea răspunsului din partea Casei de pensii.”

Citește și: 

De ce nu sunt luate în calcul unele sporuri în dosarul de pensie? Avocata ne spune și ce avem de făcut pentru a le obține

 

Close
Închide
  Close