Staţiunea Sovata este cunoscută şi sub numele de “perla staţiunilor balneoclimaterice din Transilvania” datorită calităţii terapeutice a nămolului, aerului curat din zonă şi numeroaselor lacuri helioterme.

Despre stațiunea Sovata

Orașul Sovata se află pe cursul superior al râului Târnava Mică, în Depresiunea Praid-Sovata, la poalele dinspre sud-vest ale Munților Gurghiu, la o altitudine de 475–530 m. Staţiunea Sovata poate fi vizitată de turişti în toate sezoanele. Sovata este situată la o altitudine între 475-530 m., la 65 km. distanţă de Târgu Mureş, aproximativ 75 Km de Sighişoara şi 200 km de Braşov. 

Stațiunea Sovata a fost menționată pentru prima data ca loc tămăduitor într-un document din 1597, dar abia în 1850 devine stațiune balneară. Este înconjurată de dealurile Cireșelu (912 m), Capela (720 m), Bechiș (1.079 m), Dealul Mic și Muntele de Sare, fiind acoperită cu păduri de fagi, stejari, carpeni, ulmi, castani, brazi și mesteceni.

Renumele Sovatei se datorează lacurilor Ursu (46.000 m2), Aluniș (9.000 m2), Verde (5.000m2), Negru, Roșu, Mierlei și Șerpilor, cu ape clorurate (cu concentrație mare – de la 40 la 250 g/litru) și sodice, prezentînd fenomenul de heliotermie.

Staţiunea balneoclimaterică Sovata se afla într-o regiune de dealuri şi astfel beneficiază de un climat de depresiune, cu rol de relaxare asupra organismului. Aerul este curat, puternic ionizat şi lipsit de praf. Temperatura din staţiune este moderată, cu veri răcoroase şi ierni blânde. În staţiune, temperatura medie anuală este de 7,7 grade Celsius, iar precipitaţiile sunt de aproximativ 750 mm anual.

Lacul Ursu, unic în lume

Lacul Ursu din statiunea Sovata
Lacul Ursu din statiunea Sovata

Lacul Ursu, aflat în Sovata și numit și ”Marea Moartă a Europei”, are cea mai mare concentrație salină de pe planetă, fapt ce îl face unic în lume.

Cel mai cunoscut dintre lacurile helioterme ale stațiunii Sovata este Lacul Ursu care este și unicul lac helioterm din Europa și cel mai mare astfel de lac din lume. Lacul Ursu este înconjurat de păduri și se găseşte la o altitudine de 502 m. Suprafaţa acestuia depăşeşte 40.000 mp, lungimea este de 306 m, lăţimea de 182 m. Perimetrul este de 900 m.

Cel mai adânc punct al lacului este la 18.9 m. Lacul Ursu deţine cea mai mare concentraţie salină de pe planetă, are o temperatură de 29°C la suprafaţă şi de 41°C la adâncimea de 1,5 metri şi este cel mai important dintre cele cinci lacuri cu apă sărată existente în staţiunea Sovata.

Ce activități poți face în stațiunea Sovata

Stațiunea Sovata și Lacul Ursu reprezintă una dintre cele mai apreciate obiective turistice din România.

Relaxarea este, în stațiunea Sovata, pe primul plan, multe hoteluri din Sovata oferă servicii complete, piscină, saună, masaj, fitness, tratamente, ca să nu mai spun de minunata ocazia de a face baie în lacurile sărate ale stațiunii, inclusiv în Lacul Ursu.

De la tratarea unor boli ginecologice, ale unor afecțiuni degenerative, inflamatorii, reumatismale și până la tratarea unor boli cardiovasculare, apa sărată a lacurilor din Sovata, implicit a Lacului ursu, este benefică tuturor celor care vor să își îmbunătățească sănătatea.

Obiective turistice în Sovata și în apropiere

Dacă sunteți în trecere prin zona stațiunii Sovata nu ratați ocazia de a vizita unele dintre locurile de poveste din România, Lacul Ursu și celelalte lacuri din împrejurimi: Aluniș, Mierlei, Roșu, Negru și Verde. Un traseu care merită parcurs este cel care pleacă de la Lacul Ursu și urcă prin pădure către Hotel Tivoli și Lacul Tivoli. Alte destinații populare sunt Vârful Cireșelu sau Dealul Saca.

Salina Praid

Salina Praid - Obiective turistice in apropiere de Sovata
Salina Praid – Obiective turistice in apropiere de Sovata

Situată la 10 km de stațiunea Sovata în județul Harghita, Salina Praid este una dintre cele mai mari mine de sare din țară și Europa. În cadrul salinei Praid se pot face numeroase activități de agrement și recreere.

Muntele de sare

Obiective turistice în Sovata - Muntele de sare
Obiective turistice în Sovata – Muntele de sare

Muntele de sare Praid este o arie protejată de interes național situată în Praid. Acesta acoperă cel mai mare zăcământ de sare din țară, ale cărui rădăcini sunt îngropate până la 2,7-3 km adâncime. Diapirul de sare pe orizontală are o formă ușor eliptică, având diametrul de 1,2 – 1,4 km, iar pe verticală are forma unei uriașe ciuperci.

Canionul de sare

Cheile Corundului se întind in partea de sud-vest a Muntelui de sare Praid. Aici apa a străpuns sarea și canionul format este din stânci de sare și creste de sare ce asociază fenomene de carst salin cu doline, polje, diaclaze, pâlnii de dizolvare și lapiezuri ce asociază existența unor izvoare cu ape sărate.

Cheile Bicazului și Lacul Roșu

Cheile Bicazului
Cheile Bicazului

În aval de Lacul Roșu încep Cheile Bicazului. 6 km de chei spectaculoase în Carpații Orientali, pe valea râului Bicaz, care fac legătura între Transilvania și Moldova. Împreună, formează un ansamblu turistic unicat în România.

Alte locuri de vizitat în stațiunea Sovata

  • Vila Magistraților – clădire datată din 1920, inițial al Casei Regale; în prezent, este Centrul Regional de Pregătire Profesională a Magistraților
  • Izvorul Maria – cu apă potabilă, aflat în parcul din imediata vecinătate a autogării din Sovata
  • Pârtia Aluniș – amenajată lângă cabana cu același nume tot mai solicitată de iubitorii sporturilor de iarnă
  • Lacul Negru – pe strada Bradului, primul lac al Sovatei format în anul 1710 prin surparea unei ocne
  • Izvorul Ghera – aflat pe strada cu același nume pe locul unde se aflau primele băi sărate din stațiune
  • Centrul Cultural Domokos Kázmér – pe Strada Principală găzduit de o clădire monument istoric
  • Așezarea romană de la Sovata („Dealul Földvár”) datată din sec. I-III p. Chr.
  • Turnul roman de la Săcădat (Epoca romană).
  • Călimani – Gurghiu, sit de importanță comunitară (134.936 hectare) inclus în rețeaua ecologică Natura 2000 în România.
Citeşte şi:

Stațiunea Durău – oaza de relaxare din Ceahlău. Activități și obiective turistice

Stațiunea Straja – activități și locuri de vizitat în Straja

Stațiunea Arieșeni – oaza de relaxare din Apuseni. Trasee și obiective turistice

Ce spune un iranian despre România. Toți i-au zis: „Nu te duce la București! Sunt oameni săraci„
PARTENERI - GSP.RO
Ce spune un iranian despre România. Toți i-au zis: „Nu te duce la București! Sunt oameni săraci„
Imagini bombă cu Laurenţiu Reghecampf şi amanta Corina. Anamaria Prodan va înnebuni
Playtech.ro
Imagini bombă cu Laurenţiu Reghecampf şi amanta Corina. Anamaria Prodan va înnebuni
Doua bucătărese românce faimoase pe Youtube s-au certat în instanță pentru rețeta de ecler la tavă. Ce a decis Tribunalul București
Observatornews.ro
Doua bucătărese românce faimoase pe Youtube s-au certat în instanță pentru rețeta de ecler la tavă. Ce a decis Tribunalul București
Horoscop 16 octombrie 2021. Racii caută siguranță prin orice mijloace, dar contextul este destul de haotic
HOROSCOP
Horoscop 16 octombrie 2021. Racii caută siguranță prin orice mijloace, dar contextul este destul de haotic
Nokia relansează „telefonul cărămidă”. Cât costă noul model 6310
Știrileprotv.ro
Nokia relansează „telefonul cărămidă”. Cât costă noul model 6310
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Telekomsport
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021
PUBLICITATE
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021