Mergi direct la conținut »
În timp ce Times Square și Burj Khalifa au fost de 1 Decembrie în culorile tricolorului, autoritățile române au lăsat în beznă statuia lui Ștefan cel Mare de la Podul Înalt!
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > În timp ce Times Square și Burj Khalifa au fost de 1 Decembrie în culorile tricolorului, autoritățile române au lăsat în beznă statuia lui Ștefan cel Mare de la Podul Înalt!

În timp ce Times Square și Burj Khalifa au fost de 1 Decembrie în culorile tricolorului, autoritățile române au lăsat în beznă statuia lui Ștefan cel Mare de la Podul Înalt!

Ridicat în Vaslui, la Podul Înalt, în urma celei mai importante victorii împotriva turcilor din toată istoria românilor, monumentul a fost de Ziua Națională învelit în benznă; singura lumină era a flăcării de veghe. 

De Adina Florea (Inclusiv), Răzvan Luțac,

Ștefan cel Mare și-a petrecut 1 decembrie în beznă. Pe dealul de lângă localitatea vasluiană Băcăoani, unde acum peste 5 secole Ștefan cel Mare câștiga cea mai mare bătălie împotriva otomanilor, Podul Înalt – 1475, un monument cu 130 de trepte se scălda în întuneric. Cu greu puteai repera nu doar monumentul, ci și intrarea de la stradă, pe marginea drumul național dintre Vaslui și București. 

Flacăra de veghe de la baza soclului

Singura lumină din întreg complexul de la Podul Înalt era flacăra de veghe de la baza soclului înalt de 8 metri.

835 milioane de lei vechi

a costat refacerea ansamblului de la Băcăoani; lucrările au avut loc între 2003 și 2005. Însă, treptele se sfarmă acum sub picioarele vizitatorilor, iar o parte din plăci sunt desprinse de pe soclul Domnului Moldovei. 

Să urci 130 de trepte în beznă

Deși treptele și statuia sunt străjuite de câteva zeci de lămpi și felinare stradale, niciuna nu funcționa în noaptea de 1 decembrie. Lămpile nu sunt doar la intrare, ci și de-a stânga și de-a dreapta scării principale, una impetuoasă – în jur de 130 de trepte. O raritate pentru estul Moldovei, unde semnele bătăliilor lui Ștefan cel Mare nu sunt de obicei marcate precum cea de la Podul Înalt.

Se vede doar soclul care-l prezenta pe “Ștefan cel Mare – Domn al Moldovei”

Nici măcar statuia din bronz, dezvelită în 1975, la 500 de ani de la victoria contra turcilor, opera sculptorului Mircea Ștefănescu, nu era luminată. Se vedea doar soclul care-l prezenta pe domn, “Ștefan cel Mare – Domn al Moldovei, 1457-1504”.

Niște speciali și pensiile lor | PAH, despre legea votată în Parlament
Recomandări

Niște speciali și pensiile lor | PAH, despre legea votată în Parlament

19 tone

are statuia lui Ștefan cel Mare, aflată în beznă; în total, soclul și statuia se înalță la aproape 15 metri.

Lumină și tricolor în toată lumea

Burj-Khalifa colorat în culorile drapelului românesc

În același timp, monumente din întreaga lume impresionau rețelele de socializare din țară. Românii distribuiau încântați fotografii cu Burj-Khalifa, un zgârie-nori din Emiratele Arabe Unite colorat în culorile drapelului românesc. Deocamdată, la 828m, cea mai înaltă clădire finalizată de pe Glob. 

Mai mult, printr-o companie publicitară, steagul românesc a fost prezent și pe panourile din Times Square, New York.

Steagul românesc a fost prezent și pe panourile din Times Square, New York

Cea mai grea înfrângere a otomanilor

Bătălia de lângă Băcăoaniul de azi, cunoscută sub numele de Podul Înalt, a avut loc la 10 ianuarie 1475. Și, conform fostei soții a sultanului Murad al II-lea, Mara Brankovici (cunoscută drept Sultana Maria), a fost cea mai grea înfrângere din istoria imperiului Otoman. Deși datele istorice sunt neclare, iar numărul otomanilor participanți la bătălie variază între 50.000 și peste 100.000, se vorbește de circa 50.000 de otomani morți lângă Vaslui. Și Ștefan cel Mare a pierdut câteva mii de ostași.

Decizie finală în Parlament. Au fost eliminate toate pensiile speciale, cu excepţia celor militare şi din sistemul de ordine publică
Recomandări

Decizie finală în Parlament. Au fost eliminate toate pensiile speciale, cu excepţia celor militare şi din sistemul de ordine publică

Le-au ieșit înaintea turcilor din sus de Vasluiu, la Podul Înalt, pre carii i-au biruitu Ștefan vodă, nu așa cu vitejiia, cum cu meșteșugul. Că întăi au fostu învățatu de au pârjolitu iarba pretitindinea, de au slăbitu caii turcilor cei gingași.

Grigore Ureche în „Letopisețul Țării Moldovei”:

Au uitat de comemorare

Pe 10 ianuarie 2015, când s-au făcut 540 de ani de la bătălie, oficialii vasluieni au uitat de comemorare. Vremea Nouă de Vaslui scria că la locul victoriei moldovenilor contra turcilor nu s-a lăsat nici măcar o coroană.Mai mult, jurnaliștii au observat că, în respectiva zi, nu venise niciun turist la statuia lui Ștefan cel Mare.

Libertatea a încercat să discute cu șeful CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, însă n-a reușit până la publicarea acestei știri.


Close
Închide
  Close