Mergi direct la conținut »
Statul Islamic a pierdut 95% din teritoriile cucerite în 2014
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Statul Islamic a pierdut 95% din teritoriile cucerite în 2014

Statul Islamic a pierdut 95% din teritoriile cucerite în 2014

Statul Islamic a pierdut 95% din teritoriile cucerite, în 2014, în Siria și Irak, a anunțat coaliția internațională antijihadistă condusă de SUA, la finalul unei reuniuni. În plus, coaliția anunță că afluxul de luptători străini în Siria "aproape s-a oprit", relatează AFP.

„Statul Islamic a pierdut, de la constituirea acestei coaliții, 95% din teritoriile pe care le controla în Irak și în Siria, în 2014”, afirmă Brett McGurk, emisarul special american pe lângă coaliția internațională, într-un comunicat.

Acesta subliniază că „peste 7,5 milioane de persoane sunt eliberate acum de sub controlul Statului Islamic”. În plus, el susține că afluxul de luptători străini în Siria „aproape s-a oprit”, dar și că „din ce ]n ce mai mulți combatanți au fost arestați la frontiere”.

„Există o bază de date a Interpol ce conține 43.000 de nume”, notează emisarul american pe lângă coaliția internațională antijihadistă. Această bază le permite statelor partenere să-i repereze pe teroriștii care au scăpat și „să-i aresteze în timpul unor controale de rutineă sau cânt se pregătesc să traverseze o frontieră internațională”.

O altă veste încurajatoare în lupta împotriva Statului Islamic o reprezintă faptul că finanțele grupării teroriste sunt la cel mai scăzut nivel.

Acest anunț vine la doar câteva zile după ce BBC a dezvăluit o înțelegere secretă încheiată între Forțele Democratice Siriene și Statul Islamic pentru părăsirea orașului Rakka. Camioane încărcate cu jihadiști și rudele acestora au avut cale liberă de ieșire din orașul sirian, considerat capitala grupării teroriste în Siria. Câteva zile mai târziu, coaliția a anunțat că Rakka a a fost eliberat de sub controlul ISIS.


Citește și: VIDEO EXCLUSIV/ Designerul Alexandru Ciucu, mărturisire de suflet pentru soția lui, după 7 ani de căsnicie. ”Și mâine aș alege-o tot pe ea”


Close
Închide
  Close