MENIU CAUTĂ
17 Dec. 2014 17:54

Statul român rămâne cu «Țiganca»

Distribuie

Unul din cele mai cunoscute tablouri semnate de Nicolae Grigorescu, Ţiganca de la Ghergani', a fost revendicat în instanţă de Irina Ghica- Pacifica, strănepoata fostului prim-ministru Ioan Ghica.
Opera de artă estimată la aproximativ 300.000 de euro a fost expusă la Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti, însă din momentul deschiderii procesului, a fost retrasă şi depozitată în condiţii speciale.
Tabloul a fost confiscat de la familia Ghica în anii 50 şi a fost expus de-a lungul timpului chiar şi în reşedinţa dictatorului Nicolae Ceauşescu. În 2009, moştenitoarea familiei a chemat în instanţă muzeul şi a cerut ca tabloul să îi fie retrocedat sau să i se dea contravaloarea acestuia.
După cinci ani de procese, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis la sfârşitul săptămânii trecute să respingă cererea, deşi s-a stabilit printr-o decizie anterioară că Irina Ghica ar avea dreptul la un sfert din acest bun. Moştenitoarea familiei Ghica trăieşte în Franţa, la Paris, încă din anii 50, când s-a refugiat acolo.

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Horoscop 17 februarie 2019
Comentarii