■ Ceaiul negru conţine cofeină şi este un bun înlocuitor de cafea, iar ceaiul verde are foarte mulţi antioxidanţi şi este excelent pentru sănătate: reduce riscul de cancer şi de boli de inimă, ajută la echilibrarea glicemiei, previne artrita, diminuează simptomele alergiilor sezoniere, ajută în procesul de slăbire şi detoxifiere, reduce nivelul de stres şi energizează.

■ Adăugarea de lapte în ceai poate distruge calitatea acestuia de a ne proteja împotriva bolilor cardiovasculare! Acesta este rezultatul unui studiu german, publicat în European Heart Journal. Cercetătorii au demonstrat că ceaiul negru, băut frecvent, păstrează pereţii arterelor sănătoşi şi menţine tensiunea constantă, însă cazeina, o proteină din lapte, anulează efectul benefic al oxidului nitric, substanţa din ceai care ameliorează dilatarea vaselor de sânge.

■ Ceaiul este a doua cea mai consumată băutură în lume, după apă. Peste 3 miliarde de ceşti sunt băute zilnic pe întregul mapamond!

■ Se pare că ceaiul “s-a născut” în China, cu aproape 3.000 de ani înaintea erei noastre, când unui împărat i-a căzut o frunză dintr-un copac în bolul cu apă fierbinte, în timpul unei călătorii. Neobservând frunza, împăratul a băut din bol şi a fost încântat de gustul licorii. Azi, China este cel mai mare producător de ceai din lume. Alţi cultivatori importanţi de ceai sunt India, Kenya, Sri Lanka, Vietnam, Indonezia şi Japonia.

■ Prima ţară europeană în care a ajuns ceaiul a fost Olanda, în 1610. După 40 de ani, obiceiul de a consuma ceai a ajuns şi la curtea regală britanică, iar azi e de neconceput ca un englez sadea să nu ia pauză pentru… ceaiul de la ora 5.

■ Ceaiul e degustat de specialişti întocmai ca vinul, iar în Asia, în resturile rămase în ceaşcă se ghiceşte la fel ca în zaţul de cafea.

Acordul secret pe care Kobe Bryant îl avea cu soția sa în cazul unui accident de elicopter
GSP.RO

Acordul secret pe care Kobe Bryant îl avea cu soția sa în cazul unui accident de elicopter

Horoscop 28 ianuarie 2020. Capricornii au destule probleme urgente de rezolvat
HOROSCOP

Horoscop 28 ianuarie 2020. Capricornii au destule probleme urgente de rezolvat