Specialiştii de la Universitatea Westminster au făcut un studiu pe un eşantion important de voluntari. Acestora li s-au luat mostre de salivă de opt ori pe zi, timp de două zile.
După analizarea acestor probe de salivă, s-a demonstrat că jumătate dintre participanţii la studiu, care se trezeau dimineaţa înainte de ora 7.20, prezentau un nivel ridicat de cortizol, numit şi “hormonul stresului”, şi un risc crescut de a suferi migrene, probleme musculare, de a avea stări depresive şi accese de furie. Singurul avantaj al celor matinali este, conform studiului, că au o capacitate de concentrare mai mare.
“Trezitul foarte devreme asigură o capacitate mai mare de concentrare, dar predispune şi la o serie de probleme”, a explicat Angela Clow, şefa echipei de cercetători de la Universitatea Westminster.
Este important şi la ce oră te culci
Un alt studiu, efectuat la Semmelweis University, a scos la iveală faptul că persoanele care obişnuiesc să se culce târziu au un coeficient intelectual mai mare. Altfel spus, cu cât sunt mai active noaptea, cu atât sunt mai deştepte. Cu toate acestea, psihologul italian Marina Giampietro susţine că “persoanele care se culcă târziu noaptea sunt mai instabile emoţional şi sunt predispuse la depresii şi tot felul de dependenţe”.
La ce oră e bine să te trezeşti în funcţie de vârstă
Profesorul Paul Kelly, de la Universitatea Oxford, a realizat un tabel cu orele ideale la care ar trebui să ne trezim în funcţie de vârstă:
- la 20 de ani, ora ideală ar fi 9.30.
- la 30 de ani, ora ideală este 8.10.
- la 40 de ani, ora ideală este 8.00.
- la 50 de ani, ora ideală este 7.00.
- la 60 de ani, ora ideală este 6.00.