MENIU CAUTĂ
10 Aug. 2018 13:33

ȘTIREA MEA/ Mesajul unei românce din Elveția: „De ce vă este atât de frică de noi, cei cu certificate de proști?”

Distribuie

Saanda, o româncă din Elveția, a transmis un mesaj pentru români, prin intermediul ziarului Libertatea. „De ce vă este atât de frică de noi, cei cu certificate de proști?”, îi întreabă românca pe guvernanți, făcând referire la mesajul disptribuit pe Facebook de europarlamentarul Maria Grapini. Saanda, de profesie inginer, a plecat din România în anul 1990, după mineriadă.

„România este țara noastră, nu doar unde ne-am născut și am fost educați, ci și locul unde se află rădăcinile noastre: părinți, bunici, unchi și verișori, casa părintească, colegii de școală și vecinii , tot ceea ce nu am putut să ducem cu noi și este atât de important într-o viață! Nimeni nu a plecat definitiv, ne-am gândit să câștigăm timp, timpul „tranziției”, ca să ne realizăm visele acolo unde se poate, și apoi, cândva fi mai bine, să venim pregătiți și formați ca să ni le continuăm în țară. Cine s-a gândit că tranziția va dura până vom ajunge aproape de pensie și că de fapt va fi o buclă înapoi, ca să aducă țară la mai rău de cât a fost vreodată? Cine s-a gândit că țara asta nu va mai avea nevoie de noi și că guvernanții la putere își vor permite să ne trateze așa cum o fac zilele acestea? Unde erați fără noi? De ce va este atât de frică de noi, cei cu certificate de proști? Nici nu va imaginați cât de puternici suntem, căci, dezrădăcinați, am fost nevoiți să ne căutăm seva adânc în ființele noastre și în credință, ca să reușim! Am sperat ani de-a rândul, că va veni un guvern care-și va începe mandatul cu versurile lui George Coșbuc, „Vestitorii primăverii”, dar nu mai sperăm. Au avut alții parte de noi și vor avea și de copiii și nepoții noștri, datorită vouă. Dar nu vom înceta să vă amintim că existăm și că putem mișca munți la nevoie, nu din ura pentru voi, ci din dragoste de țară!”
Sanda Orha Ardeleanu inginer, consultant în probleme energetice MAS în energie EPFL, MIT, plecată de la a doua mineriadă, 1990, Elveția

Citiți și:

Ce înseamnă România pentru voi, cei aproape patru milioane de români care ați decis să plecați?

Împărtășiti cu Libertatea modul în care păstrați vie amintirea locurilor din care ați plecat. Aveți un colț special în locuința dumneavoastră sau la birou? Ați arborat steagul României la fereastra locuinței din Spania, Italia, Marea Britanie, Germania, Canada sau Statele Unite? Ori ați pregătit o seară românească, cu mâncare tradițională, pentru prietenii din țara adoptivă?

Trimite-ne imagini sau videoclipuri și ele vor fi publicate pe libertatea.ro!

Dacă ai o informaţie, fotografie, captură, filmuleţ pe care vrei să le publicăm, trimite-le în formularul de AICI sau pe WhatsApp, la numărul 0729729000.

Pe 10 august, mulți dintre românii plecați în străinătate s-au întors în țară pentru mitingul diasporei. Pe rețelele de socializare au apărut deja imagini cu românii, care și-au pus drapelul la mașină și au pornit către București.


LIVE TEXT/ Mitingul diasporei, în Piața Victoriei. Românii din străinătate se adună la București / FOTO

Citește mai multe despre miting și piata victoriei pe Libertatea.

Comentarii