13 Feb. 2018 13:26

Donald Trump vrea să taie bugetul Stației Spațiale Internaționale

Distribuie

Președintele Donald Trump dorește să pună capăt finanțării Stației Spațiale Internaționale (ISS) de către Statele Unite și dorește să o treacă în mediul privat după 2025. Aceste planuri reies din propunerea sa de buget pentru 2019, scrie BBC News.

Președinte american a propus în bugetul pe 2019 alocarea a 150 milioane de dolari pentru încurajarea dezvoltării comerciale la ISS pentru a înlocui astfel spirijinul financiar al Statelor Unite.

„Bugetul își propune să pună capăt sprijinului financiar direct al SUA pentru Stația Spațială Internațională în 2025, după care NASA s-ar baza pe parteneri comerciali pentru cerințele sale privind cercetările de pe orbita Pământului”, se arată în propunerea Casei Albe, publicată luni.

Guvernul american va crea un program de 150 de milioane de dolari pentru a ajuta companiile private să preia operațiunile de pe stația spațială în următorii șapte ani, potrivit documentului.

Bugetul propune 19,6 miliarde de dolari pentru NASA în 2019, o creștere de 500 milioane de dolari față de acest an.

De asemenea, NASA cere alocarea a 10,5 miliarde de dolari pentru „o campanie de explorare inovatoare și durabilă” care să conducă la „întoarcerea oamenilor pe lună pentru explorare și utilizare pe termen lung urmată de misiuni umane pe Marte și alte destinații'.

Decizia de a trece finanțarea SSI la privat vine la doar o săptămână după ce SpaceX a lui Elon Musk a lansat în spațiu cea mai puternică rachetă, Falcon Heavy.


Citește și: O mare suprafață din Pădurea Băneasa, scoasă la vânzare pe OLX. Ce ar putea să 'crească' în locul copacilor


Loading...
Comentarii