MENIU CAUTĂ
15 Feb. 2018 15:40

Studiu: Alimentele ultra-procesate sunt legate de apariția cancerului

Distribuie

Cercetătorii francezi de la Sorbona au stabilit, în urma unui studiu, că alimentele ultra-procesate sunt legate de apariția cancerului. Ei nu au stabilit însă în ce fel influențează consumul de alimente foarte procesate apariția cancerului, scrie BBC News.

Francezii au clasificat alimente precum prăjiturile, nuggets de pui sau pâinea produsă în cantități foarte mari ca fiind „ultra-procesate”.

Ei au realizat studiul pe 105.000 de persoane, iar rezultatul a arătat că, cu cât consumă mai multe astfel de alimente foarte procesate, cu atât sunt mai  expuși riscului de a face cancer.

Lista alimentelor considerate 'ultra-procesate':

  • Pâine și chifle ambalate în masă
  • Gustări ambalate dulci sau sărate, inclusiv chipsuri
  • Batoane de ciocolată și dulciuri
  • Sucuri și băuturi îndulcite
  • Chiftele sau nuggets din pui sua pește
  • Supe instant cu fidea sau noodles
  • Preparatele semi-preparate congelate
  • Alimente fabricate în mare parte sau în întregime din zahăr, uleiuri și grăsimi

Supra-ponderabilitatea este recunoscută ca fiind cea mai importantă cauză a cancerului care poate fi prevenită, după fumat, iar Organizația Mondială a Sănătății spune că carnea procesată crește ușor riscul apariției cancerului.

Dar echipa de la Universite Sorbonne Paris Cite – a folosit sondajele privind alimentele de pe parcursul a două zile în cazul a 105.000 de oameni. Cei aflați în studiu, care erau în majoritate femei de vârstă mijlocie, au fost urmăriți pe o perioadă de cinci ani.

Rezultatele au arătat că, pe măsură de consumul de alimente ultra-procesate a crescut cu 10% în cei cinci a crescut și numărul de cancere detectate cu 12%.

Astfel, în timpul studiului 18% din dieta oamenilor a constat în alimente ultra-procesate. În medie au existat 79 de cancere la 10.000 de persoane în fiecare an, iar creșterea proporției alimentelor procesate cu 10% ar conduce la apariția a nouă tipuri de cancere suplimentare la 10.000 de persoane pe an

Cercetatorii au concluzionat: Aceste rezultate sugereaza că o creștere rapidă a consumului de alimente ultra-procesate ar putea conduce la o creștere a cancerului în următoarele decenii.

Dar au afirmat că constatările trebuie „confirmate de alte studii la scară largă”, iar cercetarea a fost necesară pentru a stabili dacă există o legătură între cancer și alimentele ultra-procesate.

Cu toate că studiul este privit cu multă reticiență de experți, toată lumea este de acord că o dietă sănătoasă este cea mai bună variantă pentru populație.

Un studiu realizat de cercetătorii de la Cambridge University arată că alimentele consumate zilnic pot duce la răspândirea mai rapidă a cancerului în organism. Studiul pe animale, publicat în revista Nature, a arătat că tumorile de sân, de exemplu, se dezvoltă mult mai ușor acolo unde există cantități mari de asparagină. Această substanță se găsește în sparanghel, carnea de pui, fructele de mare și multe alte alimente.


Citește și: Cine este Nikolas Cruz, autorul atacului de la liceul din Florida soldat cu 17 morți. Adolescentul fusese exmatriculat


 

Loading...
Comentarii