MENIU CAUTĂ
, de Daniel Ionașcu

Studiu: Postacii ruși răspândesc informații false despre vaccinuri

Distribuie

Postacii ruși și o rețea de conturi automate răspândesc informații false despre vaccinuri pe Twitter pentru a semăna discordie și pentru a distribui conținut malițios în timpul alegerilor din SUA, programate a avea loc în noiembrie, arată un studiu realizat de către Universitatea George Washington și citat de către The Guardian.

Cercetătorii au făcut această descoperire în timp ce încercau să îmbunătățească relațiile de comunicare pe rețele sociale ale personalului din sectorul sanitar.

În schimb, aceștia au descoperit o adevărată rețea de trolli și boți online care încearcă să pună la îndoială consensul științific cu privire la siguranța vaccinurilor.

”Fabrica de trolli”

Studiul a descoperit o serie de conturi despre care se știe că au participat și la campaniile de dezinformare din 2016, odată cu alegerile prezidențiale din SUA. Despre acelea se știa dinainte că sunt legate de campania dusă de Rusia.

Cercetătorii arată că trolli ruși postează atât mesaje pro, cât și contra vaccinurilor, încercând să provoace dezbateri puternice în jurul subiectului, dar cu conotații politice. Postacii se referă la Dumnezeu, rasă, clasa socială și protecția animalelor, conform studiului. De multe ori, aceștia afirmă că Guvernul SUA nu este legitim.

În februarie, Twitter a eliminat 3.800 de conturi ale Internet Research Agency, poreclită ”fabrica de trolli” din Rusia.

Epidemie de rujeolă

Studiul a fost publicat în jurnalul de profil American Journal of Public Health și vine în contextul în care Europa se află în mijlocul celei mai mari epidemii de rujeolă din ultimele zeci de ani.

Inclusiv în România există o adevărată epidemie de rujeolă. Potrivit autorităților, numărul total al îmbolnăvirilor a ajuns la 14.825 de la începutul epidemiei, dintre care 59 de decese.

Citește mai multe despre internet, Rusia și Twitter pe Libertatea.

Comentarii