De Mihai Niculescu,

Acordul “Cer deschis”, a fost negociat în urmă cu aproape 30 de ani și potrivit acestuia cele două țări care l-au semnat inițial își trimiteau reciproc misiuni de monitorizare aeriană, una pe teritoriul celeilalte, pentru a se asigura că nu pregătesc acțiuni militare. Era o modalitate de întărire a încrederii reciproce.

Președintele SUA va informa vineri oficial Rusia despre retragerea din acord.

Decizia de retragere a Statelor Unite din tratatul militar major pe care îl aveau cu Rusia a fost anunțată înainte ca aceasta să devină publică de jurnaliștii de la The Washington Post și New York Times, care au citat sub acoperirea anonimatului oficiali cu rang înalt din administrație, relatează Digi24.

Retragerea din acord nu va duce la tensiuni cu Rusia este de părere Donald Trump. “Nu, cred că vom avea o relație foarte bună cu Rusia”, a spus președintele SUA.

Trump a explicat că a luat decizia întrucât Rusia “nu respecta” tratatul.

Potrivit NYT, decizia lui Trump ar putea fi interpretată ca un pas premergător pentru retragerea din singurul tratat major de armament pe care Statele Unite îl mai au cu Rusia: Noul START, ce limitează SUA și Rusia la desfășurarea a maximum 1.550 de rachete nucleare fiecare. Tratatul va expira după alegerile prezidențiale din SUA, adică la câteva săptămâni după învestirea noului mandat prezidențial american – sau noul președinte -, în ianuarie 2021.

Povestea Lenuței, păstoriţa cu 9 copii, din Rășinari: “Ca să-i pot creşte, m-am angajat un fel de slugă, să păzesc caprele oamenilor din sat”
Recomandări
Povestea Lenuței, păstoriţa cu 9 copii, din Rășinari: “Ca să-i pot creşte, m-am angajat un fel de slugă, să păzesc caprele oamenilor din sat”
 

Oficialii americani s-au plâns de multe ori că Moscova încalcă Acordul “Cer deschis”. Mai exact, nu dau dovadă de transparență și nu permit zboruri deasupra unui oraș unde Rusia este suspectată că ar depozita arme nucleare și refuză și zborurile de control atunci când desfășoară exerciții militare majore.

Însă americanii nu îi împiedică pe ruși să zboare deasupra SUA, iar potrivit unor rapoarte secrete, Pentagonul și agențiile americane de spionaj au ajuns la concluzia că rușii se folosesc de survolurile peste teritoriul Statelor Unite pentru a inventaria infrastructura americană critică. Aceasta ar putea fi lovită de atacuri cibernetice.

Efect direct asupra NATO

Retragerea SUA din Acordul Cer deschis are însă efecte negative asupra NATO, pentru că la acesta au aderat și restul țărilor din alianța militară, cred jurnaliștii americani.

Maddie a dispărut în 2007 și nu a fost niciodată găsită. Ce s-a întâmplat acum, după 13 ani
Recomandări
Maddie a dispărut în 2007 și nu a fost niciodată găsită. Ce s-a întâmplat acum, după 13 ani
 

Teoretic, celelalte state membre mențin acordul, dar este foarte probabil ca odată cu ieșirea Washingtonului, Rusia să le interzică și lor zborurile.

Aliații se folosesc de aceste zboruri pentru a monitoriza mișcările de trupe ale rușilor la granițele lor, acordul fiind deosebit de important pentru țările baltice.

Este al treilea acord major în domeniul controlului de armament din care SUA se retrag în mandatul lui Donald Trump. Acum doi ani, Donald Trump a retras SUA din acordul nuclear cu Iranul, iar anul trecut din Tratatul pentru forțele nucleare intermediare.

Acordul “Cer deschis” a fost negociat de președintele George H.W. Bush și secretarul său de stat, James Baker, în 1992, după prăbușirea Uniunii Sovietice.

Până în prezent, este ratificat de 35 de țări (inclusiv România): Belarus, Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Canada, Cehia, Croaţia, Danemarca (inclusiv Groenlanda), Estonia, Finlanda, Franţa, Georgia, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Kazahstan, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, România, Rusia, Slovacia, Slovenia, Spania, Statele Unite, Suedia, Turcia, Ucraina şi Ungaria, şi a intrat în vigoare în 2002 în forma sa extinsă.

Citeşte şi:

“Ea era altfel”. Teama de spionii Securității, concertele de orgă și liniștea poetei Gabriela Melinescu

Măsurarea temperaturii în supermarketuri ar putea fi utilă în detectarea COVID-19, dar temperaturile variază în funcție de sex și de vârstă

Dani Coman s-a bătut cu interlopii în lupte ilegale de tipul Fight Club. Incredibil cine era promoterul
GSP.RO
Dani Coman s-a bătut cu interlopii în lupte ilegale de tipul Fight Club. Incredibil cine era promoterul
Horoscop 4 iunie 2020. Scorpionii vor învăța lucruri noi, Capricornii au parte de schimbări majore ale intereselor
HOROSCOP
Horoscop 4 iunie 2020. Scorpionii vor învăța lucruri noi, Capricornii au parte de schimbări majore ale intereselor