Ucraina a pierdut trei delfini militari în 2012
Atunci s-a zvonit că, din lipsă de fonduri, ucrainenii şi ruşii ar fi renunţat la proiectele ce vizau delfinii-soldat. În februarie 2012 însă, agenţiile de presă au anunţat pierderea a trei delfini echipaţi cu “arme individuale” în Marea Neagră, deconspirând practic continuarea cercetărilor în acest domeniu.
După ce ruşii au anexat Crimeea, şi ceilalţi delfini militari ai Ucrainei, staţionaţi la baza navală de la Sevastopol, au fost rechiziţionaţi de Moscova şi înregistraţi în Marina Rusiei. Astfel, s-a ajuns în situaţia paradoxală ca simpaticele mamifere antrenate până mai ieri de ucraineni să-i ajute acum pe oamenii lui Putin să afle orice mişcare a inamicilor din Marea Neagră.
Delfinii ruşilor vor da bot în bot cu cei ai americanilor, care sunt aduşi în zonă, chipurile, pentru o serie de antrenamente, nu pentru a spiona mişcările comandate de la Kremlin. Rămâne de văzut ce se va întâmpla când se vor întâlni, în condiţiile în care delfinii luptători ai Statelor Unite şi cei ai Rusiei sunt din aceeaşi subspecie: Tursiops Truncates (delfinul cu bot gros)…
Antrenaţi pentru amplasare de mine subacvatice,
Delfinii militari sunt antrenaţi pentru misiuni de recunoaştere şi localizare a inamicilor, pentru transportul de echipamente de spionaj şi pentru detecţie sau amplasare de mine subacvatice. Americanii au subliniat că delfinii lor nu sunt antrenaţi pentru misiuni de atac, ci doar pentru a depista mine ori scafandri inamici.
Şi francezii au trimis o navă de luptă
Fregata franceză Dupleix urmează să ajungă în Marea Neagră sâmbătă sau duminică. În prezent, în Marea Neagră sunt trei nave NATO – distrugătorul american Donald Cook, staţionat în vestul Mării Negre, nava franceză de recunoaştere Dupuy de Lome, care patrulează în centrul Pontului Euxin, şi fregata USS Taylor, care urmează să facă zilele următoare o escală în portul Constanţa.
Rezerviştii noştri sunt plecaţi la cules de căpşuni prin Spania!
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) va analiza, în perioada următoare, capacitatea de a chema rezerviştii sub arme, a declarat, miercuri, preşedintele Traian Băsescu. Acesta a ţinut să sublinieze însă că România nu are în prezent o ameninţare directă iminentă. “S-a pus problema unei analize a capacităţii noastre de a chema rezerviştii sub arme, dacă ar fi nevoie. Avem o mare problemă aici, pentru că foarte mulţi dintre rezervişti sunt pe la muncă în Spania, în Italia, în Franţa, în Germania”, a spus şeful statului.
Blindatele ucrainene au intrat în oraşul proruşilor
Cel puţin cinci persoane au murit ieri în noile violenţe de la Slaviansk, unde blindatele armatei din Ucraina au intrat în fieful proruşilor, iar civilii au fost sfătuiţi să îşi părăsească locuinţele şi să plece în alte localităţi. Schimburi de focuri între activiştii proruşi şi soldaţii ucraineni s-au auzit pe tot parcursul zilei, mai multe posturi de control ale separatiştilor fiind incendiate. În tot acest context, liderul partidului Uniunea Ucraineană, Iuri Andreev, a declarat despre centrala nucleară de la Cernobîl că rămâne un loc deosebit de periculos, lăsând să se înţeleagă că aceasta ar putea deveni o ţintă a separatiştilor.
fotografii: EPA