”Facem o analiză amănunțită a întregii situații oribile care a avut loc”, a declarat miercuri Donald Trump, cu referire la originea noului coronavirus, potrivit Reuters.
Întrebat dacă a discutat despre acest subiect cu președintele Xi Jinping, Trump a fost evaziv. ”Nu vreau să discut acum despre ce am vorbit cu el despre laborator, nu vreau să discut, e nepotrivit acum”, a spus președintele SUA.
Dar și Mike Pompeo a făcut referire la laboratorul din Wuhan, drept posibilă sursă a virusului.
”Guvernul chinez trebuie să recunoască tot”, a spus secretarul de stat Mike Pompeo, într-un interviu pentru Fox News.
Oficialii nu cred că virusul ar fi rezultatul unor eforturi de fabricare a unei arme biologice. Oamenii de știință au stabilit deja, de altfel, că noul coronavirus are o origine naturală.
Teoria potrivit căreia virusul ar fi scăpat accidental dintr-un laborator este însă una dintre cele analizate în prezent, au precizat pentru CNN oficiali ai serviciilor secrete americane, care au subliniat că orice concluzie este prematură.
Această variantă este susținută și de unii suporteri ai președintelui, inclusiv unii congresmeni republicani, care vor, printre altele, să îl apere pe Trump de criticile privind felul defectuos în care a abordat cel puțin inițial criza coronavirusului.
Nu există dovezi deocamdată, dar oficialii citați de CNN au avansat posibilitatea ca un angajat al laboratorului din Wuhan să se fi infectat accidental.
Mesaje îngrijorătoare despre laboratorul din Wuhan, încă din 2018
Această teorie a fost alimentată zilele trecute de dezvăluirile din Washington Post, care a scris că în 2018, oficialii Ambasadei SUA din China au vizitat un laborator biologic din Wuhan și au trimis două telegrame la Washington în care au avertizat asupra lipsei măsurilor de securitate adecvate la facilitatea unde cercetătorii chinezi derulau studii pe coronavirusurile provenind de la lilieci.
Concret, în două telegrame trimise la Washington, diplomații avertizau asupra problemelor de securitate și de management de la laboratorul din Wuhan.
Una dintre depeșe menționa în mod clar, potrivit Washington Post, că laboratorul cercetează coronavirusurile provenite de la lilieci și că potențiala transmitere a acestora la oameni reprezintă o amenințare de nivelul SARS.
Diplomații cereau Washingtonului să ofere sprijin cercetătorilor chinezi, care primeau deja asistență de la Laboratorul Național Galveston, de la Universitatea din Texas.
Deocamdată, potrivit New York Times, serviciile de informații nu au oferit dovezi care să confirme aceste suspiciuni.
Dar, scrie Washington Post, nici poziția originală a Chinei, care a susținut că virusul a apărut în piața de animale din Wuhan, nu mai este neapărat de încredere.
Cercetările experților chinezi publicate în revista Lancet în ianuarie au arătat că primul pacient cunoscut, identificat pe 1 decembrie, nu avea nici o legătură cu piața. La fel, o treime din cazurile identificate în primul mare focar de infecție.
Iar piața cu pricina nu vindea lilieci.
În orice caz, cercetătorii Institutului de Virologie din Wuhan au negat categoric că laboratorul lor ar fi fost sursa virusului. Purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe, Zhao Lijian, a negat la rândul său această variantă, joi, după declarațiile președintelui Trump.
Între timp, autoritățile chineze au început să ascundă toate informațiile legate de originea virusului. Beijingul nu a oferit încă SUA eșantioane ale coronavirusului colectate din cazurile inițiale. Iar un laborator din Shanghai care a publicat genomul coronavirusului pe 11 ianuarie a fost închis de autorități imediat.