Cuprins:
UPDATE 15.20: A apărut și baremul de corectare la psihologie la BAC 2023.
UPDATE 12:40: Subiectele la psihologie la Bacalaureat 2023 au fost publicate de Edupedu.
Peste 130.500 de absolvenţi de liceu s-au înscris pentru susţinerea examenului naţional de Bacalaureat în sesiunea iunie – iulie, a anunțat Ministerul Educației.
În cadrul examenului de Bacalaureat 2023, disciplina psihologie are statutul de disciplină opţională fiind susţinută la proba E. d), în funcţie de filieră, profil şi specializare.
Regulile pe care trebuie să le respecte candidații la proba de Bac 2023 la psihologie
La probele scrise, elevii care vor susține Bacalaureatul la sesiunea din iunie 2023 vor fi îndrumați de un cadru didactic către zona de examen. Obiectele sau materialele nepermise vor fi depozitate într-o sală specială și vor fi însoțite de o declarație-tip cu numele și prenumele posesorului.
După ce sunt legitimați, candidații se îndreaptă către sala de examen, acolo unde accesul se face în baza actului de identitate, cu cel puțin 30 de minute înainte de începerea probei.
Candidaţii se așază câte unul în bancă, în ordine alfabetică, în funcție de disciplina de examen și de tipul de subiect.
După completarea casetei cu datele de identificare, absolvenții de liceu primesc subiectele de examen și au la dispoziție trei ore pentru rezolvarea lor, timp care este calculat din momentul în care au primit subiectele.
Pentru lucrarea scrisă se folosește doar cerneală sau pastă de culoare albastră. „La expirarea celor trei ore acordate, candidaţii predau lucrările în faza în care se află, fiind interzisă depăşirea timpului stabilit. Trei candidaţi rămân în sală până la predarea ultimei lucrări”, se mai menționează în metodologia publicată de Ministerul Educației.
Examenele sunt monitorizate video și audio
Probele sunt monitorizate audio-video. Cei surprinși în situațiile menționate mai sus – având asupra lor obiecte interzise în sala de examinare ori comunicând între ei – vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise.
Elevii eliminați din examen nu vor mai avea dreptul să participe la următoarele două sesiuni ale Bacalaureatului.
În situaţia în care un candidat refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, se consideră că acesta nu a susţinut proba.
Primele rezultate la Bac 2023 se vor afișa, luni, 27 iunie. În aceeași zi, elevii nemulțumiți de notele pe care le-au obținut pot depune contestații, între orele 12.00 și 18.00.
Programă psihologie Bac 2023 – Competențe de evaluat
Potrivit Ministerului Educației, programa la psihologie pentru Bac 2023 este realizată în conformitate cu prevederile programelor şcolare în vigoare pentru învățământul liceal. Variantele de subiecte pentru examenul național de bacalaureat 2023 evaluează competențele și conținuturile din prezenta programă, iar baremele de evaluare și de notare prevăd acordarea punctajelor pentru orice modalitate corectă de rezolvare a cerințelor. Variantele de subiecte pentru examenul național de Bacalaureat 2023 se elaborează în baza prezentei programe şi nu vizează conţinutul unui manual anume.
Competențe de evaluat:
• Utilizarea adecvată a conceptelor specifice psihologiei
• Analizarea şi exemplificarea proceselor psihice, a componentelor personalităţii, precum şi a
corelaţiilor dintre ele
• Explicarea specificului şi a rolului/importanţei diferitelor categorii de procese psihice şi componente
ale personalităţii pornind de la elemente date (situaţii de viaţă, texte, concepte)
• Argumentarea unui punct de vedere personal referitor la o anumită problematică psihologică
Programă psihologie Bac 2023 – Conținuturi
Procesele psihice şi rolul lor în evoluţia personalităţii
- Procese cognitive senzoriale: caracterizare generală
- Procese cognitive superioare: gândirea; memoria; imaginaţia
- Activităţi şi procese reglatorii: limbajul, motivaţia; voinţa; afectivitatea; atenţia
Structura şi dezvoltarea personalităţii
- Caracterizarea generală a personalităţii
- Temperamentul
Vezi subiecte BAC 2023. Ce a picat la Bacalaureat 2023
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro