• European Business Assembly (EBA) e afacerea a doi ucraineni, tată și fiu, derulată din Oxford și din Ucraina. EBA și alte organizații similare oferă premii și diferite distincții contra unor sume de bani. Despre cine a fost premiat din România, Libertatea a scris în episodul anterior
  • În episodul 2 arătăm cât costă să devii „Profesor Onorific la Oxford”, dar și cine au ajuns „managerii anului”, după ce-au plătit mii de euro.

Primar declarat incompatibil de ANI, speaker la Summitul Liderilor

Costeluș Ilie Gheorghe, fost primar al orașului Filiași, județul Dolj, ales pentru un al doilea mandat, dar declarat incompatibil de către ANI, a fost invitat ca speaker la Summitul Liderilor, organizat de European Business Assembly, în decembrie 2019.

„Am primit o diplomă, am fost invitat ca speaker pentru a arăta cum se realizează investițiile în localitatea noastră. Am fost singurul primar invitat la acest summit din 2019”, spune pentru Libertatea Gheorghe.

Recunoaște că nu vorbește prea bine engleză, motiv pentru care a luat cu el un translator. 

Eu stăpânesc mai mult limba gimnastică decât engleza. Nu merge așa, să te duci acolo să te faci de râs. Am avut noroc cu o tipă care vorbea extraordinar de bine. Era profesor de limba engleză.

Costeluș Ilie Gheorghe, fost primar al orașului Filiași:
INVESTIGAȚIE | Cum toacă banii șefii de la stat: Subinginer angajat director la Transgaz și-a cumpărat un titlu de „Profesor Onorific” la Oxford
Certificat de apreciere primit de fostul primar din Dolj de la EBA

Participarea la Summitul Liderilor, din bani de la bugetul local

Fostul primar din Filiași spune că nu își mai amintește clar care au fost costurile legate de vizita la Londra, „în jur de 900 euro”. „Diurnă 100% nu am luat. Cred că doar transportul”, precizează Gheorghe. 

O hotărâre din 25 octombrie 2019 a Consiliului Local Filiași arată că, pentru deplasarea la Summitul Liderilor din Londra, au fost suportate din bugetul local cheltuielile de cazare, de transport, diurna, precum și „cheltuielile neprevăzute”.

INVESTIGAȚIE | Cum toacă banii șefii de la stat: Subinginer angajat director la Transgaz și-a cumpărat un titlu de „Profesor Onorific” la Oxford

„Nu mi-am permis să pun întrebări”

Fostul primar spune că l-a întâlnit la Summitul Liderilor de la Londra în 2019 pe doctorul Dan Mircea Enescu, fost manager al Spitalului de Copii Grigore Alexandrescu din București.

„Dumnealui cred că este membru, invitat de bază. Nu mi-am permis să pun întrebări, gândiți-vă, un simplu ingineraș să port discuții cu un academician, nu se cade să pui întrebări necuvenite”, explică Ilie Gheorghe Costeluș. 

INVESTIGAȚIE | Cum toacă banii șefii de la stat: Subinginer angajat director la Transgaz și-a cumpărat un titlu de „Profesor Onorific” la Oxford
Costeluș Ilie Gheorghe (stânga), dr. Dan Mircea Enescu (mijloc)

În 2015, dr. Enescu a primit de la EBA titlul de „Cel mai bun manager”, iar Spitalul Grigore Alexandrescu a fost declarat „Cel mai bun spital”.

„Nu a fost nicio contribuție a spitalului. Nu a existat niciun leu pentru nimic. Nici transport, nici diurnă. Totul a fost personal, pe persoană fizică”, a precizat pentru Libertatea purtătorul de cuvânt al spitalului despre costurile asociate premiului din 2015. 

Fost manager: „A scris și New York Times despre mine!”

Dacă fostul primar din Filiași a luat doar un certificat de apreciere de la EBA, Constantin Mitriță, fost director general al Companiei de Apă Oltenia (CAO), acum pensionar și dezvoltator imobiliar, s-a ales cu titlul de „Managerul Anului” în martie 2016, în cadrul unei ceremonii la Londra organizate de EBA. Tot atunci, Compania de Apă Oltenia, care furnizează servicii de alimentare cu apă și de canalizare, aflată în subordinea Primăriei Craiova, a primit premiul „Best Enterprise”. 

– Bună ziua, domnule Mitriță. Vă căutăm în legătură cu niște premii câștigate în 2016. Mai țineți minte?
– Da, doamnă. A scris și New York Times în Londra. Toate ziarele.

– A scris și New York Times despre premii?
– Da, despre mine. 

În arhiva „The New York Times” nu se găsește niciun articol despre Constantin Mitriță. Fostul manager se referă, probabil, la fițuica „The Leaders Times”. publicată de EBA. Confuzia vine din faptul că „The Leaders” folosește un font foarte asemănător cu cel al ziarului „The New York Times”.

INVESTIGAȚIE | Cum toacă banii șefii de la stat: Subinginer angajat director la Transgaz și-a cumpărat un titlu de „Profesor Onorific” la Oxford
„The Leaders Times”, publicat de EBA, folosește un font foarte asemănător cu The New York Times

Scrisori identice pentru „Managerul Anului”

„Au trimis o scrisoare în care m-au invitat la Londra și acolo a fost o festivitate grandioasă, pe fiecare sector din lume, pe sector bancar, industrial, eu am fost singurul nominalizat pe sectorul de apă și canal”, explică pentru Libertatea fostul manager CAO.

Scrisoarea de „nominalizare” trimisă lui Mitriță, postată pe site-ul Companiei de Apă Oltenia, menționează niște criterii foarte generale de genul „viziune și performanță, inovație, creativitate, profesionalism”.

 O scrisoare identică a fost trimisă unui alt „Manager al Anului”, doar că din Polonia. 

INVESTIGAȚIE | Cum toacă banii șefii de la stat: Subinginer angajat director la Transgaz și-a cumpărat un titlu de „Profesor Onorific” la Oxford
Constantin Mitriță (mijloc), Managerul Anului în 2016

Mitriță spune nu își mai amintește care a fost costul asociat acestor premii, iar Compania de Apă Oltenia nu a răspuns la solicitarea ziarului pe această temă. 

Însă Compania de Apă Someș, un alt operator regional de apă din România, care a câștigat două premii identice de la EBA în același an, a spus pentru ziar că a plătit pentru ele 3.800 de lire sterline (aproape 5.000 euro), care au reprezentat „costurile de promovare”. 

Managerul Anului de la Aeroporturi București, trimis în judecată de DNA

Sorinel Ciobanu, fost director general al Companiei Naționale Aeroporturi București între mai 2014 și iulie 2016, a obținut două premii de la European Business Assembly în 2015: Managerul Anului, dar și United Europe Award, pentru „contribuția personală la dezvoltarea integrării europene”. Compania Națională Aeroporturi București a luat premiul „Best Enterprise”.

Toate premiile sunt trecute în CV-ul lui Ciobanu. 

Tot în 2015, fostul director general s-a deplasat la Las Vegas pentru a primi premiul „World Leader Businessperson” de la o organizație numită World Confederation of Businesses (Worldcob). Printre membrii listați ai Worldcob sunt preponderent companii din Africa, America Latină sau Orientul Mijlociu.

Premiile au curs și în 2016. „Best Enterprise” și „Best Quality Award” pentru Compania Națională Aeroporturi București, sub conducerea lui Sorinel Ciobanu.

Ulterior, „Managerul Anului” a fost trimis în judecată de către DNA, alături de fosta consilieră a lui Liviu Dragnea, chiar pentru perioada când curgeau premiile internaționale. 

Compania Națională Aeroporturi București nu a răspuns solicitării Libertatea privind costurile asociate acestor premii internaționale. Sorinel Ciobanu a închis telefonul când a fost întrebat de costuri. 

Fostul și actualul director ridică premiul EBA de la Cannes

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică a fost premiat cu diploma de „Best Enterprise” de către European Business Assembly, într-o ceremonie desfășurată la Cannes între 6 și 7 octombrie 2017. De asemenea, directorul general ICI Adriana Alexandru a fost recunoscut ca „unul dintre managerii anului”.

Aflat în coordonarea Ministerului Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, Institutul trăiește din gestionarea domeniilor de internet .ro. 

„Premiul a fost înmânat doamnei Adriana Alexandru (director general ICI) și doamnei Doina Banciu (MCSI și fost director general ICI în perioada 2001-2016)”, anunța instituția pe site-ul său. Adică, s-au deplasat la Cannes atât fostul director al instituției, cât și directorul actual, pentru a ridica premiul.  

Libertatea a solicitat informații despre costurile asociate acestui premiu. Institutul a refuzat să le ofere, explicând că nu este obligat să se supună Legii 544 privind accesul la informațiile de interes public, pentru că își realizează propriile venituri.

ICI București, Simply the Best

Ulterior, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică a primit un premiu în România la Gala 2017 [email protected]ții Mobile, „cel mai bun ambasador românesc pentru R&D”, tocmai pentru că primise cu câteva luni în urmă premiul de la EBA.

La momentul decernării premiului, s-a auzit cântecul „Simply the Best”, de la Tina Turner. 

INVESTIGAȚIE | Cum toacă banii șefii de la stat: Subinginer angajat director la Transgaz și-a cumpărat un titlu de „Profesor Onorific” la Oxford

„Cuvânt suflat în aripi”

În 2017, Colegiul Național A.T. Laurian a primit din partea EBA „European Quality Award”, același primit de Compania de Apă Someș în decembrie anul trecut. Directorul colegiului, Mihaela Prăjinariu, spune că singurele costuri au fost cele cu „cazarea și deplasarea”.

INVESTIGAȚIE | Cum toacă banii șefii de la stat: Subinginer angajat director la Transgaz și-a cumpărat un titlu de „Profesor Onorific” la Oxford
Echipa managerială de la Colegiul A.T. Laurian din Botoșani a mers în Elveția pentru a ridica premiul

„Nouă ni s-a părut decentă toată abordarea lor și a fost un eveniment frumos organizat”, precizează directorul, după ce îi spunem despre investigațiile jurnalistice care vizează EBA.

Întrebăm dacă premiul a ajutat în vreun fel. „Știți expresia aceea? Cuvânt suflat în aripi. Probabil ca să avem entuziasmul de a munci în continuare și de a face lucruri frumoase, astfel de evenimente sunt bine-venite din când în când și o astfel de recunoaștere”, spune directorul colegiului.

980 de lire ca să devii membru al Uniunii Academice Oxford

În afară de trofeul „European Quality Award”, directorul Colegiului A. T. Laurian spune că a fost numit membru al „Uniunii Academice Oxford” până în 2023. „Atunci mi-au dat un astfel de certificat, dar nu sunt activă din motive financiare, nu mi-am permis deplasări repetate”, explică Prăjinariu.

Uniunea Academică Oxford se prezintă ca o „asociație academică internațională”, membrii reunindu-se anual. Funcționează în cadrul EBA. 

Ca să devii membru, trebuie să completezi un formular de pe site și să plătești o taxă de membru de 980 de lire sterline. „Această taxă nu include taxa de participare la conferință și cheltuielile cu serviciile de curierat în caz de absență”, se menționează în formularul de înscriere.

Directorul Transgaz, Profesor Onorific

INVESTIGAȚIE | Cum toacă banii șefii de la stat: Subinginer angajat director la Transgaz și-a cumpărat un titlu de „Profesor Onorific” la Oxford
Ion Sterian, la primirea diplomei EBA. Foto: Obiectiv Brăila

În 2019, directorul Transgaz Ion Sterian a fost numit și el Profesor Onorific al Uniunii Academice Oxford din cadrul EBA. În același an, Hotnews a arătat că Sterian și-a trecut studii false în CV, susținând că are o diplomă de inginer la Facultatea de Petrol și Gaze, deși diploma sa este de subinginer. 

INVESTIGAȚIE | Cum toacă banii șefii de la stat: Subinginer angajat director la Transgaz și-a cumpărat un titlu de „Profesor Onorific” la Oxford

Alți profesori onorifici ai Uniunii Academice Oxford: un avocat și politician din Ghana, directorul unui institut din Azerbaidjan, CEO-ul unei bănci din Doha sau președintele unei academii din Rusia, „care a introdus și în România o metodă radicală de detoxificare”.

Rectorul Universității de Medicină din Târgu Mureș, în „divizia de elită a Uniunii Academice Oxford”

Printre cei listați în Clubul Rectorilor, divizia de elită a Uniunii Academice Oxford, este și dr. Leonard Azamfirei, rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș.

Libertatea a încercat să-l contacteze pe Leonard Azamfirei, dar șeful de cabinet al acestuia a spus că rectorul este ocupat și că nu poate vorbi. Am trimis pe e-mail o serie de întrebări despre premiile primite de la EBA, la care nu am primit răspuns până la data publicării.

Înainte de a intra în Clubul Rectorilor, Azamfirei a fost „nominalizat” de către EBA în 2013 ca „Managerul Anului”, Universitatea de Medicină fiind „nominalizată” pentru titlul de „Cea mai bună universitatea Regională”.

OCCRP a arătat într-o investigație că dacă cineva primește un astfel de premiu de vanitate e abordat apoi de aceeași organizație sau de alte organizații similare să îi vândă alte premii. Universitatea Valahia, din Târgoviște, a fost nominalizată de trei ori la premiile EBA. 

„Regele deratizărilor” a zburat în Hawaii, Emiratele Arabe sau Las Vegas după premii

Unul dintre campionii din România ai acestor premii internaționale este Alexandru Badea, patronul firmei de deratizare și dezinsecție Coral Impex, care a avut numeroase contracte publice cu primării din toată țara.

În 2014, a zburat de la Geneva la Berlin, în Hawaii, la Oxford, la Paris, la Las Vegas, ca să ridice premii cu titulaturi ca „World Business Leader”, „Best Quality Leadership Award”, „European Quality” de la European Business Assembly,  World Confederation of Businesses sau alte organizații despre care OCCRP a scris că vând premii. 

După un an plin de premii, afacerile lui Badea cu primăriile au intrat sub lupa DNA-ului, în 2015. 

„Dacă nu s-ar da premii, nu ai ști cum stă un copil în raport cu altul”

Nu mai ține minte ce premiu a primit de la European Business Assembly, dar spune că i s-a promis că va apărea într-un catalog al firmelor de top, care urma să fie distribuit pe la ambasade. Cataloagele erau „frumoase”, precizează Badea, dar nu a avut însă certitudinea că EBA se ține de promisiune, așa că a renunțat la contract. 

„Cred că undeva la 5.000-6.000 de euro, ceva de genul ăsta, la vremea aceea”, adaugă Badea despre banii plătiți organizației.

Badea crede că premiile de acest gen sunt utile. 

Exact ca într-o clasă. Dacă nu s-ar da premii, nu ai ști cum stă un copil în raport cu altul. Nu ai ști care e mai bun.

Alexandru Badea:

Cine a mai primit premii de vanitate

  • În 2018, fostul manager al Institutului de Psihiatrie Socola, doctorul Gabriel Oprișanu, a primit titulatura de „Managerul Anului”, iar spitalul a luat un premiu la categoria „Best Hospital” de la Global Club of Leaders, parte din EBA. Ziarul de Iași a scris despre cum a fost momit fostul manager de aceste „premii de vanitate”.
  • Marcela Papici a fost „nominalizată” ca Managerul Anului” în 2017 de către EBA după ce a fost demisă de la conducerea Spitalului Județean de Urgență Satu Mare. A scris despre asta site-ul presasm.ro
  • Marius Bodea, fostul director al Aeroportului Iași, a fost „nominalizat” ca „Managerul Anului” în 2016. Ziarul de Iași a scris despre cum s-a lăudat Bodea, acum membru USR, cu nominalizarea.
  • Orașele Timișoara și Arad au primit de la EBA titlul de „Prime Business Destinations Certificate” în 2015. Fostul primar Robu a spus pentru Ziua de Vest că nu ar fi plătit nimic pentru diplomă. 
Urmărește-ne pe Google News
Fiul lui Cătălin Zmărăndescu rupe tăcerea după ieșirile tatălui său de la Survivor. „Nu m-a crezut nimeni! Acum știe toată țara”
PARTENERI - GSP.RO
Fiul lui Cătălin Zmărăndescu rupe tăcerea după ieșirile tatălui său de la Survivor. „Nu m-a crezut nimeni! Acum știe toată țara”
Prinsă în pădure cu amantul! O celebră prezentatoare de la noi și-a spulberat căsnicia
Playtech.ro
Prinsă în pădure cu amantul! O celebră prezentatoare de la noi și-a spulberat căsnicia
EXCLUSIV. Tatăl Raisei povesteşte clipele după tragedie: "Ţipam la ei că mi-au omorât copilul. Mi-au spus să termin cu circul"
Observatornews.ro
EXCLUSIV. Tatăl Raisei povesteşte clipele după tragedie: "Ţipam la ei că mi-au omorât copilul. Mi-au spus să termin cu circul"
Horoscop 19 ianuarie 2022. Scorpionii ar fi bine, chiar de la primele ore, să încuie undeva, departe, orice impuls războini
HOROSCOP
Horoscop 19 ianuarie 2022. Scorpionii ar fi bine, chiar de la primele ore, să încuie undeva, departe, orice impuls războini
O femeie acuzată că a împins doi călători spre șinele metroului, în București, a fost prinsă
Știrileprotv.ro
O femeie acuzată că a împins doi călători spre șinele metroului, în București, a fost prinsă
Prezentatoare TV celebră, concediată după ce şi-a umilit o colegă. Ce a putut spune. Emisiunea ei iese din grilă
Telekomsport
Prezentatoare TV celebră, concediată după ce şi-a umilit o colegă. Ce a putut spune. Emisiunea ei iese din grilă
Cum te ajută un abonament medical să ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi
PUBLICITATE
Cum te ajută un abonament medical să ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi