Mergi direct la conținut »
Adeverinţa de necolaborare pentru Adina Florea, pe site-ul CNSAS. Adina Florea, la birou
Ştiri Libertatea > Ştiri

Un membru CNSAS atrage atenția că există suspiciuni privind adeverința primită de Adina Florea: „Sunt chestiuni care trebuie gestionate corect, în ciuda presiunii existente”

De Petre Dobrescu, . Ultimul update Luni, 07 ianuarie 2019, 18:05

Modul în care a fost acordat avizul CNSAS în cazul Adinei Florea, nominalizată pentru funcția de procuror-șef al DNA de către ministrul Justiției, Tudorel Toader, ridică o serie de probleme de legalitate. Asta atrage atenția un membru CNSAS într-o notă trimisă pe 3 ianuarie președintelui instituției, Constantin Buchet.

Ad placeholder

Alexandra Toader, membru al Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, a precizat în nota trimită lui Constantin Buchet faptul că în ședința din 21 decembrie 2018 trebuia discutată nota de constatare. Această ședință nu a avut, însă, loc din lipsă de cvorum.

Astfel, avizul de necolaborare cu fosta Securitate, emis pe numele Adinei Florea, a fost întocmit înainte de primirea răspunsurilor din partea tuturor deținătorilor de arhivă, în acest caz MapN, potrivit G4media.ro.

În nota trimisă președintelui CNSAS, Alexandra Toader cere să se specifice data la care se reprogramează ședința din 21 decembrie.

„Sunt chestiuni care trebuie gestionate corect, în ciuda presiunii existente în vederea soluționării rapide a situației cu care se confruntă CNSAS”, a scris Alexandra Toader în nota trimisă șefului CNSAS.

Potrivit documentului adresat șefului CNSAS, Adina Florea deține adeverința nr. 5430/04.06.2009, care se menține și în anul 2017. Alexandra Toader atrage atenția că „s-a omis, în comunicatul din 22 noiembrie 2018, precizarea faptului că și în acest caz CNSAS trebuie să demareze procedurile de verificare”. Demersul a fost inițiat ulterior, pe 3 decembrie 2018.

„În acest sens, sunt de părere că opinia publică trebuie corect informată, prin anunțarea faptului că instituția a declanșat procedurile și în cazul domniei sale”, susține A.Toader.

Iată două pasaje relevante din nota trimisă de Alexandra Toader către șeful CNSAS, care a fost consultată de G4media.

„Un alt element pe care vi-l semnalez privește ședința «de urgență» convocată pentru data de 21 decembrie 2018, pentru a se vota doar menținerea adeverinței în cazul doamnei Adina Florea. Ședința nu s-a mai ținut, în lipsă de cvorum. Cu toate acestea, publicarea pe pagina de internet a Ordinii de zi a ședinței din 21 decembrie 2018 poate crea confuzia că membrii Colegiului s-au întrunit la respectiva dată. În acest sens, consider necesară postarea pe site-ul CNSAS a unei mențiuni în dreptul Ordinii de zi a ședinței care nu a mai avut loc, care să lămurească acest aspect și, de asemenea, să se specifice data pentru care se reportează. De asemenea, consider că trebuie să li se transmită tuturor membrilor Colegiului proiectul ordinii de zi din data de 21 decembrie 2018”;

„În privința Notei de constatare S/DI/I/1737/19.12.2018, privitoare la doamna Adina Florea – inclusă pe ordinea de zi a ședinței din 21 decembrie 2018, care nu a mai avut loc – vă semnalez faptul că a fost întocmită înainte de a primi răspunsurile de la toți deținătorii de arhivă, în cazul de față, MApN. Acest aspect este unul de remarcat, întrucât legalitatea votului acesteia la o viitoare ședință ar putea fi contestată. În plus, data la care s-a emis ordinea de zi (20 decembrie), este anterioară momentului emiterii avizului Direcției Juridice (21 decembrie)”.

Alexandra Toader a devenit membru CNSAS la propunerea Administrației Prezidențiale.

Ad placeholder
Germania a inclus Bucureștiul pe lista „zonelor de risc” alături de alte 17 județe din România
Recomandări
Germania a inclus Bucureștiul pe lista „zonelor de risc” alături de alte 17 județe din România
 

De asemenea, Sulfina Barbu, membru în Colegiul CNSAS, a declarat că procedura de verificare în cazul Adinei Florea pentru șefia DNA nu a fost îndeplinită pentru că ședința din 21 decembrie nu a avut loc din lipsă de cvorum.

„Precizez că în data de 21 decembrie nu s-a ţinut şedinţa din lispă de cvorum. Deci în cazul doamnei Adina Florea procedura de reverificare în vederea menţinerii sau nu a adeverinţei, ea nu s-a finalizat. Colegiul CNSAS trebuia şi trebuie să ia în calcul în urmtătoarea şedinţă probabil, vom vedea, trebuie s ia în calcul nota de constatare întocmită de Direcţia de specialitate dn CNSAS şi Colegiul să dispună în funcţie de această ntă de constatare dacă se menţine adeverinţa. Dar precizez că această şedinţă nu a avut loc. Procedura în cazul Adinei Florea nu este finalizată în acest moment”, a declarat Sulfina Barbu pentru Mediafax.

Întrebată dacă retrimiterea propunerii Adinei Florea la șefia DNA, pe 27 decembrie, de către ministrul Justiției către președinte, a fost făcută legal, Sulfina Barbu a menționat: „Din punctul de vedere al verificărilor întocmite de CNSAS aşa cum prevede legea 303/2004, nu este îndeplinită procedura de reverificare din partea CNSAS”.

Ministrul justiției, Tudorel Toader, a trimis din nou, în data de 27 decembrie, propunerea ca Adina Florea să fie numită în fruntea DNA.

Florea fusese respinsă de președintele Klaus Iohannis, care a invocat tocmai problemele legate de avizul CNSAS.

Potrivit legii, magistrații numiți în funcții de conducere trebuie să obțină de la CNSAS adeverință de necolaborare cu Securitatea.

Ad placeholder

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea 


Citește și Mort pentru 450 de euro! Povestea adevărată a lui Tudor Simionov, bodyguardul român înjunghiat de Revelion la Londra


 

„Cu violatorii și cu pedofilii nu e de glumit”. Giovanni Becali, poveste incredibilă din pușcărie
PARTENERI - GSP.RO
„Cu violatorii și cu pedofilii nu e de glumit”. Giovanni Becali, poveste incredibilă din pușcărie
S-a aflat TOT! De ce a fost ucis Emi Pian. Nu din cauza unei datorii la barbut. Ce s-a întâmplat în Ploiești
PARTENERI - PLAYTECH.RO
S-a aflat TOT! De ce a fost ucis Emi Pian. Nu din cauza unei datorii la barbut. Ce s-a întâmplat în Ploiești
Horoscop 13 august 2020. Capricornii aplică o lovitură gravă unei relații cu cineva din interiorul familiei
HOROSCOP
Horoscop 13 august 2020. Capricornii aplică o lovitură gravă unei relații cu cineva din interiorul familiei
RECOMANDĂRI
Parteneri
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close