Mergi direct la conținut »
Sute de kilograme de substanță chimică foarte periculoasă au dispărut fără urmă
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Sute de kilograme de substanță chimică foarte periculoasă au dispărut fără urmă

Sute de kilograme de substanță chimică foarte periculoasă au dispărut fără urmă

Aproximativ 300 de kilograme de sodiu metalic, o substanţă chimică extrem de explozivă şi incendiară în contact cu apa, şi care este un precursor de amfetamină, au dispărut fără urmă din curtea unui depozit.

De Cătălin Schipor,

Situaţia a fost constatată de către procurorii Tribunalului Constanţa, în urma mărturiei a doi deţinuţi. Este vorba de cunoscutul infractor constănţean Marian Alexandru Lupu, susţinut în declaraţii de un alt infractor, Ismet Sadâc. Lupu le-a spus procurorilor că deţine la locuinta sa din localitatea Chitila judetul Ilfov, o cantitate de aproximativ 250-300 kg de substanţă denumită sodiu metalic, depozitată într-un butoi metalic. Cumpărase substanţa în anul 2001, pentru a produce sulfat de amfetamină, de la Institutul Naţional de Verificare a Metalelor din România, după o discuţie cu directorul căruia i-a plătit o sumă de bani cash.

Lupu le-a mai spus procurorilor constănţeni că în acea perioada detinea patru laboratoare neautorizate de prelucrare a drogurilor de sinteza, iar această substanţă ar fi fost folosită în producerea de droguri de sinteza. Nu a mai apucat, pentru că în ianuarie 2002, laboratoarele au fost descoperite de oamenii legii.

Pe 15 octombrie 2015 s-a constituit o echipă operativă care a verificat locaţia indicată de către denunţător. Aici, în anul 2012 a avut loc un mic incident, după ce o mică de cantitate de substanţă a intrat în contact cu o substanţă ce conţinea apă şi a provocat un incendiu şi o explozie.

„Un bărbat care avea grijă de curte a luat din butoi o bucăţică cât un pumn, după care a aruncat-o în pubela de gunoi. La puţin timp, respectivul a aruncat mâncarea de la căţel care, fiind puţin umedă, a generat un incendiu şi o explozie“ a declarat procurorul Teodor Niţă.

Martorii au mai povestit anchetatorilor că atunci când au curăţat strada, substanţa deversată în urma aruncării pubelei pe carosabil a generat explozii soldate cu perforarea asfaltului.

În urma incidentului, butoiul cântărind 320 kg, a fost predat de către ISU şi Primăria Chitila unei societăţi comericale – SC „DEMECO” SRL, ce avea autorizaţia de a umbla cu materiale periculoase. Potrivit anchetatorilor, prin intermediul mai multor firme, butoiul de 320 kg a fost trimis către „VIVANI SALUBRITATE” S.A. Unde a ajuns cu totul altă marfă: deşeuri ambalate în cutii de carton conţinând 680 kg reactivi de laborator. Persoana Juridică S.C. „DEMECO” S.R.L. a fost trimisă în judecată pentru infracţiunile de nerespectarea regimului materiilor explozive, în formă calificată,falsul în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals. În judecată pentru aceleaşi fapte a fost trimisă şi Madalina Maria Feodor, director de vânzări în cadrul acestei societăţi comerciale.

Close
Închide
  Close