MENIU CAUTĂ
16 Dec. 2016 15:10 , de Valentina Postelnicu

UPDATE Tăriceanu: Am primit oferte să facem coaliție de dreapta, inclusiv să preiau șefia PNL/ Turcan: PNL continuă coagularea dreptei

Distribuie

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a anunțat, vineri, că a primit oferte,”ca la licitație”, pentru a forma o coaliție de centru-dreapta, pe care a refuzat-o și că i s-a propus inclusiv să preia șefia PNL. Liderul PNL Raluca Turcan îl contrazice, și spune că lui Tăriceanu nu i s-a oferit funcția de lider al partidului. În plus, aceasta spune că PNL continuă coagularea forțelor de  dreapta din România.

UPDATE 15.10 Raluca Turcan: Există o deschidere pentru o guvernare de dreapta

Liderul interimar al PNL, Raluca Turcan a declarat, vineri, că lui Călin Popescu Tăriceanu nu i s-a propus să preia conducerea PNL, așa cum a afirmat liderul ALDE.

'Am constatat cu amărăciune declarațiile unui fost prim-ministru PNL, care respinge cu brutalitate ideea unei guvernări de dreapta și a unei coaliții de dreapta în România. A fost și este de datoria PNL să încerce construirea unui guvern care să ofere României un program de dezvoltare pe termen lung (..) și nu un program de subdezvoltare cum o face PSD', a spus Turcan.

Ea a precizat că partidul pe care îl conduce dorește o clarificare a dreptei. 'Din păcate, oricine intră acum, în siajul PSD va fi anihilat, înghițit și zdrobit în valorile liberale în care ar fi putut crede unii oameni. O alianță cu PSD ar transforma ALDE într-o remorcă a PSD, și ar distruge ideea ca ALDE să fie un partid pe picioarele sale', a mai spus președintele interimar al PNL.

Ea a transmis că PNL va continua pe calea strângerii și coagulării forțelor de drepta din România, în speranța că vor oferi cetățenilor o guvernare de dreapta.

Turcan a mai spus că în partid nu s-a discutat despre preluarea șefiei partidului de către Călin Popescu Tăriceanu, ci doar niște 'discuții informale ale unor colegi din partid'.

Raluca Turcan a admis că a avut discuții și cu cei de la PMP, pentru o coaliție de dreapta.

'Când vorbim de o coaliție de dreapta, avem în vedere toate partidele care clamează o poziție de dreapta. Există o deschidere pentru o guvernare de dreapta și un program de guvernare de dreapta', a spus președintele interimar al PNL.

 

 

'E o perioadă în care partidele stau și își fac evaluările rezultatelor, după alegeri și analizează opțiunile politice pe care le au în continuare. Rezultatul ALDE demonstrează că ne-am atins obiectivul strategic, să fim reprezentați în ambele Camere. Avem 20 de membri în Camera Deputaților, și 9 senatori', a spus liderul ALDE.

Călin Popescu Tăriceanu a ținut să menționeze că cei de la ALDE sunt consecvenți cu poziția de acum doi ani și anume de a avea o colaborare în Guvern, în Guvernul Ponta și apoi în Parlament, cu PSD.

'Am spus că mergem într-un guvern de coaliție cu PSD, încă din campanie. Alegerile au dat o majoritate extrem de clară, partenerilor de la PSD, împreună putem face majoritatea necesară pentru a forma viitorul Guvern. Este obligația noastră să respectăm voința cetățenilor', a arătat Tăriceanu.

Potrivit liderului ALDE, orice altă formulă politică de coaliție de centru dreapta ar veni să înfrângă voința cetățenilor și să întoarcă rezultatul alegerilor. Este o formulă din care considerăm că nu avem cum să facem parte. Dacă celelalte partide consideră utilă o astfel de formulă, este problema lor, dar nu au cum să conteze pe participarea noastră', a explicat liderul ALDE. Libertatea a relatat, joi, că un scenariul aflat pe scena politică lua în calcul formarea unei majorități de dreapta, cu PNL, ALDE, PMP, UDMR, în Parlament, și cu liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu, premier.

Liderul ALDE a mărturisit că i s-a propus să se ralieze unei formule de centru-dreapta

'Ofertele au început ca la licitație. Ni s-a oferit din ce în ce mai mult, doar doar ne vor convinge să acceptăm. Pentru mine, reunificarea mișcării liberale nu este un lucru care să mă lase indiferent. Mi s-a propus inclusiv să preiau conducerea PNL. Privesc cu mâhnire la ce se întâmplă în partid', a spus Călin Popescu Tăriceanu.

El a adăugat: 'Privesc cu uimire la ceea ce se întâmplă. Nu vreau să introduc mai adânc cuţitul în rană. PNL are nevoie de o clarificare ideologică bazată pe principiile partidului'.

Liderul ALDE a ținut să menționeze că în viitor vor putea exista discuţii cu cei de la PNL: 'Nu voi face concesii acolo unde nu este nevoie. Aceste propuneri din partea PNL nu le putem lua în considerare. Toţi cei care doresc să ni se alăture sunt bineveniţi şi îi aşteptăm alături de noi', a precizat liderul ALDE.

Tăriceanu recunoaște că a discutat cu președintele Iohannis

Călin Popescu Tăriceanu a recunoscut că a avut recent o discuție cu președintele Klaus Iohannis.

'În această perioadă poate anumite contacte nu ar trebui să surprindă pe nimeni. Am avut o discuţie, dar nu la Cotroceni. Am avut o discuţie cu preşedintele şi mai mult de atât nu am ce să vă spun', a afirmat Călin Popescu Tăriceanu.

Copreşedintele ALDE a ţinut să precizeze că discuţia cu şeful statului nu a fost una instituţională. 'Nu am plecat de la nicio premisă, pentru că eu nu am solicitat această discuţie. Am avut o discuţie cu preşedintele şi mai mult de atât, îmi pare rău, nu am să pot să vă spun. Nu pot să vă dau alte detalii, dar cred că logica simplă vă ajută în chestiunea asta, având în vedere că am fost împreună cu Daniel Constantin, nu a fost o discuţie instituţională', a mai arătat Tăriceanu.

Citește mai multe despre Calin Popescu Tariceanu, Alegeri parlamentare, guvern, PNL și PSD pe Libertatea.

Comentarii