MENIU CAUTĂ
17 Mai. 2018 22:19 , de Valentina Postelnicu

Tăriceanu, despre plângerea depusă de Ludovic Orban pe numele premierului și a șefului PSD: ”Mintea îi derapează sau e o acțiune care face parte dintr-un plan bine alcătuit”

Distribuie

Tăriceanu, despre plângerea depusă de Ludovic Orban pe numele premierului și a șefului PSD: ”Mintea îi derapează sau e o acțiune care face parte dintr-un plan bine alcătuit”, a declarat președintele ALDE, joi seară, la Antena 3. El a precizat că este o încercare de preluare a puterii și a adăugat că, la vârsta lui, nu mai crede în coincidențe în politică iar zilele următoare se va vedea care era rostul acestui demers.

„Este un demers deliberat din partea liderului PNL. Nu mă pot abţine să-mi pun întrebarea: care este resortul acestui demers? Este rezultatul limitelor de gândire pe care le are şi aşa crede că se duce acţiunea politică, este o componentă care denotă o fază de nebunie, adică în momentul în care mintea îţi derapează grav sau este poate o acţiune care face parte dintr-un plan bine alcătuit”, a comentat președintele Senatului.

El a precizat că în 2015, în iunie, premierul Victor Ponta a fost pus sub acuzare și atunci i s-a cerut demisia.

'Eu sunt la vârsta la care nu mai cred în coincidențe în politică. (..) Cunosc  prevederile Constituție, vă pot spune cu certitudine, la articolul 109 din Constituie, scrie clar că premierul și membrii Guvernului nu pot fi anchetați pentru deciziile politice, pentru că Guvernul răspunde doar în fața Parlamentului', a mai spus Tăriceanu.

Liderul ALDE a arătat că el personal a văzut Memorandumul în legătură cu mutarea Ambasadei din Israel.

'L-am văzut, pot să spun numai în principiu, pornește de la necesitatea unei evaluări, a portunității. Nu este vorba de un memorandum care să fie la baza unei decizii deja luate. Eu cred că România, ca ţară suverană, are dreptul să-şi pună această problemă şi Guvernul este îndrituit să facă acest lucru inclusiv în baza prevederilor constituţionale. Art. 91 (n.r. – din Constituţie) vorbeşte foarte clar de responsabilităţile politicii externe şi se vede clar că această responsabilitate este una partajată între trei instituţii: Guvern, Parlament şi preşedinte. Nu există o atribuţie acordată exclusiv uneia dintre aceste instituţii. Preşedintele nu poate să ia decizii fără aprobarea Parlamentului, Guvernul, în momentul în care face propunerile, ministrul de externe, pentru propunerea ambasadorilor, preşedintele semnează decretul, dar prim-ministrul contrasemnează, deci nu se poate fără semnăturile celor doi. Deci, nu e o responsabilitate exclusivă. Deci, demersul care a fost iniţiat de Guvern nu poate să fie pus decât într-un registru politic, care nu poate să fie subiectul sau obiectul unei cercetări penale”, a arătat preşedintele Senatului.

'Președintele nu poate revoca premierul', a mai spus președintele Senatului, arătând că se dorește dărâmarea Guvernului prin alte mijloace.

Ludovic Orban a depus joi o plângere penală la Parchetul General, în cazul mutării Ambasadei României din Israel. Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea sunt vizați pentru înaltă trădare și divulgarea de informații secrete. În document, președintele PNL se referă la scandalul legat de semnarea Memorrandumului privind mutarea Ambasadei României din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim.

Citește și: EXCLUSIV / Cine sunt sportivele din cauza cărora s-a închis Laboratorul antidoping de la București

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Horoscop marți 22 ianuarie 2019. Balanțele au parte de o șansă nesperată
Loading...
Comentarii