Mergi direct la conținut »
Teodor Meleșcanu spune că nu demisionează și dă vina pe Iohannis pentru cozile din diaspora
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Teodor Meleșcanu spune că nu demisionează și dă vina pe Iohannis pentru cozile din diaspora

Teodor Meleșcanu spune că nu demisionează și dă vina pe Iohannis pentru cozile din diaspora

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a spus, miercuri seara, că nu își dă demisia după ce președintele Klaus Iohannis i-a cerut să plece din fruntea diplomației ca urmare a problemelor înregistrate în secţiile de votare de străinătate.

Meleșcanu a declarat că nu i-a cerut nici premierul și nici conducerea partidului din care face parte să își dea demisia. „Nici la nivelul conducerii partidului din care fac parte, ALDE, nici la nivelul Guvernului, am discutat personal cu doamna Dăncilă, nu se pune o asemenea problemă, nimeni nu mi-a cerut demisia”, a subliniat ministrul Meleşcanu, într-o intervenţie la postul tv Antena 3.

Vorbind despre organizarea votului din diaspora, ministrul de Externe a spus că numărul secţiilor de votare deschise în afara țării la acest scrutin reprezintă „un record mondial”. „S-a făcut tot ce s-a putut omeneşte – am făcut pentru prima oară 441 de secţii electorale, record mondial, cu 215 mai multe decât cele de la ultimele alegeri europene. De asemenea, cu cel puţin 63 mai mult decât la alegerile parlamentare sau la alte alegeri”, a subliniat Teodor Meleşcanu.

Șeful MAE a dat vina pe Iohannis și pe referendumul organizat de președinte pentru ce s-a întâmplat în diaspora spunând că procesul de votare a fost îngreunat. „Pe data de 24 mai, am aprobat un ordin de ministru privind secţiile de votare în străinătate şi, cu două săptămâni înainte de alegeri, domnul preşedinte a decis să facă un referendum, ceea ce a făcut ca în realitate alegerile în străinătate să nu fie doar pentru europarlamentare, pentru care în aproximativ două minute orice cetăţean putea vota – pur şi simplu s-a multiplicat până la 6-7 minute pentru că erau două liste speciale de redactat de cei de acolo”, a argumentat Meleşcanu.

Managerul Spitalului din Craiova a luat infecție nosocomială chiar în spitalul pe care îl conduce. Unde se tratează acum
Recomandări

Managerul Spitalului din Craiova a luat infecție nosocomială chiar în spitalul pe care îl conduce. Unde se tratează acum

În ceea ce privește metodele alternative de vot, șeful diplomației române spune că votul prin corespondenţă nu s-a dovedit o variantă funcţională, în condiţiile în care numai 18.000 de români din străinătate s-au înscris la misiunile diplomatice româneşti, pasul preliminar pentru a li se trimite prin poştă plicul cu buletinul de vot. Totodată, el a subliniat că această procedură a înscrierii în registrele de la misiunile diplomatice româneşti ar fi obligatorie şi în cazul în care s-ar recurge la varianta instituţionalizării votului electronic.

Teodor Meleşcanu a concluzionat că soluţia pe care o va propune, alături de ALDE, în perspectiva alegerilor prezidenţiale, este să fie modificată legea pentru ca votarea în străinătate să dureze o săptămână, anterior zilei în care se votează în ţară, variantă pe care a expus-o şi liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, în cursul zilei de miercuri.

Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat, miercuri, demiterea imediată a miniştrilor de Externe şi de Interne, Teodor Meleşcanu, respectiv Carmen Dan, pentru modul în care au fost organizate alegerile.


Citește și: Cum au schimbat rezultatele la europarlamentare politica românească: PSD exclude susținătorii lui Dragnea, Opoziţia colaborează pentru îndepărtarea social-democraților de la putere


 

Close
Închide
  Close