Chiar dacă mediatizarea lor s-a extins în ultimele decenii, unele dintre aceste teorii au în spate o tradiție impresionantă. Dacă ipotezele fantasmagorice legate de atentatele din 11 septembrie sunt relativ noi, datând, evident, din 2001 încoace, cea privind Pământul plat a apărut în secolul XIX și are încă adepți, inclusiv în România.

Ideile conspiraționiste sunt bine documentate în domeniul psihiatriei, mai ales în cazul pacienților suferinzi de schizofrenie paranoidă. Extrapolarea explicației în plan social pentru cei care susțin sau răspândesc teoriile conspirației este discutabilă în condițiile în care o mare parte a adepților sunt altminteri oameni cu „mințile acasă”.

O posibilă explicație ar fi ”mintea leneșă” a unor oameni care acceptă cu dificultate complexitatea lumii în care trăiesc și pe care încearcă să o reducă la câteva teorii simple, care explică însă totul, pe ideea că nimic nu este întâmplător și totul se leagă. În plus, împărțirea strictă a oamenilor între cei buni – de obicei, victimele unor conspirații malefice – și cei răi – conspiratorii – oferă un ghid simplu și simplist de conduită morală.

Scriitorul american Jesse Walker a identificat, în lucrarea ”Statele Unite ale Paranoiei”, cinci tipuri de teorii ale conspirației:

EXCLUSIV. PNRR-ul avansează în ritm de melc. Zeci de restanțe ale Guvernului Ciolacu. România riscă să piardă miliarde de euro
Recomandări
EXCLUSIV. PNRR-ul avansează în ritm de melc. Zeci de restanțe ale Guvernului Ciolacu. România riscă să piardă miliarde de euro
  • ”Dușmanul din afară” care se referă la inamici care complotează împotriva unei comunități din afara ei
  • ”Dușmanul din interior” care vizează comploturile unor persoane dinăuntrul unei comunități și care par membri obișnuiți ai acestea
  • ”Dușmanul de deasupra” vizează oameni puternici care vor să influențeze evenimentele în interesul lor propriu, indiferenți la soarta celor simpli
  • ”Dușmanul de dedesubt” se referă la marginalii dintr-o societate care ar complota să răstoarne ordinea socială
  • ”Conspirațiile binevoitoare” ale unor forțe divine pentru îmbunătățirea vieții oamenilor

Teorii vechi din Evul Mediu

Conspiraționismul a curmat vieți, și nu puține. Vrăjitoarele au fost trimise la rug, călăii lor având convingerea că femeile respective, de cele mai multe ori femei singure de multă vreme, mai puțin integrate social, au conspirat în nopțile de sabat cu însuși Satan să aducă grindina asupra recoltelor, să lase vacile sătenilor sterpe sau să aducă diverse molime. O altă teorie i-a vizat pe cei bolnavi de lepră, o boală relativ frecventă în acele vremuri. Chipurile mutilate de boală înfricoșau atât de tare, încât leproșii erau învinuiți că pregăteau infectarea deliberată a apei astfel încât întreaga omenire să capete cumplita boală.

România, între țările care vor pierde zile de vreme confortabilă în următorii ani. Balcanii, zona cea mai afectată din Europa de schimbările climatice
Recomandări
România, între țările care vor pierde zile de vreme confortabilă în următorii ani. Balcanii, zona cea mai afectată din Europa de schimbările climatice
Teoriile conspirației. Cele mai ciudate și longevive ”comploturi”
Leproși cărora le este refuzată intrarea într-un oraș/ Gravură din secolul XIV

Evreii, ”eternii conspiratori”

Nu puține pogromuri antievreiești au pornit în urma dispariției unor copii, despre care s-a crezut că au fost sacrificați ritualic cu ocazia unor sărăbători evreiești. Tot antisemitismul este la originea teoriilor moderne ale conspirației, după apariția în 1903 a ”Protocoalelor înțelepților Sionului”, un text care era atribuit unei organizații evreiești care își propunea să obțină dominația mondială și descria metodele prin care obiectivul ar fi fost atins. Deși demascată ca un fals în 1921 în publicația ”The Times”, textul este încă socotit ca veridic, mai ales în lumea arabă.

Teoriile conspirației. Cele mai ciudate și longevive ”comploturi”
Crucificarea rituală de către un grup de evrei a unui băiețel de 12 ani, William din Norwich, eveniment care s-ar fi produs în 1144

Ulterior, teoriile conspirației au asociat evreii cu masonii, cu bolșevicii, iar într-o carte anonimă din 1991, ”Relația secretă dintre evrei și negri”, ”poporul ales” este învinuit că ar fi controlat comerțul cu sclavi de culoare aduși din Africa în America, ba chiar că ar fi vinovați de un ”pogrom” împotriva indienilor din America de Nord pe care i-ar fi îmbolnăvit deliberat de varicela la care nu aveau anticorpii europenilor.

Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”
Recomandări
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Vaticanul, centrul conjurațiilor ”papistașe”

Ideea potrivit căreia, la Vatican, papa și, mai ales, iezuiții pun la cale tot felul de blestemății a apărut încă din secolul XVII, în Anglia și s-au extins în mediul anglo-saxon, cu precădere protestant. Imigranții irlandezi din secolul XIX erau priviți cu suspiciune în Statele Unite, fiind suspectați că sunt instrumentele de care Biserica romano-catolică vrea să se slujească pentru a distruge SUA din interior.

Teoriile conspirației. Cele mai ciudate și longevive ”comploturi”
Caricatură anticatolică dintr-o lucrare din 1913, ”The pope” de Jeremiah Crowley

În plus, o serie amplă de teorii ale conspirației invocă tot felul de documente secrete din arhivele Vaticanului care ar schimba radical imaginea despre istoria omenirii. Arhivele Vaticanului au fost invocate inclusiv de ”dacopații” din România care susțin că acolo se află probe clare ale faptului că dacii sunt izvorul civilizației europene, iar romanii ar fi de fapt, o civilizație ”bastardizată”, îndepărtată de originile sale dacice.

Revirimentul conspiraționist în ce privește Biserica catolică a fost stimulat de romanul cu mare succes comercial ”Codul lui da Vinci” (2003), al lui Dan Brown. Intriga de bază a romanului constă într-un complot catolic de a ascunde omenirii faptul că Isus și Maria Magdalena ar fi fost iubiți, iar descendenții lor încă trăiesc, dar sub amenințarea constantă a unei organizații secrete a Vaticanului, deoarece acesta se teme că ar fi dezvăluită astfel adevărată învățătură a lui Hristos pe care catolicismul ar fi pervertit-o.

Teoria, care a fost înghițită pe nemestecate de mai muți conspiraționiști, este o interpretare cel puțin forțată a unor texte ale gnosticismului, religie din primele secole creștine, texte în care se arată că Isus avea o relație privilegiată cu femeile din anturajul său, deși nu sexuală, și că învățătura sa era dublă: una pentru masa credincioșilor, alta pentru unii discipoli foarte apropiați. Rolul important al Mariei Magdalena este prezentat înte texte apocrife precum ”Evanghelia Mariei” sau ”Evanghelia după Toma”

Teoriile conspirației. Cele mai ciudate și longevive ”comploturi”
Prima pagină a manuscrisului ”Evangheliei Mariei”/ Wikipedia

Astronautul scos din sărite de conspiraționist

Probabil cea mai cunoscută teorie a conspirației este cea legată de aselenizare. Nu există subiect asupra căruia conspiraționiștii să nu fi depus mai mult efort. Au fost sondaje de opinie, realizate în repetate ocazii, care au arătat că până la 20% dintre americani cred că aselenizarea misiunii Apollo 11 pe 16 iulie 1969 a fost o farsă, imaginile fiind filmate într-un studio cinematografic. S-a spus chiar că celebrul regizor american Stanley Kubrick a fost cel care s-a ocupat de realizarea filmului, fiind ulterior asasinat de către CIA pentru păstrarea secretului.

Teoriile conspirației. Cele mai ciudate și longevive ”comploturi”
Buzz Aldrin pe Lună

Imaginile de la aselenizare au fost analizate în mod repetat conspiraționiștii găsind diverse motive pentru care să le declare false. Au argumentat că nivelul radiațiilor din spațiu ar fi atât de ridicat încât ar fi ucis orice om ieșit din navă sau că Luna nu are gravitație, deci astronauții nu ar fi putut să rămână pe suprafața satelitului Pământului. Un francez, Philippe Lheureux, a susținut că, deși americanii au ajuns pe Lună, imaginile difuzate ar fi fost false pentru că nu au vrut să împărtășească restului lumii cunoștințele obținute în urma misiunii.

Alții au spus că o probă este faptul că misiunile Apollo au fost suspendate imediat după ce URSS ar fi obținut tehnologia care îi permitea să monitorizeze misiunile spațiale americane. Astfel, ”farsa” aselenizării ar fi fost destinată să asigure amricanii că sunt în fruntea competiției spațiale, depășind reușitele sovieticilor. Conspiraționistul Bill Kaysing susține că farsa a fost pusă la cale de NASA pentru a justifica sumele enorme cheltuite, în timp ce alții au afirmat că a fost tactică de distragere a atenției publicului american de la războiul din Vietnam.

Patimile au rămas la fel de mari și la decenii de la eveniment și s-a ajuns în punctul în care persoane implicate în aselenizare au fost hărțuite. Astfel, astronautul Buzz Aldrin a fost abordat, în 2002, de un anume Bart Sibrel, care i-a cerut să admită că nu a călcat niciodată pe Lună și l-a numit ”laș, mincinos și hoț”. Aldrin, intrat deja în rândul septuagenarilor, s-a enervat atât de tare încât i-a administrat lui Sibrel un pumn zdravăn.

Teoriile conspiraționiste legate de aselenizare au fost ironizate în videoclipul ”Amerika” al formației germane de industrial metal, Rammstein.

”Turnurile-gemene”, paradisul conjurațiilor

Amploarea ipotezelor despre ”adevărata” explicațiilor a atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001 o egalează pe cea privind aselenizarea. Primele teorii conspiraționiste privind atacul asupra turnurilor gemene ale World Trade Center și asupra Pentagonului au apărut în Europa și a mai durat trei ani până când să câștige terene în SUA, după ce au apărut dovezi că administrația americană știa că nu are probe concludente că Irakul deține arme de distrugere în masă, dar a atacat acest stat chiar și în aceste condiții.

Teoriile conspirației. Cele mai ciudate și longevive ”comploturi”
World Trade Center în flăcări pe 9 septembrie 2001

Unii susțin și astăzi că autoritățile americane știau că se pregătesc atacurile, dar i-au lăsat pe teroriști să meargă până la capăt, în timp ce alții susțin că au fost chiar direct implicate în atac. Scopul ar fi fost justificarea războaielor declanșate ulterior de către administrația Bush jr. O altă categorie au spus că o elită ocultă ar fi plănuit atacul pentru instaurarea unei Noii Ordini Mondiale (”New World Order”), specifică unei lumi globalizate. Teoria NWO este mult mai veche, dar a inclus apoi și evenimentele de la 11 septembrie. Alții au dat vina pe Israel, care ar fi dorit astfel să determine Statele Unite să atace dușmanii musulmani ai statului evreiesc.

Au apărut teorii extravagante și asupra modului de execuție a atentatelor. Cea mai frecventă a fost aceea că au fost plantate încărcături explozive în World Trade Center, deoarece kerosenul din avioane nu ar fi putut provoca prăbușirea clădirilor. Un fost spion britanic, David Shayler a susținut chiar că avioanele nu au existat, fiind de fapt rachete înconjurate de holograme astfel încât să pară aeronave.

Bineînțeles că nu au lipsit și ironiile la adresa acestor teorii. Într-un episod din serialul de animație ”South Park”, un copil încearcă să demonstreze că atentatorul era un coleg de clasă care era, pe deasupra și evreu. Până la urmă, se demonstrează că guvernul SUA ar fi în spatele elaborării teoriilor conspirației astfel încât americanii să aibă impresia că au parte de un guvern care este și el capabil de ceva.

Fragment din episodul ”South Park” despre atentatele din 11 septembrie/ YouTube

Conspiraționism românesc în stil mare. Gorilienii lui Lorin Fortuna

Un politolog american, Michael Barkun, menționa existența ”teoriilor superconspirației”, în care ”adevărul ascuns” nu se mai referă la un anume eveniment sau la o categorie de oameni, ci la întreaga lume care nu ar fi ceea ce ni înfățișează simțuri.

O astfel de superconspirație a fost definită de către Lorin Fortuna (1948-2016), cadru universitar la Politehnica din Timișoara și participant proeminent la evenimentele din acest oraș la Revoluția din 1989. Bineînțeles, că a fost autor al unei versiuni conspiraționiste a Revoluției, alături de multe altele care au apărut în ultimii 30 de ani.

Însă suprateoria lui Fortuna consta în afirmația că oamenii au origini diferite, din mai multe civilizații extraterestre, în care diverse zeități din mitologie au fost asimilate extratereștrilor. Astfel, avem gorilieni, șerpilieni, reptilieni, arahnidieni, vulturieni etc., toate aceste categorii înfruntându-se într-o luptă pe viață și pe moarte dusă pe pământ.

Autointitulat ”combatant ezoteric”, Fortuna a participat și la o serie amplă de emisiuni la OTV și la Baricada. Este greu de cuantificat numărul celor care au dat crezare elucubrantelor teorii, însă clipurile din acele emisiuni sunt încă urmărite pe YouTube pe un public mai degrabă atras de umorul involuntar pe care-l avea Fortuna.

De mare succes a fost clipul în care Fortuna se blestema singur cu anticipare dacă va renunța la idealurile sale de ”combatant ezoteric”, vajnic apărător al civilizației goriliene în fața atacurilor energetice ale reptilienilor, șerpilienilor ș.a.

Un alt ”hit” al lui Lorin Fortuna a fost relatarea episodului în care s-a luptat pentru controlul energetic al unui tren cu Bafometos, ființa androgină, materializată sub aparența unui cuplu liniștit dintr-un compartiment. ”Am dat telefon la Craiova, la un combatant ezoteric de-al nostru: ”Dom’le, vino la gară că-ți plătesc eu biletul. Dom’le mă agresează de nu mai pot”. Dar ăia nu vorbeau, nu făceau nimic”, povestea foarte serios Fortuna. Pentru a combate agresiunea energetică, a mai fost convocat la gara din Drobeta Turnu-Severin încă un combatant ezoteric. Titanica încleștare s-a terminat abia în gara din Timișoara.

Tragedia din Colectiv, folosită de un prezidențiabil din 2019

Ninel Peia candidează la alegerile prezidențiale din noiembrie, susținut de Partidului Neamul Românesc. În legislatura 2012-2016 a fost deputat, grație PSD, și a fost unul din susținătorii multor ciudățenii. În 2016, a susținut că vaccinurile sunt responsabile pentru moartea mai multor bebeluși din Argeș. Din acest motiv, a ajuns la o dispută pe Facebook cu fostul Daniel Funeriu, pe care a amenințat că îl bate, motiv pentru care a fost exclus din PSD.

Însă cel mai mult și-a dat în petec după incendiul din Colectiv când a fost printre primii care au susținut că focul a fost pus de o mână criminală. Scopul, după Peia, ar fi fost declanșarea unor ample proteste de stradă care să se doldeze cu violențe și apoi cu dezmembrarea României. Cel care a preîntâmpinat maleficul plan ar fi fost Victor Ponta care a demisionat de la șefia Guvernului după prima seară de proteste, fără să se ajungă la violențe.

Teoriile conspirației. Cele mai ciudate și longevive ”comploturi”
Ninel Peia/ Facebook

”La Cluj, era şi încă este pregătit un «grup de intelectuali, politicieni şi oameni de afaceri» care ar fi dat, în aceeaşi noapte, cu mare sârg, o declaraţie de independenţă a Ardealului şi ar fi constituit imediat Grupul European din Transilvania. În fapt, un fel de Republica Transilvania, cu orientare maghiară, sub protectorat german şi garanţie rusă. La Iaşi, se afla, şi încă există,un grup similar care ar fi declarat independenţa Moldovei, o Republică Moldova care ar fi urmat să se alipească, într-un an sau doi Basarabiei pentru a forma un stat captat 100% în sfera de influenţă a Moscovei. Ţara Românească, lipsită de voinţă politică internă» nu avea cum să se mai opună acestor mişcări «istorice“ ar fi primit ajutor masiv american şi cu speranţa ca scutul de la Deveselu să fie funcţional şi foarte eficient”, scria Peia pe blogul său. Ulterior a șters postarea din cauza reacțiilor negative din presă și de pe rețelele sociale.

Teoria Pământului Plat are adepți în România

Un alt prezidențiabil din acest an, Ramona Ioana Bruynseels, este membră a unui grup pe Facebook ”Flat Earth Revolution – România”, ”reprezentanța” de la noi a unui grup care este convins că Pământul are forma unui disc înconjurat de gheață al cărui centru este Polul Nord. Nu este clar dacă Bruynseels este ferm convinsă de acest lucru sau s-a înscris în acest grup din amuzament.

Teoriile conspirației. Cele mai ciudate și longevive ”comploturi”
Geografia Pământului Plat

Pământul Plat este una dintre cele mai longevive teorii ale conspirației, apărută la mijlocul secolului XIX sub oblăduirea ideologică a lui Samuel Rowbotham care susținea morțiș că Pământul și Cosmosul sunt descrise cu acuratețe în Biblie, iar astronomii spun doar prostii.

Numărul adepților acestei teorii a crescut în ultimii ani, ajungând ca și un român stabilit peste Ocean, Adi Rus, să o propovăduiască după ce s-a întors pe pământurile natale.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
FANATIK.RO
Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
Wow! Cum arată Noelle Vlasov, numită „cel mai frumos copil din România”, la 19 ani. S-a stabilit în Londra și a devenit vegană
Viva.ro
Wow! Cum arată Noelle Vlasov, numită „cel mai frumos copil din România”, la 19 ani. S-a stabilit în Londra și a devenit vegană
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Libertateapentrufemei.ro
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Ilie Dumitrescu, șocat de gestul la adresa lui Bogdan Lobonț: „E clar, o să rămână antrenor de portari”
GSP.RO
Ilie Dumitrescu, șocat de gestul la adresa lui Bogdan Lobonț: „E clar, o să rămână antrenor de portari”
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași pe sfoară”
FANATIK.RO
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași pe sfoară”
Un șofer și-a verificat TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune la 112
Știrileprotv.ro
Un șofer și-a verificat TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune la 112
A făcut milioane de români să râdă, dar cele mai noi imagini cu el sunt sfâșietoare. Actorul e imobilizat în scaun cu rotile, în urma unui AVC
Unica.ro
A făcut milioane de români să râdă, dar cele mai noi imagini cu el sunt sfâșietoare. Actorul e imobilizat în scaun cu rotile, în urma unui AVC
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
O tânără de aproximativ 20 de ani s-a aruncat de la etajul 5 al unui bloc din Brașov. Femeia ar fi născut recent
Observatornews.ro
O tânără de aproximativ 20 de ani s-a aruncat de la etajul 5 al unui bloc din Brașov. Femeia ar fi născut recent
Horoscop 25 aprilie 2024. Peștii pot răsufla ușurați, șirul problemelor financiare se întrerupe, dar vor trebui să aibă o rezervă față de cheltuieli
HOROSCOP
Horoscop 25 aprilie 2024. Peștii pot răsufla ușurați, șirul problemelor financiare se întrerupe, dar vor trebui să aibă o rezervă față de cheltuieli

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI