Evenimentul a fost organizat de Adi Rus, un român stabilit peste Ocean, care a scris prima carte în limba română pe această temă. Se numește „La plăcinte” și conține, spune el, ”dovezi care demontează adevărurile științifice pe care le cunoșteam până acum.”

Am petrecut o zi întreagă printre acești oameni și le-am ascultat și argumentele. Le-am prezentat apoi unui fizician specializat în astronomie, care le-a demontat toate teoriile. Cu argumente științifice.

Marginea de gheață a Pământului

Dacă te uiți spre orizont de pe plajă, în larg, linia e dreaptă. Dacă privești către apa unui lac, suprafața este plană. Din Pitești vezi munții, aflați la sute de kilometri depărtare. Cu aceste dovezi evidente, de ce ne-am aștepta ca Pământul să fie altfel decât plat?

Nu sunt concluziile mele, ci ale adepților teoriei Pământului plat.

Am fost la o conferință a adepților teoriei că Pământul este plat: „Nu există gravitație și te poți plimba pe planetă ca pe o farfurie”. Ce crede un fizician despre argumentele lor
Participanții la Conferința de la Cluj au prezentat această hartă drept harta Pământului Plat

Teoria că planeta noastră este de fapt o suprafață plană acoperită de un capac de sticlă datează de pe vremea grecilor antici și s-a perpetuat, în unele medii, până în zilele noastre. În concepția adepților acestei teorii, Pământul este un fel de disc care are în centru Polul Nord și este înconjurat de un perete de gheață, Antarctica.

Acolo, la peretele de gheață, se termină lumea. Probabil. Nici „flat earth”-erii nu știu sigur asta.

Ideea unui Pământ plat a fost promovată de Flat Earth Society, o comunitate din SUA care crește pe zi ce trece și care acuză NASA că amăgește pământenii cu globuri desenate pe calculator. A ajuns de multă vreme și la noi, iar „flat earth”-erii români se înmulțesc și ei.

„De mici am fost îndoctrinați…”

Conferința de la Cluj  a reunit destul de puțini „flat earth”-eri, atât români, cât și străini. Fiecare a venit, însă, cu propria perspectivă asupra teoriei.

Organizatorul Adi Rus a deschis conferința și a trecut prin toate ecuațiile și teoremele fizice și matematice de la Pitagora și Newton, până la prima imagine a unei găuri negre. Le-a negat pe fiecare în parte.

„De mici copii suntem îndoctrinați și dacă nu credeți că e ușor să fim îndoctrinați, putem face un exercițiu”, a spus Rus în deschiderea evenimentului.

I-a rugat pe cei prezenți, maximum 20 de persoane cu tot cu jurnaliști și ospătarii care mai aduceau apă la bufetul de pe holul hotelului unde a avut loc evenimentul, să repete următoarea frază: „Eu sunt unic, eu îmi formez propriile opinii. Eu nu repet orbește ce zice altul”.

Oamenii au făcut întocmai, iar Rus a concluzionat: „Ați văzut? Așa funcționează îndoctrinarea”.

Astronom: „Dacă nu ar exista gravitație, totul ar fi o supă cremă de hidrogen”

Gravitația, în concepția susținătorilor teoriei Pământului plat, fie nu există, fie nu funcționează așa cum susțin fizicienii. De altfel, potrivit teoriei lor, nici fizicienii nu o cred. Au enunțat-o doar așa, ca să fie.

Newton și Einstein, de exemplu, nu s-au putut decide asupra definiției gravitației, deci cum am putea avea încredere în ei?, se întreabă adepții teoriei Pământului plat.

Specialiștii în domeniu sunt, însă, de altă părere. Contactat de Libertatea, Adrian Șonka, absolvent al Facultății de Fizică și astronom cu peste 20 de ani experiență, vine cu explicații foarte simple.

Am fost la o conferință a adepților teoriei că Pământul este plat: „Nu există gravitație și te poți plimba pe planetă ca pe o farfurie”. Ce crede un fizician despre argumentele lor
Adrian Șonka

„Gravitația nu este o chestie inventată, este un comportament al obiectelor, este un termen pentru acest comportament. Așa ține Pământul obiectele pe el. Luna are aceeași proprietate, toate planetele au această proprietate. Este o proprietate a naturii care nu poate fi dată la o parte. ”, a explicat Adrian Șonka.

Dacă nu ar exista gravitație, nu ar exista nimic, ar fi așa, o supă cremă de hidrogen

Adrian Șonka, fizician

Pluto din desenele cu Mickey Mouse

NASA minte, spune Rus, îi amăgește pe oameni, desenează globuri albastre pe calculator și capul câinelui Pluto pe fosta planetă cu aceeași nume. Agenția spațială folosește peretele verde (croma), ca în filme, pentru a-i face pe astronauții falși să plutească într-o navă la fel de falsă.

„Sateliți în spațiu. Sper că suntem de acord cu toții că este CGI (imagine generată de computer, n.r.) și că nu este un satelit adevărat în spațiu filmat de un alt satelit adevărat în spațiu”, a susținut autorul volumului „La plăcinte”.

„Nu putem dovedi că Pământul este plat, dar observațiile noastre asta ne arată”

Am fost la o conferință a adepților teoriei că Pământul este plat: „Nu există gravitație și te poți plimba pe planetă ca pe o farfurie”. Ce crede un fizician despre argumentele lor

L-am întrebat pe Adi Rus ce crede el despre gravitație, despre călătoria lui Magellan în jurul lumii și ce se întâmplă dacă ajungem totuși până la marginea Pământului.

Teoria gravitației este în ceață, pentru că nici măcar fizicienii nu o înțeleg, spune Rus. Cât despre călătoria în jurul lumii, ea este posibilă și dacă Pământul este plat. Mergi ca pe o farfurie.

„Noi, când observăm pur și simplu, ne uităm în jurul nostru, vedem soarele care răsare și apune și zicem da, trece de la Est la Vest. Ni se spune că soarele de fapt este fix și noi ne învârtim. Totul este răsturnat. Cum putem dovedi asta? Nu știu. Dar observațiile noastre ne arată și ne prezintă un Pământ plat și nemișcat”, a spus Adi Rus.

Am discutat despre călătoria în jurul lumii în viziunea platiștilor și cu astronomul Șonka.

„Îți dai seama ce prost a fost Magellan dacă, în loc să meargă înainte, tot făcea dreapta? Bine că n-a căzut de pe farfurie”, a comentat amuzat acesta.

Biblia și invazia extratereștrilor-demoni

Un alt participant la conferință a venit, însă, cu o abordare diferită a teoriei Pământului plat. În timp ce Adi Rus crede că NASA amăgește pământenii, Ștefan Muntean, absolvent de Automatică și Calculatoare și, totodată, poet și youtuber, este de părere că Dumnezeu a creat Pământul plat, iar Biblia ar trebui să fie interpretată ad litteram, pentru că în ea stau dovezile care susțin această teorie.

„Expresia «fața Pământului» apare în 48 de versete în Biblie. Nu poți avea o față la o sferă. Biblia trebuie interpretată literar, din punctul ăsta de vedere, pentru că sunt prea multe dovezi pentru Pământul plat și nu ai cum să interpretezi tu metaforic”, spune Ștefan Muntean.

Newton și Einstein? Fizicieni care ne-au păcălit. „Aveau nevoie de un model fals, teoria gravitației este ilogică”, crede poetul, iar Cartea Sfântă arată clar asta în rândurile sale. „Lucrurile au fost făcute invers decât ni s-a spus”.

Tot Biblia ne spune și că vom fi invadați de niște demoni transformați în extraterești, iar cei care cred în forma de glob a planetei Pământ sunt cei mai vulnerabili. Ei vor fi victime sigure, spune Muntean.

„Experții care au descoperit că Pământul e plat au fost asasinați. Vor să ascundă adevărul, acela că Iisus este adevăratul creator”, mai spune Ștefan Muntean.

Membrul Mensa care i-a supărat pe „flat earth”-eri: „Nu știu dacă Pământul este plat, dar știu că nu e rotund”

După teorii conspiraționiste cum că ne vor ataca demonii și că norii au fost clonați din mouse pe imaginea rotundă a Pământului, a venit rândul speakerilor din străinătate să demonteze teoria heliocentrică a Terrei.

Sasha Cullen, membru al grupului Mensa din Canada, în care intră doar cei cu un IQ peste medie, cu studii în psihologie, youtuber cu peste 7 mii de abonați, crede că știința nu oferă adevăruri. Sau cel puțin, nu știința adevărată.

„Asta este diferența dintre știința adevărată și științism (credința oarbă în știință). Științismul ne spune că ăsta este adevărul, în asta trebuie să credem și informația nu se schimbă. Știința adevărată ne spune uite, astea sunt informațiile pe care le avem, astea sunt concluziile pe care le-am tras și când vom avea mai multe informații, ne vom actualiza teoriile. Deci noi acum avem informații care ne arată că Pământul nu este rotund”, a explicat Sasha Cullen.

Flat earth-rii nu au fost prea convinși de explicațiile canadiancei. I-au cerut să-și exprime ferm părerea despre forma pământului. Sasha Cullen a evitat să răspundă, preferând să spună că nu crede că e rotund, ceea ce i-a cam deranjat pe participanții la conferință.

Experimentul simplu care dovedește forma Pământului

Fizic, nu se pot forma obiecte plate, doar sferice, explică Adrian Șonka. Iar curbura Pământului poate fi dovedită prin cel mai simplu experiment de când lumea: observarea prin telescop a unui obiect care „coboară” sub linia apei pe măsură ce se depărtează.

„Experimentul cu telescopul și vaporul este o chestie superverificată. Iei un telescop și te uiți spre vapor. Vaporul la un moment dat nu se va mai vedea de curbură. Dacă nu ar fi curbura, tot l-ai vedea acolo, foarte mic. Adepții teoriei Pământului plat nu cred ceea ce văd și asta este o problemă”, a concluzionat astronomul.

Montaj video: Ionuț Ștefan

Citeşte şi:

Învinuită că n-a reflectat căderea Guvernului Dăncilă, șefa TVR acuză un membru din CA de partizanat cu PNL și că a comandat angajări în postul public! Liviu Brătescu: „Nu am cerut niciodată asta”

Dovezi despre cum cartelul salariilor mici de la Renault și din alte companii auto funcționează și la nivel european împotriva angajaților români!

DNA, pe urmele banilor luați de Alexandru Cumpănașu de la Ministerul Culturii. A primit 1 milion de lei pentru trei broșuri copy/paste din Wikipedia și Google

Adi Hădean, scandalizat: „E un fel de nutreț livrabil, cu sare și monoglutamat” | Ce l-a scos din sărite: „Mizerii la 39 de lei”
PARTENERI - GSP.RO
Adi Hădean, scandalizat: „E un fel de nutreț livrabil, cu sare și monoglutamat” | Ce l-a scos din sărite: „Mizerii la 39 de lei”
Sarah a EXPLODAT după escapada lui Reghe din Grecia. Fiica Prodancăi, RĂBUFNIRE ireală: Merită să fie...
Playtech.ro
Sarah a EXPLODAT după escapada lui Reghe din Grecia. Fiica Prodancăi, RĂBUFNIRE ireală: Merită să fie...
Grindină uriașă, cât mingea de tenis, în Italia. Bucățile mari de gheață au făcut ravagii în provincia Pordenone
Observatornews.ro
Grindină uriașă, cât mingea de tenis, în Italia. Bucățile mari de gheață au făcut ravagii în provincia Pordenone
Horoscop 1 august 2021. Fecioarele pot porni situații deosebit de neplăcute, care le pot afecta imaginea
HOROSCOP
Horoscop 1 august 2021. Fecioarele pot porni situații deosebit de neplăcute, care le pot afecta imaginea
Fenomenul care ar putea duce la moartea a 83 de milioane de oameni în următorii 80 de ani
Știrileprotv.ro
Fenomenul care ar putea duce la moartea a 83 de milioane de oameni în următorii 80 de ani
Cum a ajuns o tânără speranţă a ţării în sport vedetă în filme pentru adulţi. "Când i-am spus mamei, a fost şocată"
Telekomsport
Cum a ajuns o tânără speranţă a ţării în sport vedetă în filme pentru adulţi. "Când i-am spus mamei, a fost şocată"
(Publicitate) BestSecret - Super-oferte la haine și accesorii. Reduceri de până la 80%
PUBLICITATE
(Publicitate) BestSecret - Super-oferte la haine și accesorii. Reduceri de până la 80%