Regulile pentru acordarea gratuită de teren pentru construirea unei case sunt prevăzute în Legea nr. 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinţe proprietate personală, informează avocatnet.ro.

Persoanele care au vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani pot cere autorităților locale să li se atribuie o suprafață de teren în vedere construirii unei locuințe. Astfel, terenul este acordat pentru folosință gratuită câtă vreme există o casă construită pe el. Suprafața poate fi cumpărată ulterior de la stat.

„Prezenta lege reglementează regimul atribuirii, la cerere, tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani a unei suprafeţe de teren, din terenurile aflate în domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale, pentru construirea unei locuinţe proprietate personală. Atribuirea terenului se face în folosinţă gratuită pe durata existenţei locuinţei proprietate personală, în limita suprafeţelor disponibile, prin hotărâre a consiliului local al comunei, oraşului, municipiului sau sectorului municipiului Bucureşti în care este situat terenul”, se arată în actul normativ.

Atribuirea terenurilor este realizată într-o prioritate stabilită în funcție de criteriile aprobate de fiecare Consiliu Local.

Suprafețele terenurilor care pot fi solicitate de tineri sunt acordate ținându-se cont de localitate. Pentru municipii și sectoarele Bucureștiului, suprafața minimă atribuită este de 150 de metri pătrați, iar cea maximă de 300 de metri pătrați.

În cazul oraşelor, suprafeţele variază între 250 şi 400 metri pătrați, în timp ce în comune şi în sate terenurilor pot avea între 250 şi 1.000 metri pătrați.

Nu toate localitățile din România dispun de terenuri care pot fi acordate gratuit tinerilor. Cei interesați ar trebui să întrebe autoritățile despre suprafețele alocate.

Condițiile pentru a primi teren gratuit pentru tineri

Pentru a solicita teren gratuit de la stat, tinerii trebuie să aibă vârste între 18 și 35 de ani. În momentul în care depun dosarul și până la data soluționării acestuia, aceștia nu trebuie să fie proprietari ai unei locuințe sau unui teren destinat construirii unei case.

Autoritățile locale au, însă, dreptul de a stabili și alte criterii suplimentare.

Potrivit legii, cererea de atribuire a terenului gratuit pentru tineri se poate depune la Consiliul Local al comunei, oraşului, municipiului sau sectorului municipiului Bucureşti în care îşi are domiciliul solicitantul. Pe lângă această solicitare, tinerii mai trebuie să depună următoarele documente:

  • copie a certificatului de naştere;
  • copie a cărţii de identitate;
  • declaraţie pe propria răspundere din care să reiasă că solicitantul nu deţine/n-a deţinut în proprietate o locuinţă/un teren destinat construirii unei locuinţe;
  • declaraţie similară, însă care se depune la data rezolvării cererii.

Mai mult, normele de aplicare prevăd că este nevoie ca părinții solicitantului să depună o declarație pe propria răspundere. Din aceasta trebuie să reiasă că părinții nu dețin sau nu au deținut în ultimii zece ani un teren cu o suprafață de peste 500 de metri pătrați în mediul urban și de peste 5.000 de metri pătrați în mediul rural.

Etapele pentru a obține teren gratuit pentru tineri

În maximum 15 zile de la înregistrare, dosarul este analizat de către comisia specială locală ce se ocupă în fiecare an de inventarierea terenurilor şi de către Consiliul Local.

Potrivit avocatnet.ro, „în prima şedinţă ordinară consiliul local analizează dosarul fiecărui solicitant şi hotărăşte aprobarea cererii şi atribuirea terenului sau, după caz, respingerea acesteia”, se arată în normele Legii nr. 15/2003.

Hotărârea Consiliului Local este pusă în aplicare de către primar, pe baza unui proces-verbal, în cel mult 15 zile de la data aprobării.

Cei care fac declarații false în declarația pe proprie răspundere pot fi pedepsiți cu închisoarea sau sunt pasibili de amendă, potrivit Codului Penal.

Terenul gratuit pentru tineri poate fi pierdut. Care sunt condițiile

În cazul în care nu încep lucrările la casă în termen de un an, tinerii pot pierde terenul acordat gratuit de Primărie.

După ce le-a fost atribuită o suprafață prin hotărârea Consiliului Local, tinerii trebuie să înceapă construirea unei locuințe în maximum un an. Aceștia trebuie să respecte legislația cu privire la autorizarea executării lucrărilor de construcţii din Legea nr. 15/2003.

Dacă tinerii nu respectă termenul-limită sau dacă lucrările nu sunt făcute cu respectarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, aceştia pierd terenul acordat, notează sursa citată.

Documentele necesare pentru construirea unei case

Construirea unei case implică parcurgerea unor etape obligatorii, conform Legii nr. 50/1991. Procesul începe prin obținerea unei cereri pentru emiterea certificatului de urbanism și se încheie cu intabularea noii locuințe.

Etapele construirii unei locuinţe sunt următoarele:

  • obţinerea certificatului de urbanism;
  • obţinerea avizelor şi acordurilor necesare;
  • întocmirea documentaţiilor şi proiectelor tehnice;
  • obţinerea autorizaţiei de construire;
  • executarea lucrărilor şi verificarea calităţii acestora;
  • terminarea lucrărilor şi intabularea locuinţei.

După ce sunt gata lucrările la casă, proprietarul poate cere să-i fie vândut terenul atribuit, așa cum prevede legea nr. 15/2003. În acest caz, decizia de vânzare aparține Consiliului Local, iar prețul este stabilit în urma unei expertize tehnice.


Citește și RADET bagă aeroterme în spitale și-n școli. Rețeaua a ajuns ”ciur”, avariile sunt tot mai dese


 

EXCLUSIV Țiriac, propunere fără precedent împotriva pandemiei COVID-19: „Du-te în junglă dacă vrei asta!”
PARTENERI - GSP.RO
EXCLUSIV Țiriac, propunere fără precedent împotriva pandemiei COVID-19: „Du-te în junglă dacă vrei asta!”
I-a murit soția, dar acum vedeta PRO TV iubește din nou! Cuplu unic în showbizz
Playtech.ro
I-a murit soția, dar acum vedeta PRO TV iubește din nou! Cuplu unic în showbizz
Vești proaste pentru a doua economie a lumii. China a frânat puternic motoarele: ce riscă restul lumii
Observatornews.ro
Vești proaste pentru a doua economie a lumii. China a frânat puternic motoarele: ce riscă restul lumii
Horoscop 18 octombrie 2021. Săgetătorii au multe de învățat, rapid, din mers, ca să poată recupera ce au pierdut
HOROSCOP
Horoscop 18 octombrie 2021. Săgetătorii au multe de învățat, rapid, din mers, ca să poată recupera ce au pierdut
Românii fac cozi la vaccinare: “Merg cu soțul, l-am convins. Nu suportăm să fim închiși”
Știrileprotv.ro
Românii fac cozi la vaccinare: “Merg cu soțul, l-am convins. Nu suportăm să fim închiși”
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine. Minoră fiind...". În tot acest timp, părinţii au fost ţinuţi în afara hotelului
Telekomsport
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine. Minoră fiind...". În tot acest timp, părinţii au fost ţinuţi în afara hotelului
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021
PUBLICITATE
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021