Scoala nr. 56 Jose Marti din Capitala este renumita ca fiind una dintre cele mai bine pazite institutii de invatamant din Romania. Cu 30 de camere de filmat – 20 in interior si 10 la exterior – nimeni nu se apropie de curtea scolii, iar elevii se simt de-a dreptul terorizati .


Totusi, ceea ce nu au luat in calcul sponsorii care  au instalat  sistemele ultraperformante a fost starea pe care ar putea-o induce copiilor ”ochii” ce ii vegheaza in permanenta. ”Suntem vazuti cand chiulim si oricum nu foloseste la nimic! In plus, colegii mei se bat in clase, atunci cand au ceva de impartit. Diferenta este ca muta spectacolul de pe hol”, este de parere Ana, eleva in clasa a VII-a. Unii copii prefera sa nu iasa niciodata din clase, pentru a nu fi ”vazuti”.


”Cu tot sistemul lor de siguranta nu au fost in stare sa depisteze hotul care m-a lasat fara telefonul mobil!”, spune Andrada, eleva in clasa a opta. Singura cale de a ajunge la Scoala Jose Marti este de a strabate un parc, renumit pentru gastile de prostituate si dealeri de droguri. ”Dupa ore, elevii au de intampinat tot felul de obstacole”, recunoaste Rozica Stefan, director adjunct.


In afara de elevi, profesori si paznici, exista totusi o prezenta ”suportata” de aparatura de ultima generatie. ”Fetita este catelusa noastra de vreo 20 de ani! E cam jigarita si nu mai vede cu un ochi, dar copiii o iubesc si ii dau in fiecare zi de mancare”, zice tanti Elisabeta, femeia de serviciu. Camerele de filmat surprind imagini amuzante cu boacanele copiilor.


”Un grup de patru copii a scapat o minge pe terasa salii de sport. Geamurile erau batute in cuie, dar au mesterit pana le-au facut tandari. Culmea este ca exact atunci aveam sedinta cu parintii, asa ca i-am invitat la… un film de aventura!”, isi aminteste Rozica Stefan.

Urmărește-ne pe Google News