În 1939, când a început al Doilea Război Mondial, România s-a aliat cu Germania. Mareşalul Ion Antonescu a încheiat un pact cu Hitler, iar ţara noastră a început să vândă statului nazist diferite produse, în special grâu şi petrol, contra aur.
În urma acestui comerţ, rezerva de aur a Băncii Naţionale a României a ajuns, în 1944, la 244,9 tone, cea mai mare din toată istoria ţării noastre. În 1944, de frica invaziei sovietice, această rezervă uriaşă e ascunsă într-o grotă de la Mănăstirea Tismana. În februarie 1947, sovieticii află de acest tezaur, îl duc la Bucureşti, după care tezaurul dispare şi se aşterne tăcerea asupra sorţii celor 244,9 tone de aur.
Considerat ca plată a datoriei de război
“Acest aur a fost luat de ruşi ca plată a datoriei de război”, ne-a spus Adrian Vasilescu, consilier şi purtător de cuvânt al guvernatorului Băncii Naţionale.
Dar, potrivit acordului sovieto-român pentru pagubele de război, semnat la Moscova în 16 ianuarie 1945, România a fost obligată să plătească URSS toată datoria de război în produse: lemn, fier, cereale etc.
Acestea fiind datele, ne întrebăm, în mod normal: de ce au luat şi aurul? Se poate deduce uşor că vorbim aici de cel de-al doilea tezaur furat de ruşi, după cel, deja celebru, din 1918.
Tismana însemna la daci «cetate întărită»
Istoricii consideră că numele Tismana este de origine dacă şi înseamnă “cetate întărită”. A fost, deci, o locaţie fortificată cu mult înainte de sosirea sihastrului Nicodim, pe la 1370, pentru a face aici o mănăstire.
Legenda spune că Mircea cel Bătrân a venit la Tismana şi a îngenuncheat în faţa lui Nicodim, înainte de bătălia de la Rovine, iar ruga i-a adus victoria împotriva turcilor, la 10 octombrie 1394.
Domnitorul muntean nu a mai făcut acelaşi lucru înainte de bătălia de la Nicopole, iar creştinii cruciaţi, printre care şi românii, au fost bătuţi atunci de otomani.
Cazare
La pensiunea Plaiul Castanilor, 3 kilometri distanţă de mănăstire, găsiţi camere cu două sau trei locuri, cu preţuri între 50 şi 70 de lei. Din septembrie până în decembrie vi se va servi piure de castane la friptură. Castane comestibile, desigur…