MENIU CAUTĂ
, de Cristian Burcioiu

Theodor trăiește, de aproape zece ani, cu o gaură în craniu. Bărbatul, al cărui scalp stă direct pe creier, are nevoie de 5.000 de euro pentru o operație ce poate fi făcută în Vietnam

Distribuie

Theodor trăiește, de aproape zece ani, cu o gaură în craniu. Un individ inconștient, fără permis de conducere, o secundă blestemată în care a fost azvârlit inconștient, cu capul crăpat, pe caldarâm. Un accident groaznic care i-a schimbat complet viața lui Theodor Constantinescu, produs în urmă cu aproape zece ani, în Hanoi, capitala Vietnamului, unde tânărul era masterand. De atunci, Theodor, trăiește periculos cu o gaură în craniu pe care medicii neurologi nu au reușit să i-o astupe. O șansă s-a ivit iar chiar din Vietnam unde un doctor îl așteaptă pentru o nouă intervenție chirurgicală însă pentru acest lucru Theo are nevoie de 5.000 de euro.

De aproape un deceniu, Theodor trăiește un coșmar, duce o existență plină de incertitudini, la limita dintre viață și moarte, răstimp în care a trecut prin trei intervenții chirurgicale extrem de delicate. Medicii neurologi au încercat să-i refacă osul volet, acea porțiune din craniu care a fost distrusă în urma impactului extrem de violent, dar timpul a ”măcinat” tot ceea ce specialiștii prinseseră în craniu cu șuruburi de titan.

”Sperăm că tot răul va dispărea și Theo își va putea relua viața normală, pierdută acum zece ani…”

În octombrie 2018 se împlinesc zece ani de chin, suferințe și lipsuri prin care fiul meu nu s-ar fi gândit vreodată că va trece. O viață distrusă pentru inginer român. Sperăm că tot răul va dispărea și Theo își va putea relua viața normală, pierdută acum zece ani…”, ne-a spus cu speranța în suflet, Vali Constantinescu, mama lui Theodor.

Până acum, Theo a fost operat de trei ori pe creier

Cele câteva cuvinte ale bietei mame care acum cere disperată ajutorul semenilor pentru fiul ei se traduc prin cel mai crunți zece ani din viața lor. A părinților, a fraților lui Theodor și a lui, victima nevinovată a acelui inconștient care nu și-a oprit motocicleta la timp într-o intersecție din Hanoi. Un teribil accident produs de acel vietnamez fără permis, o perioadă  în care fiul ei  – pe atunci tânăr absolvent al Politehnicii și masterand în IT -, a zăcut în comă precum într-o anticameră a morții, trei intervenții chirurgicale, toate pe creier, extrem de delicate și de riscante, în care specialiștii în neurochirurgie au încercat în eforturi supraomenești să-i repare osul volet pentru a-i proteja creierul.

Bărbatul se poate răni foarte grav, fără să vrea, chiar și noaptea în somn

Din nefericire, când lucrurile păreau că reintră în normal pentru inginerul Theodor Constantinescu, osul volet – pe care medicii i l-au și congelat la Banca la Os din cadrul Facultății de Medicini din orașul Hanoi, Vietnam cât timp tânărul a stat în comă și nu putea fi operat – , s-a măcinat. Corpul i l-a respins, iar acum, Theo este nevoit să trăiască periculos cu o gaură în cap. Trebuie să fie atent până și în somn ca ceva să nu preseze acea zonă și, implicit, creierul care este acoperit doar de părul din cap.

”Este o nouă șansă la o viață normală, fără riscuri extreme, pentru fiul meu…Trebuie să profităm de ea!

De curând, o nouă rază de speranță i s-a arătat inginerului al cărui creier nu mai este protejat în acea zonă de os, ci doar de scalp. Medicul din Hanoi, cel care l-a avut sub observație în tot acești ani, a decis că e timpul pentru o a patra intervenție chirurgicală.

Am hotărât ca operația de cranioplastie să o efectuăm tot în Vietnam. Doctorul neurochirurg l-a operat deja de trei ori, îl cunoaște pe Theo…În urma unor analize extrem de sofisticate la care  băiatul meu va fi supus, i se va face o proteză din porțelan, comandată în Italia. Abia după primirea protezei, vom fixa data operației care, sperăm noi, să aibă loc la sfârșitul lunii septembrie a acestui an. Este o nouă șansă la o viață normală, fără riscuri extreme, pentru fiul meu…Trebuie să profităm de ea! Plec și fără bani acolo, o să văd ce o să fac…”, este strigătul de ajutor al unei mame care luptă pentru viața fiului ei.

Theo mai are nevoie de 5.000 de euro pentru a putea primi proteza din porțelan care să-i protejeze creierul

Însă, pentru toate acestea, pentru a putea primi proteza salvatoare care să-i redea viața  normală, Theodor mai are nevoie de 5.000 de euro. O sumă uriașă pentru el și părinții lui care sunt pensionari, care include o parte a valorii protezei, transportul, cazarea, dar și unele cheltuieli neprevăzute ce pot apărea după intervenția chirurgicală în cele trei luni pe care el și mama lui vor fi nevoiți să le petreacă în Vietnam.

”Proteza costă 10.000 de euro, avem și noi ceva bani economisiți sau primiți de la oameni cu suflet, dar nu ne ajung, nu ne descurcăm. Ne-ar mai trebui încă cel mult 5.000 de euro, dar am putea pleca la drum și cu 3.000. Dacă aș ști că rămâne ceva din banii aceștia, i-am dona și noi la rândul nostru Fundației Ringier pentru a ajunge la un alt om aflat la necaz…

Orice sumă, cât de mică, ne este de mare ajutor…După operația de implantare a protezei osoase vom fi nevoiți să stăm în Vietnam vreo trei luni, perioadă pentru care ne-am și luat vizele. O să stau acolo cu fiu meu, o să-i fiu alături…Am vrut să facem această operație în țară, dar mulți neurochirurgi ne-au refuzat…”, spune Vali Constantinescu, mama lui Theo, cu speranța că se vor găsi oameni cu suflet care să o ajute să-i redea fiului ei viața normală pierdută acum aproape un deceniu în urma acelui blestemat accident rutier.

 

Cei care doresc să-l ajute pe Theodor, o pot face donând 2 euro prin SMS la numărul 8828 cu textul «THEODOR».

Pentru sume mai mari se pot face depuneri în conturile Fundaţiei Ringier:

RO29 RZBR 0000 0600 1552 6176- RON
RO02 RZBR 0000 0600 1552 6177- EURO, deschise la Raiffeisen Bank

Redirecţionează 2% din impozitul pe venit către Ringier Foundation, Cod de identificare fiscală 22962839

*Suma alocată cauzei este de 2 euro. Nu se percepe TVA pentru donaţiile de pe abonament. În reţelele Digi Mobil, Orange şi Telekom Romania Mobile, pentru cartelele preplătite, TVA a fost reţinută la achiziţionarea creditului. Pentru donaţiile de pe cartele preplătite, în reţeaua Vodafone utilizatorii nu plătesc TVA.

 

Citește mai multe despre operatie pe creier și Vietnam pe Libertatea.

Comentarii