Mergi direct la conținut »
Theresa May vrea să amâne Brexitul cu trei ani

Premierul Marii Britannii, Theresa May, a acoperit Brexitul cu un strat de ”fudge” (cuvânt în engleză care înseamnă ”caramel moale”, însă în acest context trimite la sensul de subterfugiu, portiță de scăpare). Șefa executivului de la Londra dorește o amânare a ieșirii Marii Britanii din UE cu 3 ani, adică în 2023. Ea se teme că ”divorțul” de UE va duce la o recesiune în Marea Britanie și va genera desprinderea Irlandei de Nord de Regatul Unit.

După ce a negiciat cu UE o ”perioadă de tranziție”, care va menține țara în piața unică până pe 31 decembrie 2020, Theresa May a făcut guvernul să accepte o nouă amânare cu trei ani, însă nu există niciun comunicat sau niciun comentariu oficial. Totuși, anumite surse susțin că Theresa May pare să fi profitat de euforia produsă de nunta regală, pe 19 mai, pentru a-i face pe miniștrii ei să înghită această nouă amânare scrie Le Monde.

Theresa May dorește să evite Brexitul pentru a evita desprinderea Irlandei de Nord și, inclusiv, dezmembrarea Regatului Unit. La aproape 2 ani de la referendumul privind Brexit, în iunie 2016, May nu a decis ce relație vamală dorește cu UE. Guvernul ei este divizat între partizanii rămânerii într-o uniune vamală și aliniere legislativă cu Europa și avocații unei rupturi totale, care ar face posibilă negocierea, independent, a unor acorduri de liber schimb pe care ei le prezintă drept mirifice.

La începutul lunii mai, Theresa May a încercat în zadar să-i aducă pe miniștrii din cele două tabere la un punct comun. Ea susține o formulă complicată de ”parteneriat vamal”, în care Marea Birnie ar putea percepe raxe vamale în contul UE, dar ar plăti un rabat când bunurile rămân pe pământ britanic.


CITEȘTE ȘI: ANALIZĂ/ CCR, arbitrul între partide. Cine sunt judecătorii care s-au opus revocării șefei DNA şi cât de politizată este Curtea


FOTO: EPA

Close
Închide
  Close