Mergi direct la conținut »
Toamna se înmuțesc depresiile. Psihologul Libertatea explică de ce
Ştiri Libertatea > Ştiri

Toamna se înmulțesc depresiile! Psihologul Libertatea explică motivele și ne spune ce tratamente există

De Petre Dobrescu,

Toamna se înmulțesc depresiile. Psihologul Libertatea explică de ce: sunt favorizate de scurtarea zilelor, lipsa luminii solare, dereglarea ceasului biologic intern și temperaturile scăzute. Cezar Laurențiu Cioc ne vorbește azi despre depresia de sezon, cum se manifestă și cum poate fi tratată.

Ad placeholder

Odată cu venirea frigului, este de ajuns să ajungi într-un loc aglomerat, în metrou, prin magazine, la muncă sau pe stradă și imediat observi că oamenii par mai triști, mai abătuți și mai apatici decât peste vară. Chiar și tu simți că nu mai ai cheful de viață din urmă cu câteva luni, ai tendința să eviți ieșitul din casă, gândurile negative pun stăpânire pe tine, te trezești cu mare greutate dimineața și nu ai motivație nici să începi, nici să termini nimic.

Această schimbare vizibilă în atitudinea oamenilor este explicată de psihologia clinică fie prin simple tulburări sezoniere de dispoziție, fie prin nevroza depresivă sezonieră. Diferența dintre cele două constă în intensitatea și durabilitatea trăirilor emoționale specifice. De multe ori, venirea vremii reci amplifică o depresie preexistentă, care intrase, peste vară, în stare latentă.

Caracteristici

Din perspectiva psihologiei clinice, depresia, despre care se spune că e boala secolului XXI, intră în categoria nevrozelor. Pe scurt, nevrozele sunt dereglări mentale funcționale – nu structurale, precum psihozele. Totuși, nevrozele presupun un proces îndelungat și uneori patologic în care o persoană nu poate funcționa afectiv, social sau profesional la parametri optimi. E ca și cum forțe invizibile te țintuiesc într-o permanentă stare de pasivitate și anxietate.

Depresia de sezon este o variație deviată din conceptul general de depresie clinică. Apare cu predilecție în zilele scurte si friguroase de iarnă, iar de multe ori, debutul e marcat de ora astonomică de iarnă, când ziua pierde o oră în favoarea nopții. Scurtarea zilelor, lipsa luminii solare, dereglarea ceasului biologic intern și temperaturile scăzute sunt considerate cauze ale acestui tip de depresie, dar ele se suprapun deseori peste alte motive, mai adânci, de dezechilibru afectiv.

Traseismul maxim! În comuna în care locuiește Orban, candidatul PNL la primărie s-a plimbat de la PDL, la PSD și la partidul lui Vanghelie!
Recomandări
Traseismul maxim! În comuna în care locuiește Orban, candidatul PNL la primărie s-a plimbat de la PDL, la PSD și la partidul lui Vanghelie!
 

Cum ne afecteză concret

Depresia nu ar trebui confundată cu starea de oboseală pasageră care trece după un somn bun. Depresia este o nevroză serioasă, cu caracteristici neuro-chimice și fiziologice proprii, care îți pot schimba viața. Depresivii intră în cotloane sumbre ale sufletului și rămân blocați acolo lungi perioade de timp!

Ad placeholder

Îți poți da seama dacă ești afectat de o depresie de sezon observând dacă scade nivelul energiei generale și al poftei de viață, odată cu scurtarea zilelor, dacă simți oboseală cronică, tulburări de somn, iritabilitate, lipsa disponibilității de socializare sau de participare la diverse activități, scăderea interesului pentru sport și sex, apariția unei stări de anxietate sau a atacurilor de panică. Ai tendința să dormi mereu, iar cu cât dormi mai mult, cu atât mai obosit te trezești. Tot acum apare o creștere a poftei de mâncare și iei brusc în greutate. Toate aceste manifestări pot avea o intensitate medie, mare sau severă, iar în funcție de intensitate, se va determina și tratamentul potrivit.

Externaţi, dar nevindecaţi. Ce se întâmplă cu cei 1.000 de pacienţi de COVID-19 care ies din spital, deşi au încă teste pozitive?
Recomandări
Externaţi, dar nevindecaţi. Ce se întâmplă cu cei 1.000 de pacienţi de COVID-19 care ies din spital, deşi au încă teste pozitive?
 

Ce terapii există

Medicii psihiatri și psihologii au căutat în permanență tratamente aplicabile diferitelor tipuri de nevroze depresive. În cazul depresiei clinice severe de sezon, se folosesc ca tratamente fototerapia (terapia cu lumină similară soarelui), consilierea, medicația sau creșterea calității vieții.

Fototerapia este o metodă aplicabilă strict acestui tip de depresie. Se referă la expunerea pacientului la lumina unei lămpi ce imită spectrul solar. Asemenea lampi specifice pot simula si răsăritul soarelui, dimineața, fiind progamabile să lumineze treptat în timpul somnului pacientului. Este o metodă care nu necesită prezența continuă a medicului sau a psihologului. Pacienții reacționează favorabil la fototerapie după 3 – 5 zile sau chiar după două săptămâni. Oprirea acestui tratament duce la recidiva depresiei sezoniere. Fototerapia echilibrează “ceasul biologic” (ritmul circadian zi-noapte) care controlează senzația de somn și trezirea.

Ad placeholder
Tolo: Mihai Busuioc, omul lui Dragnea la Curtea de Conturi, a pornit o anchetă internă, supărat că publicul a aflat de neregulile descoperite în achizițiile COVID-19!
Recomandări
Tolo: Mihai Busuioc, omul lui Dragnea la Curtea de Conturi, a pornit o anchetă internă, supărat că publicul a aflat de neregulile descoperite în achizițiile COVID-19!
 

Consilierea este o altă metodă de a scăpa de depresia de sezon, mai ales dacă aceasta afecțiune este asociată cu un alt tip de depresie. Spun asta, pentru că poate aparea ca factor agravant pe lângă nevrozele obsesive, isterice, traumatice, de angoasă, narcisice sau mixte. Psihoterapia sau consilierea ajută atât la ameliorarea stării pacientului, cât și la motivarea acestuia să iasă din casă și din starea de pasivitate.

Medicația antidepresivă este o formă de tratament care se aplică de medical psihiatru abia după ce au fost testate metodele care nu schimbă chimia creierului. Inhibitorii selectivi de refacere a serotoninei sunt prima opțiune de antidepresive folosită în tratarea depresiei sezoniere. Acestea au nevoie de 3-4 săptămâni pentru a-și face efectul și pot apărea efecte secundare serioase. Este obligatorie supravegherea medicală riguroasă.

E recomandată creșterea calității vieții

Creșterea calității vieții este cea mai bună și cea mai puțin costisitoare metodă de a scăpa atât de depresia se sezon, cât si de alte forme ale depresiei clinice. Ea depinde de tine, nu de medici, psihologi sau de medicamente. Este vorba de acea senzație că evoluezi, că influențezi pozitiv lumea din jurul tău, că ai lângă tine oamenii pe care îi respecți sau îi iubești, că ai ceva de spus, un vis de urmat și o viață de trăit. Calitatea vieții tale este de multe ori aceeași cu a oamenilor din jurul tău, așadar, interacționează cu persoane cu care rezonezi afectiv!

Ad placeholder

Calitatea vieții crește când ai un scop spre care te îndrepți, când pui accent atât pe mintea, cât și pe fizicul tău, când ai un vis pe care mereu îl urmărești și când nu simți că timpul trece peste tine fără rost. Motivează-te și cunoaște, iubește, citește, observă, zâmbește, interacționează, participă, oferă, primește, fii curios, călătorește, fă sport – sportul ne face fericiți! – și discută cu oamenii, fie ei și străini! Toate acestea nu îți vor lăsa timp să te simți depresiv. Cea mai nepotrivită atitudine, în cazul unui om depresiv, este să stea singur și să “rumege” la nesfârșit în minte gânduri negative.

psiholog Cezar Laurentiu Cioc

Psiholog Cezar Laurențiu Cioc, specialistul Libertatea

Citește și: VIDEO | Ce șanse de angajare are o persoană la vârsta a doua, dar cu experiență: ”De doi ani încerc să mă angajez!”

Ad placeholder
Necunoscutul din topul celor mai bogați foști sportivi din lume, alături de Țiriac. Afacerea care i-a adus o avere de 600 de milioane de dolari
PARTENERI - GSP.RO
Necunoscutul din topul celor mai bogați foști sportivi din lume, alături de Țiriac. Afacerea care i-a adus o avere de 600 de milioane de dolari
Horoscop 5 iulie 2020. Leii au nevoie de echilibru, care e greu de obținut și greu de menținut
HOROSCOP
Horoscop 5 iulie 2020. Leii au nevoie de echilibru, care e greu de obținut și greu de menținut
RECOMANDĂRI
Parteneri
 
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close