România se află, începând cu 1 iunie 2020, la jumătatea perioadei stării de alertă, instituite în ţara noastră începând cu data de 15 mai 2020, în contextul pandemiei de COVID-19. Odată cu trecerea de la starea de urgenţă la starea de alertă, preşedintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban şi ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, au declarat, în mai multe rânduri, că măsurile de relaxare vor fi aplicate gradual, din două în două săptămâni, în funcţie de evoluţia epidemiologică.

În perioada 15 mai-30 mai 2020, autorităţile au făcut mai multe anunţuri şi declaraţii cu privire la măsurile aplicate odată cu „valul al doilea de relaxare”, începând cu 1 iunie. Cel mai adesea, au fost aduse în discuţie deschiderea teraselor şi posibilitatea desfăşurării spectacolelor în aer liber.

La 28 mai, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a adoptat Hotărârea nr. 26 prin care se prevăd măsurile de relaxare aplicabile începând cu data de 1 iunie. În aceeaşi zi, Guvernul a aprobat modificarea Anexei 3 a Hotărârii de Guvern nr. 394/2020 privind starea de alertă (prin Hotărârea nr. 434 din 28 mai 2020), pentru a permite, începând cu 1 iunie, relaxarea în mai multe domenii de activitate, conform măsurilor adoptate prin Hotărârea CNSU.

Astfel, printre măsurile de relaxare prevăzute de Hotărârea nr. 26 şi aplicabile începând cu 1 iunie se numără: desfăşurarea competiţiilor sportive în aer liber, fără spectatori; desfăşurarea spectacolelor şi concertelor în aer liber; ridicarea restricţiilor privind circulaţia persoanelor în afara localităţii; reluarea transportului feroviar şi rutier internaţional; deschiderea teraselor în aer liber; permiterea accesului pe plajă, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară etc.

În privinţa restricţiilor, rămân închise mall-urile, şcolile, grădiniţele, spaţiile de joacă. În continuare, zborurile din anumite ţări UE şi non-UE către România şi invers rămân suspendate. Jocurile de noroc, activităţile de fitness, activităţile în piscine, activităţile de tratament balnear rămân în continuare interzise. Obligativitatea purtării măştilor de protecţie în spaţii închise rămâne, de asemenea, în vigoare.

Analiză. Ministrul Agriculturii, o nouă abordare controversată: „Nu sunt de acord cu marca proprie din magazine”. Specialiștii spun că românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse
Recomandări
Analiză. Ministrul Agriculturii, o nouă abordare controversată: „Nu sunt de acord cu marca proprie din magazine”. Specialiștii spun că românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse

Măsuri de relaxare începând cu 1 iunie

În Hotărârea nr. 26 a CNSU se arată că noile măsuri de relaxare se iau pe fondul unei evoluţii epidemiologice favorabile, respectiv a înregistrării unui număr relativ constant de cazuri noi, dar şi în contextul necesităţii de creare a condiţiilor socio-ecnomice pentru relansarea graduală a economiei naţionale.

Astfel, potrivit Hotărârii de Guvern nr. 434 din 28 mai 2020 pentru modificarea şi completarea Anexei nr. 3 la HG 394/2020 privind declararea stării de alertă, începând cu data de 1 iunie, se permit:

  • organizarea şi desfăşurarea competiţiilor sportive în aer liber, fără spectatori, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară.
  • organizarea şi desfăşurarea în bazine acoperite sau aflate în aer liber, a activităţilor de pregătire fizică a sportivilor profesionişti şi a competiţiilor sportive, fără participarea spectatorilor, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară.
  • desfăşurarea, de către sportivii profesionişti, a activităţilor de pregătire fizică în spaţii închise, cu respectarea regulilor de distanţare între participanţi.
  • organizarea şi desfăşurarea spectacolelor, concertelor, altor evenimente culturale în aer liber, precum şi a festivalurilor publice şi private, cu participarea a cel mult 500 de spectatori cu locuri pe scaune aflate la distanţă de minimum 2 metri, unul faţă de celălalt, purtarea măştii de protecţie şi respectarea măsurilor de protecţie.
  • prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 m între mese şi participarea a maximum 4 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite.
  • accesul persoanelor pe plaje, doar cu asigurarea obligatorie de şezlonguri pentru fiecare dintre persoanele prezente, asigurarea unei distanţe de minimum 2 m între şezlongurile care sunt utilizate de persoane din familii diferite.
Interviu: Ce vor moldovenii? Despre regionalizarea României și practici de bună guvernare. „Modelul ultracentralist de la București a ținut județele Moldovei în subdezvoltare”
Recomandări
Interviu: Ce vor moldovenii? Despre regionalizarea României și practici de bună guvernare. „Modelul ultracentralist de la București a ținut județele Moldovei în subdezvoltare”

Regelemntări privind transportul feroviar şi rutier internaţional

  • reluarea transportului feroviar internaţional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale şi servicii ocazionale în trafic internaţional, pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport din şi către România.
  • reluarea transportului rutier internaţion al de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale şi servicii ocazionale în trafic internaţional, pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport din şi către România.

Reluarea transportului feroviar internaţional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale şi servicii ocazionale în trafic internaţional, pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport din şi către România. Cu privire la circulaţia persoanelor, se ridică restricţiile/interdicţiile privind deplasarea persoanelor în afara localităţii/zonei metropolitane.

La 30 mai a fost publicat în Monitorul Oficial un Ordin comun emis de Ministerul Sănătăţii împreună cu Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor pentru aprobarea normei privind măsurile specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 în activităţile de operare a plajelor turistice.

Alegeri plate și sălcii în iunie 2024: PSD și PNL în logica partidocrației și a clientelismului electoral
Recomandări
Alegeri plate și sălcii în iunie 2024: PSD și PNL în logica partidocrației și a clientelismului electoral

Începând cu 1 iunie 2020 sunt permise activităţile de operare a plajelor turistice, iar ordinul emis este valabil exclusiv pe perioada stării de alertă.

În ceea ce priveşte măsurile specifice pentru protecţia turiştilor, acestea prevăd respectarea unei distanţe de doi metri (stânga/dreapta, faţă/spate) între şezlongurile care sunt utilizate de persoane din familii diferite şi, totodată, păstrarea unei distanţe de doi metri atât între turiştii care nu fac parte din aceeaşi familie, cât şi de către personalul angajat.

Accesul la plajă se va realiza prin puncte semnalizate şi culoare unidirecţionale, iar servirea clienţilor se va face de către personalul angajat al plajei concesionate, fără deplasarea clienţilor în punctele de servire.

Măsuri de restricţie care se menţin și după 1 iunie 2020

Celelalte măsuri de restricţie, prevăzute de HG 394/2020 şi Legea 55/2020, care nu au făcut obiectul relaxării, se menţin şi după data de 1 iunie 2020.

Astfel, se menţine obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă (art. 1 din Anexa nr. 2 a HG 394/2020).

Se menţine măsura carantinării/izolării la locaţia declarată de persoana în cauză, împreună cu colocatarii, inclusiv familia, pentru toate persoanele care vin în România din străinătate. Mai multe categorii de persoane sunt exceptate de la carantinare/izolare: conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea mai mare de 2,4 tone, membri ai Parlamentului European, parlamentari şi personal aparţinând sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, piloţii de aeronave şi personalul navigant etc (art. 2 din Anexa nr. 2 a HG 394/2020).

Se menţine interdicţia privind evenimentele private în spaţii închise, cu excepţia celor care se desfăşoară cu participarea a cel mult 8 persoane şi cu respectarea regulilor de distanţare socială (art. 6 din Anexa nr. 3 a HG 394/2020).

De asemenea, se menţine suspendarea zborurilor efectuate de operatorii economici din aviaţie spre Austria, Belgia, Confederaţia Elveţiană, Franţa, Germania, Iran, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Regatul Ţărilor de Jos, Spania, Statele Unite ale Americii şi Turcia, şi din aceste ţări către România pentru toate aeroporturile din România (art. 37 din Legea nr. 55/2020 şi art. 4, alin. 1 din Anexa nr. 3 a HG 394/2020).

Suspendarea activităţilor de comercializare cu amănuntul a produselor şi serviciilor în centrele comerciale în care îşi desfăşoară activitatea mai mulţi operatori economici (mall-uri) rămâne o măsură de restricţie şi după 1 iunie (art. 7, alin. 1 din Anexa nr. 3 a HG 394/2020).

Se menţine obligaţia instituţiilor şi a operatorilor economici de a asigura, la intrarea în sediu, în mod obligatoriu, a triajul epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor. (art. 9, alin. 3 din Anexa nr. 3 a HG 394/2020).

Rămâne suspendată activitatea operatorilor economici care desfăşoară activităţi în spaţii închise în următoarele domenii: jocuri de noroc, activităţi de fitness, activităţi în piscine, activităţi de tratament balnear, locuri de joacă şi săli de jocuri (art. 9, alin. 1 din Anexa 3, HG 394/2020).

Cu excepţia pregătirii pentru examenele elevilor din clasele terminale, rămâne în vigoare şi măsura suspendării temporare a cursurilor/activităţilor din unităţile de nivel antepreşcolar şi din toate unităţile şi instituţiile de învăţământ până la finalul anului şcolar/universitar (art. 10, alin. 1 din Anexa 3, HG 394/2020).

Anterior, președintele a anunțat principalele măsuri de relaxare care vor intra în vigoare de luni, 1 iunie. Premierul Ludovic Orban a convocat apoi Comitetul Național pentru Situații de Urgență pentru a pune la punct aceste decizii.

Hotarare CNSU nr. 26 din 28.05.2020

Este permisă desfășurarea concertelor și spectacolelor în aer liber, însă nu cu mai mult de 500 de spectatori și cu o distanțare de 3 metri între participanți. De asemenea, spectatorii vor trebui să poarte măști.  

În ceea ce privește competițiile sportive, acestea se vor putea relua în aer liber, dar fără spectatori. Este valabil și pentru bazinele de înot, închise sau descoperite, unde va fi permis accesul sportivilor pentru competiții și pregătire, desigur, cu respectarea unor norme de distanțare.

Pregătirea sportivilor profesionioniști va fi permisă în spații închise, cu respectarea unei distanțări de 7 metri.

Foto: Raed Krishan

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Municipiul din România care-și pierde principala sursă de venit și populația: “Furăm ce mai apucăm. Oamenii mai închid ochii, că ne văd amărâți”
FANATIK.RO
Municipiul din România care-și pierde principala sursă de venit și populația: “Furăm ce mai apucăm. Oamenii mai închid ochii, că ne văd amărâți”
Cum arăta Angela Similea la începutul carierei. Avea o frumusețe răvășitoare și s-a iubit cu Florin Piersic
Viva.ro
Cum arăta Angela Similea la începutul carierei. Avea o frumusețe răvășitoare și s-a iubit cu Florin Piersic
Familia Măruță, baie de mulțime, la Londra. Eva și-a prezentat filmul, David și-a sărbătorit ziua de naștere, iar Andra a cântat pe Wembley Arena
Libertateapentrufemei.ro
Familia Măruță, baie de mulțime, la Londra. Eva și-a prezentat filmul, David și-a sărbătorit ziua de naștere, iar Andra a cântat pe Wembley Arena
Ion Țiriac: „Eu oameni săraci încă n-am văzut!” Omul de afaceri cu o avere de 1,75 miliarde de euro, comparație cu Steve Jobs: „Îmi spun ăștia că o să mor”
GSP.RO
Ion Țiriac: „Eu oameni săraci încă n-am văzut!” Omul de afaceri cu o avere de 1,75 miliarde de euro, comparație cu Steve Jobs: „Îmi spun ăștia că o să mor”
Anunț important pentru românii care au primit sporuri, prime sau alte bonusuri. Ce trebuie să facă pentru a avea pensii majorate
FANATIK.RO
Anunț important pentru românii care au primit sporuri, prime sau alte bonusuri. Ce trebuie să facă pentru a avea pensii majorate
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă
Știrileprotv.ro
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă
Wow, ce casă au Florin Dumitrescu și soția lui, Cristina! Așa tapet mai rar vezi, chiar e deosebit! Imaginile din locuința celebrului bucătar fac furori pe internet!
Unica.ro
Wow, ce casă au Florin Dumitrescu și soția lui, Cristina! Așa tapet mai rar vezi, chiar e deosebit! Imaginile din locuința celebrului bucătar fac furori pe internet!
Fabulos! Gică Hagi a refuzat să-l ajute cu numărul de telefon pe Gică Popescu, când a aflat ce fată vrea să cunoască: "Nu, nu, nu"
Orangesport.ro
Fabulos! Gică Hagi a refuzat să-l ajute cu numărul de telefon pe Gică Popescu, când a aflat ce fată vrea să cunoască: "Nu, nu, nu"
"Nici nu am cuvinte". Mama lui Ayan, în lacrimi de fericire. Micuțul ei, de doar 2 anișori, a supravieţuit o noapte întreagă în pădure, singur, la minus 5 grade
Observatornews.ro
"Nici nu am cuvinte". Mama lui Ayan, în lacrimi de fericire. Micuțul ei, de doar 2 anișori, a supravieţuit o noapte întreagă în pădure, singur, la minus 5 grade
Horoscop 19 martie 2024. Berbecii este bine să facă un efort pentru a ține sub control tendința de a interpreta totul după intențiile și dorințe lor
HOROSCOP
Horoscop 19 martie 2024. Berbecii este bine să facă un efort pentru a ține sub control tendința de a interpreta totul după intențiile și dorințe lor
RECOMANDĂRI