MENIU CAUTĂ
26 Sep. 2018 14:12

A murit torționarul Ion Ficior. Ororile semnate de el au dus la moartea a peste 100 de deținuți politic

Distribuie

Ion Ficior ispășea o condamnare de 20 de anipentru crime împotriva umanității și era internar la spitalul Penitenciarului Jilava. Torționarul de la Periprava este acuzat că a ucis peste 100 de deținuți politic și a ispășit un an și jumătate de închisoare.

În motivarea deciziei, instanța a arătat că regimul de detenție de la colonia de muncă Periprava și la Colonia Grind a fost deosebit de dur. Deținuții erau bătuți, înfometați și lăsați fără asistență medicală. Atunci când unul dintre deținuții politic murea, gardienii susțineau că se cheltuiește mai puțin pentru hrană.

Ion Ficior a fost trimis în judecată în august 2014. Fostul comandant este acuzat că, în perioada 1958-1963, când a condus Colonia de muncă Periprava, a introdus şi coordonat un regim de detenţie represiv, abuziv, inuman şi discreţionar împotriva deţinuţilor politici. Asta a condus la moartea a 103 oameni.

„Din probele administrate în cauză până la acest moment a reieşit faptul că regimul de detenţie aplicat de către Ficior Ioan, în perioada în care a deţinut funcţii de conducere în cadrul Coloniei Periprava, a fost unul menit să ducă la lichidarea fizică a deţinuţilor politici prin metode directe şi indirecte precum: condiţii de detenţie mizerabile şi inumane, rele tratamente; lipsa hranei adecvate; frigul extrem din barăci şi aglomerare excesivă; lipsa apei potabile care era înlocuită cu apă murdară scoasă direct din Dunăre; lipsa medicamentelor şi a asistenţei medicale sau refuzul de a acorda asistenţă medicală adecvată; aplicarea de pedepse aspre pentru abateri minore de la regulament”, au arătat procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în rechizitoriu.

Un caz similar a fost cel al lui Alexandru Vișinescu. Fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat a fost condamnat definitiv, în 10 februarie, la 20 de ani de închisoare. Decizia a reprezentat o premieră din punct de vedere judiciar deoarece Vișinescu este primul condamnat pentru fapte comise în urmă cu peste 50 de ani.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV/ Momentul emoționant al revederii românului dispărut în Turcia cu soția lui, după o lună. Care au fost primele cuvinte ale bărbatului

Citește mai multe despre Ion ficior și penitenciarul rahova pe Libertatea.

Comentarii