Medicul explică faptul că această neurotoxină “nu seamănă cu nimic altceva” şi că se manifestă foarte diferit în funcţie de vârsta pacientului şi de nivelul de rezistenţă a acestuia.

Bună ziua. Dumneavoastră sunteţi cel care a făcut legătura dintre cazuri şi aţi anunţat autorităţile. Când şi cum aţi realizat că există o legătură?
– Da, era o situaţie neobişnuită, cu decese multiple la aceeaşi adresă. Şi colegii care au fost de gardă au anunţat şi Direcţia de Sănătate Publică, şi Poliţia. Noi am făcut legătura  în această dimineaţă, când a venit soţul pacientei noastre, care a decedat.

Iniţial, am avut o pacientă tânără care a decedat, apoi a venit şi soţul ei, afectat la rândul lui. Dat fiind faptul că era o situaţie din punct de vedere epidemiologic deosebită, am anunţat, am legătura şi cu colegii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi am început să căutăm.

Medicul Mihai Grecu:

Și mai departe?
– Evident, până în momentul în care ne-am dat seama cam pe unde suntem din punct de vedere medical, am apreciat că important e să securizăm celelalte persoane din bloc şi să scoatem oamenii dintr-un mediu potenţial toxic. Mai departe, vom vedea cum evoluează.

În weekend au fost 15 apeluri la 112, dar nu au ajuns toţi pacienţii la Judeţean. Însă primul caz era de sâmbătă.
– Da, au fost de vârste diferite, au fost cu simptomatologii diferite. La unii s-a manifestat cu glicemii crescute şi alte modificări sangvine, în alte cazuri, cu obstrucţia căilor aeriene. Nu s-a putut face o legătură între prezentările respective. Au fost şi vârste diferite, şi simptome diferite. Şi agregarea în timp n-a fost într-o perioadă scurtă, să zici că într-o oră ai avut 10 apeluri de-acolo, au fost în decurs de-o zi întreagă, iar asta, probabil, ţine de gradul de expunere la substanţă şi gradul de rezistenţă a fiecărui organism.

Când aţi aflat că există şi cazuri la Spitalul de Copii “Louis Ţurcanu”?
– Tot astăzi.

Dar unul dintre copii era al pacientei adulte, de la dumneavoastră din spital.
– Da, dar, din păcate, pacienta a ajuns la noi în stop cardio-respirator, aşa că nu am putut să luăm detalii de la ea în legătură cu aceste lucruri.

Şi soţul femeii a venit direct azi?
– Exact. Şi când a venit el, ne-am dat seama.

Există vreo legătură între spitale când apar astfel de cazuri multiple? Comunică?
– Se comunică prin Direcţia de Sănătate Publică, practic. Orice eveniment deosebit îl anunţăm la un ofiţer de serviciu, care este la DSP şi care poate avea o imagine integrată asupra a ceea ce se întâmplă, la nivelul zonei de responsabilitate, în cazul nostru a oraşului.

Este vorba de o neurotoxină, dacă am înţeles bine?
– Nu este cert, dar aşa am înţeles şi eu de la colegii de la inspectorat. Pe aparatele lor apărea ca fiind o concentraţie medie, respectiv joasă de substanţă cu neurotoxicitate. Dacă expunerea a încetat, orice fel de substanţă ar trebui să înceapă încet-încet să se elimine. Aşa e normal.

Este posibil să fie o altă sursă a îmbolnăvirii, şi nu deratizarea?
– Sunt convins că au luat în considerare şi acest aspect şi colegii de la DSP, şi cei de la ISU.

Dar nu seamănă cu nimic altceva. Nu seamănă nici cu intoxicaţia de la sursele de apă, nu seamănă cu o toxiinfecţie, au alt pattern de evoluţie. Pacientul e pe picioarele lui şi apoi se prăbuşeşte din senin.

Medicul Mihai Grecu:

Citește ultimele informații despre cazul deceselor din Timișoara după deratizare

Urmărește-ne pe Google News