UPDATE 17:55: Ministrul de Interne, Marcel Vela, a dispus verificarea tuturor firmelor care dețin sau comercializează substanțe și produse chimice folosite pentru serviciile de deratizare, a declarat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

UPDATE 16:15: ISU Timiș anunță că numărul persoanelor internate ca urmare a acățiunii de deratizatre din blocul de pe strada Miorița a ajuns la 45.

Dintre aceștia, zece adulți sunt la Spitalul Județean, trei la Spitalul Municipal și 32 de copii la Spitalul Louis Turcanu.

De asemenea, șase persoane sunt cazate în spațiile puse la dispoziție de autoritățile locale, cinci la Liceul Silvic și una la mitropolie.

UPDATE 16.00: Locatarii din blocul din Timișoara nu se pot întoarce deocamdată în locuințe, a anunațat ISU.

”În acest moment, încă se fac verificări de către DSP și nu putem estima cât vor dura acestea. Cert este că aceste măsuri sunt luate pentru siguranța locatarilor, deoarece nu dorim să se înregistreze si alte victime”.

UPDATE 20 noiembrie, ora 12.00: Cinci persoane care locuiau în blocul unde a avut loc dezinsecția care a dus la moartea a trei persoane au ajuns astăzi la spital, anunță ISU Timiș.

„Am primit 3 solicitări, prin apel la 112, pentru 5 persoane: o mamă cu 2 copii (12 si 14 ani), un adult si încă un copil de 11 ani. (…) Toate cele 5 persoane locuiau la adresa Miorita, nr. 8, bloc în care nu s-a mai permis accesul din momentul evacuării”, a anunțat ISU Timiș.

Sub 3% dintre români încap în adăposturile de protecție civilă în cazul unui dezastru. Unele state europene raportează 80%
Recomandări
Sub 3% dintre români încap în adăposturile de protecție civilă în cazul unui dezastru. Unele state europene raportează 80%

Adulții au fost duși la Unitatea de Primiri Urgențe, iar minorii la Spitalul de Copii.


UPDATE ora 18:10: Cei 48 de locatari, care au fost evacuați luni din blocul situat pe strada Miorița nr. 8 din Timișoara, s-ar putea întoarce în locuințe miercuri în jurul prânzului, în funcție de rezultatul măsurătorilor realizate de anchetatori privind prezența substanțelor chimice.

Referitor la apartamentul în care a fost înregistrată inițial prezența substanțelor toxice, acesta va rămâne sigilat până când vor ajunge specialiști de la Direcția de Sănătate Publică pentru a verifica spațiul respectiv. În imobilul de pe strada Miorița nr. 8 se fac măsurători în continuare și cercetări.

Elena Megherea, purtător de cuvânt al ISU Timiș:

Dintre cei 48 de locatari evacuați, doar 14 dintre aceștia au acceptat să efectueze analize la spital. Este vorba despre nouă femei, doi bărbați și trei copii. Minorii au rămași internați în unitate medicală, au precizat reprezentanții ISU Timiș.

Printre localnici s-au răspândit zvonuri potrivit cărora mai multe obiecte ar urma să fie aruncate obiecte din apartamentele unde au fost depistate substanțe toxice. Reprezentanții ISU Timiș au menționat că anchetatorii nu vor putea arunca nimic fără aprobarea proprietarilor.

Le vom explica care sunt pericolele păstrării acestor lucruri și obiecte, dar, dacă ei își asumă să le păstreze, noi putem să intrăm abuziv și să aruncăm lucruri. Recomandarea va fi mai ales în apartamentele în care a fost găsită prezența substanțelor toxice. Recomandarea ar fi să scape de acele lucruri.

Elena Megherea, purtător de cuvânt al ISU Timiș:
COVID-19 nu devine mai blând cu timpul. Șase mituri despre pandemie, la trei ani de la primul caz
Recomandări
COVID-19 nu devine mai blând cu timpul. Șase mituri despre pandemie, la trei ani de la primul caz

UPDATE ora 16:15: 31 de persoane au fost internate, iar alte patru sunt evaluate în mai multe spitale din Timișoara, după operațiunea de dezinsecție soldată cu moartea a doi copii și a unei tinere de 29 de ani.

Printre acestea se numără 21 de copii care au fost internați la Spitalul „Louis Țurcanu”, au precizat reprezentanții ISU Timiș. De asemenea, alți patru minori sunt evaluați de medici.

De asemenea, nouă adulți sunt internați la Spitalul Județean, iar un altul se află în grija medicilor Spitalul Municipal din Timișoara.

Potrivit ISU Timiș, șase persoane au fost cazate în spațiile puse la dispoziție de autoritățile locale.


UPDATE ora 10:46. Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș au confirmat că substanța folosită la deratizarea din Timișoara este fosfura de aluminiu.

UPDATE 7.30: Inspectoratul pentru Situații de Urgență Timiș a anunțat, în această dimineață, că 30 de persoane sunt internate, după deratizarea de la Timișoara, soldată cu trei decese. Totodată, în timpul nopții, a fost evacuat un alt bloc aflat lângă cel în care locuiau victimele.

Conform ISU Timiș, trei adulți sunt internați la spitalul Municipal, opt la Spitalul Județean, iar 19 copii sunt spitalizați la Louis Turcanu.

Diaspora românească a trimis peste 65 de miliarde de euro în țară din 2007 încoace. Cum s-a schimbat profilul celui mai mare investitor al României
Recomandări
Diaspora românească a trimis peste 65 de miliarde de euro în țară din 2007 încoace. Cum s-a schimbat profilul celui mai mare investitor al României

UPDATE 2.00: Bilanțul victimelor (conform ISU Timiș, la ora 02.00):

  • Spitalul Județean: 8 adulți internați și 7 adulți in evaluare;
  • Spitalul Municipal: 3 adulți internați;
  • Spitalul Louis Turcanu: 19 copii internați;

Total persoane internate: 30 persoane.

Situația persoanelor cazate:

– 5 persoane cazate în spațiile puse la dispoziție de autoritățile locale (3 Hotel Savoy, 1 Mitropolie, 1 Liceul Silvic).

UPDATE – ora 23.20: Directorul Serviciului de Ambulanță Timiș, doctorul Iancu Leonida, a explicat în această seară, în cadrul unei conferințe de presă de ce nu s-a făcut legătură între cazurile copiilor care au decedat și de ce abia azi autoritățile au declanșat o operațiune de salvare de amploare.

Medicul a explicat că de sâmbătă dimineața până luni dimineața au existat 15 apeluri la serviciul de urgență 112, pe parcursul a șapte ture, având însă grijă să sublinieze că 8 apeluri au fost date pentru aceleași două persoane, chiar pentru cei doi copii care au murit.

”S-a reproșat că am intervenit târziu. Ni se reproșează mai ales ziua de sâmbătă, dar noi am intervenit rapid. A fost un miracol că am descoperit astăzi la 10:00 (n.r. – luni dimineața) problema, când a murit acea femeie, mama unuia dintre copii. Copiii pentru care s-au solicitat serviciile ambulanței au prezentat simptomatologie diferită, iar specialiștii de la Spitalul Louis Țurcanu nu au ridicat problema intoxicației”, a spus acesta, citat de tion.ro.

Potrivit medicilor care au intervenit în aceste cazuri, primul copil a prezentat probleme respiratorii și cianoză, iar al doilea tulburări digestive, ei nefăcând o legătură între cazuri.

UPDATE 22.50: Serviciul de Telecomunicații Speciale precizează, printr-un comunicat de presă, că atribuțiile operatorilor 112 constă în preluarea apelurilor, realizarea unui interviu primar și transferul către instituțiile de intervenție specializate.

UPDATE – ora 19.10: În această seară, la ora 18.00, se mai aflau internați în spital 8 adulți și 9 copii (la Spitalul Louis Țurcanu), potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Timiș.

În total, 48 de locatari au fost evacuați din cele 200 de apartamente ale blocului, iar 14 locatari au ajuns la spital (nouă femei, doi bărbați și trei copii).

În această seară, pompierii au căutat eventuale persoane rămase în locuințe.

Bilanțul victimelor dezinsecției de la Timișoara: 45 de locatari, dintre care 32 copii, sunt internați. Zeci de oameni au fost evacuați

Totodată, ISU Timiș anunțase astăzi că alte două locații au fost identificate ca fiind deratizate de aceeași firmă care a lucrat la locul din Timișoara.

Potrivit, unei informații de ultimă oră a ISU Timiș, la cele două locații verificate nu s-au identificat substanțe periculoase în aer.

Cine a făcut deratizarea în blocul din Timișoara

UPDATE ora 18.10. Medicul Mihai Grecu, şeful UPU-SMURD, este cel care a făcut legătura între cazurile din Timișoara şi, alături de colegii lui, a chemat autorităţile care trebuiau să declanşeze ancheta.

UPDATE ora 18.00. Bistim SRL este firma care a făcut deratizarea în blocul din Timișoara.

Bistim SRL nu a declarat niciun angajat la Registrul Comerțului.

UPDATE ora 17.15. Bilanțul intervenției, potrivit ISU Timiș

  • au fost evacuate 48 de persoane iar 14 dintre acestea au ajuns la spital, respectiv 9 femei, 2 bărbați și 3 copii
  • sâmbată la ora 9.25 s-a efectuat apelul la 112 pentru copilul de 3 ani , care are trecută la cauza internării ”diabet”
  • la ora 14.10 s-au cerut 2 salvări pentru două persoane cu vărsături și amețeală
  • la ora 17.00 s-a sunat la 112 pentru copilul în vârstă de 9 zile. Cauza internării este obstrucția de căi aeriene ( înecat cu lapte)
  • luni la ora 9.40 s-a sunat la 112 pentru mama copilului de 3 ani. Tatăl a refuzat preluarea lui cu ambulanța. Ulterior el a mers singur la spital unde a spus că se simte rau. Abia la acel moment autoritățile s-au autosesizat.
  • toate persoanele evacuate au fost duse la Liceul Silvic, unde primăria are un adăpost pentru situații de urgență

Substanță neurotoxică depistată în blocul din Timișoara

UPDATE ora 17.00 Pompierii au instalat suflante în bloc pentru evacuarea aerului din interior, încercând să limiteze efectele unei posibile contaminări.

Pe casa scării între etajele 3 şi 4 s-a constatat prezenţa slabă a unei substanţe neurotoxice. La unele apartamente s-a înregistrat un nivel slab al substanţei, dar la altele un nivel mediu. În procesul verbal făcut de firma care a făcut deratizarea s-a constatat că s-au folosit mai multe substanţe. Activitatea desfăşurată de firmă pe 14 noiembrie a fost realizată pe baza unui acord cu asociaţia de proprietari. Nu s-au folosit substanţe radioactive, au stabilit pompierii, potrivit Antena 3

UPDATE ora 16.30. Proprietarul imobilului unde a avut loc tragedia ar fi un cetățean austriac, dar identitatea sa nu este cunoscută la acest moment, susțin locatarii.

UPDATE – ora 15.55: Purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Pentru Situații de Urgență (ISU) Timiș, Elena Megherea, a vorbit astăzi la emisiunea „Adriana Nedelea la FIX” despre cazul de la Timișoara, acolo unde doi copii și mama unuia dintre ei au murit după o dezinsecție făcută în blocul în care locuiau.

Au fost evacuați toți locatarii și se verifică dacă există substanțe toxice în bloc.

Purtătoarea de cuvânt a ISU Timiș, Elena Megherea:

În total, ​opt persoane care locuiesc în același bloc din Timișoara au avut nevoie de asistență medicală de urgență, iar trei dintre ele au murit.

Între victime sunt doi copii, un bebeluș de doar 10 zile, un copil de trei ani și mama acestuia, scrie Opinia Timișoarei.

Alți doi copii și trei adulți au ajuns la spital.

UPDATE. Cartierul în care a avut loc tragedia este situat la 15-20 de minute de centrul orașului, chiar în Complexul Studențesc. Mai exact, este vorba de un imobil care în trecut a avut destinația de cămin studențesc, dar a fost preluat și amenajat de un proprietar privat. Acesta a închiriat spațiile transformate în locuințe, garsoniere și două camere, iar chiriile nu sunt foarte mari, astfel că în acest bloc locuiesc oameni din diverse categorii sociale. La câteva sute de metri se află căminele în care locuiesc studenții.

Urmăriți aici declarațiile locatarilor care au fost evacuați din blocul groazei, din Timișoara:

UPDATE. Direcția de Sănătate Publică a confirmat efectuarea operațiunilor de deratizare la etajul patru al blocului unde locuiau victimele.
„Menționăm că persoanele decedate sunt un adult de 29 de ani, un copil de 9 zile și unul de 3 ani. (…) Până la această oră s-a concluzionat faptul că la etajul patru al imobilului a fost efectuată o operațiune de dezinsecție, deratizare. A fost contactat administratorul asociației în vederea prezentării proceselor verbale de deratizare cu substanțele utilizate. La această oră controlul este în desfășurare” a precizat Cornelia Bubatu, purtător de cuvânt DSP Timiș, potrivit Antena 3. 

Totul ar fi pornit de la substanțele folosite la deratizare sau dezinsecție. Astfel, blocul a fost evacuat. Victimele locuiau pe strada Mioriței la nr. 8.

Sâmbătă a ajuns la spital bebelușul de numai 10 zile. Suspiciunea inițială a medicilor a fost că acesta s-a înecat cu lapte, ajuns în plămâni în cantitate mare. În ciuda eforturilor disperate ale doctorilor de a-l salva, acesta s-a stins la scurt timp.

Duminică, ambulanța a fost chemată din nou, de data aceasta la un alt apartament din bloc. Un copilaș de trei ani acuza dureri de burtă, de cap și vărsături.

În acest caz părinții au refuzat inițial internarea, pentru ca mai apoi sa fie readus la Urgență, deoarece starea i s-a agravat.

Din nefericire, copilul a murit. Luni dimineață s-a stins și mama acestuia.

Bilanțul victimelor dezinsecției de la Timișoara: 45 de locatari, dintre care 32 copii, sunt internați. Zeci de oameni au fost evacuați

Și alte persoane s-au simțit rău după deratizare

„Pacienta de 29 de ani a fost adusă la urgență în stop cardio-respirator. manevrele au rămas fără răspuns… Ne-am pus problema de ce doi membri ai aceleiași familii au murit la interval scurt. Familia a ajuns azi la noi. Era mama copilului de trei ani care a murit în noaptea de sâmbătă. Când am adunat mai multe date, atunci am sesizat că e o situație particulară”, a declarat Doina Poenaru, medic primar UPU.

Doctorii au intervenit ulterior pentru alți doi copii și 4 adulți din imobil, cu aceleași simptome, care au fost internați.

Medicii și politiștii au intrat în alertă și încearcă să stabilească ce s-a întâmplat.

„15 apeluri au fost începand de sambata, de la ora 8.00 dimineata, de la aceeasi adresa. La primul copil, de 10 zile, s-a presupus ca ar fi fost înecat cu lapte. Apoi, un al doilea copil de trei ani a murit, si acum si mama acestuia din urmă. Nu se stie exact cauza, asteptam rezultatul autopsiei” a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Florin Crisan, purtător de cuvânt al Serviciului de Ambulanță Timiș.

Secretarul de stat Raed Arafat a afirmat, pentru Antena 3, că a fost convocat Comitetul pentur Situații de Urgență, iar ISU a trimis echipe pentru a constata dacă existe substanțe toxice.

Strada Mioritei a fost complet blocată si au fost mobilizate forțe de intervenție, inclusiv echipa de Cercetare Biologicț, Radiologică și Nucleară.

FOTO: Virgil Simonescu / Inquam Photos


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

Urmărește-ne pe Google News
Șocant ce-i spunea Gigi Becali Anamariei Prodan, despre Reghecampf. Impresara nu s-a mai abținut și a spus tot: "Nu voiam să cred așa ceva"
GSP.RO
Șocant ce-i spunea Gigi Becali Anamariei Prodan, despre Reghecampf. Impresara nu s-a mai abținut și a spus tot: "Nu voiam să cred așa ceva"
Imagini BOMBĂ! Kate Middleton, SĂRUTATĂ de un bărbat celebru. Pozele au apărut imediat în presă
Playtech.ro
Imagini BOMBĂ! Kate Middleton, SĂRUTATĂ de un bărbat celebru. Pozele au apărut imediat în presă
Oxi rupe tăcerea despre Antena 1 și Chefi la Cuțite! Imaginile din finală, care nu s-au difuzat la TV: 'Am rămas mască! La montaj...'
Viva.ro
Oxi rupe tăcerea despre Antena 1 și Chefi la Cuțite! Imaginile din finală, care nu s-au difuzat la TV: 'Am rămas mască! La montaj...'
"Ne este greu să găsim cuvintele potrivite. Vei fi în sufletele noastre pentru totdeauna". Alexandru a murit la doar 22 de ani, într-un accident de muncă în Belgia
Observatornews.ro
"Ne este greu să găsim cuvintele potrivite. Vei fi în sufletele noastre pentru totdeauna". Alexandru a murit la doar 22 de ani, într-un accident de muncă în Belgia
O bătrână de 82 de ani fost arestată pentru că nu și-a plătit factura la gunoi. Care era prejudiciul
Știrileprotv.ro
O bătrână de 82 de ani fost arestată pentru că nu și-a plătit factura la gunoi. Care era prejudiciul
Panică totală după ce doi părinți au montat o cameră de supraveghere în camera bebelușului. Descoperirea i-a îngrozit
FANATIK.RO
Panică totală după ce doi părinți au montat o cameră de supraveghere în camera bebelușului. Descoperirea i-a îngrozit
Îndrăgita prezentatoare TV a fost agresată sexual în scara blocului! Atacatorul i-a pus cuţitul la gât. Primele informaţii
Orangesport.ro
Îndrăgita prezentatoare TV a fost agresată sexual în scara blocului! Atacatorul i-a pus cuţitul la gât. Primele informaţii
Horoscop 4 decembrie 2022. Balanțele au șansa de a se întoarce la anumite aspirații la care au renunțat vara trecută, din diverse motive
HOROSCOP
Horoscop 4 decembrie 2022. Balanțele au șansa de a se întoarce la anumite aspirații la care au renunțat vara trecută, din diverse motive
Povestea unui ofițer care s-a întors pe mare la doar două luni după operația care l-a salvat de cancer
PUBLICITATE
Povestea unui ofițer care s-a întors pe mare la doar două luni după operația care l-a salvat de cancer