Mergi direct la conținut »
UPDATE / Traian Băsescu a fost audiat la Parchetul General în dosarul în care este urmărit penal pentru spălare de bani
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > UPDATE / Traian Băsescu a fost audiat la Parchetul General în dosarul în care este urmărit penal pentru spălare de bani

UPDATE / Traian Băsescu a fost audiat la Parchetul General în dosarul în care este urmărit penal pentru spălare de bani

Traian Băsescu a fost audiat astăzi timp de aproape o oră la Parchetul General. Fostul președinte a fost citat de procurori pentru a da explicații în dosarul lui Costel Cășuneanu, în care fostul președinte al României a fost pus sub urmărire penală pentru spălare de bani în formă continuată.

Traian Băsescu nu a dat nicio declarație la ieșirea de la audieri.

Traian Băsescu este anchetat într-un dosar privind un teren obţinut de la omul de afaceri Costel Căşuneanu. Referitor la acuzații și la faptul că a fost pus sub urmărire penală, fostul președinte a declarat că este vorba despre un „joc politic murdar” pe care îl face Bogdan Licu, fost procuror general al României. „Categoric îi voi face plângere pentru că procurorul de caz nu lucrează de capul lui. Când e vorba de fostul preşedinte al României are aprobarea şefilor instituţiei”, a spus fostul președinte.

Traian Băsescu şi omul de afaceri Costel Căşuneanu au cumpărat, în anul 2000, de la acelaşi proprietar câte un teren de 3.700 de mp în Aleea Privighetorilor. Traian Băsescu a plătit un preț mic, de aproape aproape 1,5 miliarde de lei vechi, adică adică în jur de 70 de mii de dolari la vremea respectivă. În aceeași zi, la același notar, Costel Cășuneanu a plătit aceluiași proprietar o sumă de trei ori mai mare. Doi ani mai târziu, Traian Băsescu a vândut terenul contra sumei de 12 miliarde de lei vechi, adică peste 300.000 de dolari la vremea respectivă.

Kovesi a fost votată procuror-șef de ambasadorii statelor UE
Recomandări

Kovesi a fost votată procuror-șef de ambasadorii statelor UE

Persoana care a cumpărat terenul a fost Gabriela Blaj, cumnata și asociata lui Costel Cășuneanu. Băsescu ar fi primit 110.000 de dolari în numerar şi 8.285.000.000 lei vechi prin transfer bancar de la Gabriela Blaj. Femeia primise aceşti bani în aceeaşi zi, tot prin transfer bancar, de la cumnatul Costel Căşuneanu.

În același an,  la mai puțin de o săptămână, Traian şi Maria Băsescu au cumpărat de la Virgil şi Mariana Gheţeu o vilă situată pe Şoseaua Bucureşti Ploieşti 137 B, cu 280 de mii de dolari. Potrivit procuroarei, banii ar fi fost achitaţi în numerar, iar provenienţa nu ar fi fost justificată. Cu banii din tranzacție, Traian Băsescu a motivat cumpărarea vilei din Otopeni, pe care a donat-o fiicei sale, Ioana Băsescu.

În acest dosar, Costel Cășuneanu a fost audiat la Parchetul General în decembrie anul trecut. Acesta le-ar fi spus procurorilor că Băsescu ar fi cumpărat terenul din Privighetorilor cu banii lui.

 
 
Close
Închide
  Close