“Iniţial, inspectorii fiscali au pus tunurile pe marii dezvoltatori imobiliari. Oamenii de la ANAF nu s-au oprit însă aici şi, pentru a cârpi bugetul de stat, s-au orientat şi către «populaţia civilă », nu numai către afacerişti. Românul care, în ultimii ani, a făcut două tranzacţii cu locuinţe sau terenuri şi astfel a atins cota de alarmă de 35.000 de euro impusă de o lege care nu a fost aplicată timp de opt ani a ajuns pe lista neagră”, ne-a declarat Garbis Kehayian, preşedintele Asociaţiei pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale (APAF).
300.000 de oameni vânaţi pentru TVA
Unul dintre “cotizanţii” la punga statului, în baza acestei legi, e şi bucureşteanul Mihail Negru, care ar trebui să scoată din buzunar peste 1.400.000 de euro (adică 5.888.688 de lei), ce reprezintă TVA-ul aferent tranzacţiilor.
“E un abuz pentru care mă judec cu ei. Cum să plătesc atâţia bani în baza unei legi aplicate aiurea? Peste 300.000 de români sunt în evidenţele ANAF ca fiind obligaţi să plătească retroactiv TVA pentru micile vânzări pe care le-au făcut”, ne-a declarat Mihail Negru, vicepreşedintele APAF.
Preşedintele APAF: «România va plăti bani grei la CEDO»
“E aberant să ceri retroactiv o taxă. Eu m-am zbătut în 2008 să mă transform în plătitor de TVA, dar de la Fisc mi s-a spus că nu există o lege. În 2006, până şi Sebastian Vlădescu recunoştea că e necesară o lege în acest sens. Ce lege aplică ei acum, una care nu există? ANAF face un abuz pentru care România va plăti bani grei la CEDO”, ne-a declarat Garbis Kehayian, preşedintele APAF.