Robotul pentru membrele superioare a fost achiziționat de curând de Spitalul Clinic de Recuperare. Este folosit în ședințele de terapie de pacienții care nu-și mai pot mișca mâinile. Ion are 62 de ani şi, în urmă cu șase ani, a suferit un accident vascular cerebral, care l-a lăsat cu o hemipareză pe partea dreaptă a trupului, scrie Ziarul de Iași. Acum, cu ajutorul aparatului, încearcă să îşi recupereze forţa în mână.
„Într-o zi, pur şi simplu, parcă ceva s-a rupt. Nu puteam nici măcar să mai vorbesc. Nici acum nu pot să articulez foarte bine cuvintele, însă nu se compară cu situaţia de atunci“, a povestit Ion Davin, care a venit de peste 20 de ori la spital ca să facă exerciţii.
Bărbatul spune că a făcut exerciții la cele patru module ale aparatului, recent pus în funcțiune. Robotul transportă procedurile de recuperare într-o joacă. Ion încearcă să poarte un balon deasupra unor dealuri și coline de care nu trebuie să se izbească. Trebuie să folosească mâna dreaptă care uneori nu-l ascultă. Aparatul îl avertizează de fiecare dată când balonul s-a ciocnit de un obstacol.
„E greu uneori, pentru că mâna nu mă ascultă, nu o pot controla mereu. Totuşi, aici e mult mai uşor decât să fac exerciţiile clasice, iar important este rezultatul. Încet-încet, am să reuşesc“, spune încurajator Ion.
Fac exerciții de recuperare cu ajutorul unui robot
Exercițiile de recuperare sunt desfășurate cu ajutorul unui kinoterapeut care supraveghează fiecare pacient în parte, reglează aparatele și îi ajută pe pacienți atunci când jocul pare că devine complicat.
„Contează foarte mult feedback-ul pozitiv pentru un pacient, îi dă curaj să meargă mai departe. În acelaşi timp, contează faptul că aparatul dă posibilitatea de mişcare“, a explicat kinetoterapeutul Teodora Bodnar.
Tratamentul contră într-un joc. Aparatul a fost conceput pentru a sesiza singur evoluția recuperării și astfel poate mări complexitatea exercițiilor.
„Este folosit pentru toate formele de paralizie, de la accident vascular cerebral la sechele ale tumorilor cerebrale operate sau paralizii cu cauze traumatice sau infecţioase“, a spus directorul medical al unităţii, dr. Doru Baltag.
Robotul este alcătuit de fapt din patru module. Lucrează pentru toate segmentele mâinii, de la degete, pumn până la cot şi umăr, prin jocuri care solicită mișcări ale mâinilor. Programele sunt selectate de kinetoterapeut și de medicul curant, în funcție de afecțiunea de care suferă pacientul.
„Aparatul evaluează deficitul iniţial al pacientului în privinţa mobilităţii, a forţei, vitezei, amplitudinii, şi îşi reglează funcţionarea în funcţie de posibilităţile pacientului. Pe măsură ce se lucrează, se înregistrează parametrii de activitate ai pacientului şi se poate vedea pe un grafic modul în care se obţin progrese. După un ciclu de exerciţii care cresc motilitatea, forţa, viteza şi amplitudinea unui segment, computerul poate oferi jocuri interactive care solicită suplimentar pacientul“, a precizat dr. Doru Baltag, medic primar neurolog şi director medical al spitalului.
Medicii susțin că robotul este folosit pentru toate formele de paralizie, de la accident vascular cerebral la sechele ale tumorilor cerebrale operate sau diferite paralizii care au cauze traumatice sau infecţioase.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro