Trei specialiști de marcă în drept despre posibilitatea unei decizii CCR privind alegerile din 2024: „Un act de neînțeles”
Foto:Facebook/Cristi Danileț

Situația devine și mai complexă atunci când decizia CCR a fost deja implementată prin emiterea unei Hotărâri de Guvern pentru organizarea de noi alegeri în mai 2025. Danileț se întreabă retoric: „Cum să suspenzi să se aplice ceva ce deja s-a aplicat?”

În cazul în care o instanță ar decide contrar acestui principiu, consecințele ar putea fi grave. Potrivit sursei, judecătorul implicat ar risca o anchetă disciplinară pentru aplicarea cu rea-credință a legii. De asemenea, o astfel de decizie ar fi probabil corectată de Înalta Curte de Casație și Justiție.

În plus, sursa sugerează că Institutul Național al Magistraturii ar trebui să organizeze sesiuni speciale de pregătire pentru magistrați în domeniul dreptului administrativ și constituțional.

Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ
Recomandări
Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ

„O instanță de judecată nu poate suspenda sau anula o decizie a CCR, cum e cea de anulare a alegerilor prezidențiale din decembrie 2024. Cu atât mai mult o decizie CCR care s-a pus deja in aplicare, prin emiterea HG de organizare a unor noi alegeri, în luna mai 2025. Cum să suspenzi să se aplice ceva ce deja s-a aplicat??

Desigur, dacă se decide altfel avem de a face cu o aberație judiciară, care produce urmatoarele consecințe:

– judecătorul respectiv riscă să fie anchetat disciplinar pentru aplicarea cu rea-credință a legii;

– soluția va fi corectată de ICCJ;

– INM trebuie să facă sesiuni speciale de pregătire a magistraților în drept administrativ și drept constituțional.”, a afirmat fostul judecător.

Pe 24 aprilie, judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploiești a hotărât suspendarea aplicării deciziei din 6 decembrie 2024, prin care Curtea Constituțională anula primul tur al alegerilor prezidențiale, în care Călin Georgescu fusese declarat câștigător.

Augustin Zegrean, ex‑judecător și fost președinte al Curții Constituționale, a declarat pentru News.ro că scrutinul prevăzut peste 11 zile nu mai poate fi organizat. Potrivit lui, singura cale de ieșire este ca instanța de apel din Ploiești să redacteze rapid motivarea hotărârii, iar CCR să formuleze de îndată o contestație.

Cum poate fi redus deficitul bugetar fără creșteri de taxe. Soluțiile economiștilor: tăierea investițiilor inutile, taxarea inversă la TVA, eliminarea unor de programe de stat
Recomandări
Cum poate fi redus deficitul bugetar fără creșteri de taxe. Soluțiile economiștilor: tăierea investițiilor inutile, taxarea inversă la TVA, eliminarea unor de programe de stat

Tudorel Toader, fost ministru al Justiției și judecător al Curții Constituționale, a declarat joi, 24 aprilie, la Digi24, că hotărârea Curții de Apel Ploiești legată de alegerile din noiembrie 2024 este lipsită de orice consecință juridică. El a subliniat că până acum niciun magistrat nu a emis o decizie contrară celor ale CCR, ale cărei hotărâri sunt definitive și obligatorii.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.