Acum două zile, președintele Donald Trump și-a asigurat suporterii, pe Twitter, că ”majoritatea tăcută este mai puternică decât oricând”, o încurajare necesară după protestele recente și după sondajele defavorabile, inclusiv cel al CNN, care îl creditează pe Joe Biden cu un avans de 14 puncte procentuale înaintea alegerilor prezidențiale din noiembrie.

 

Sintagma ”majoritatea tăcută” este împrumutată de la fostul președinte Robert Nixon, care a popularizat-o după ce a folosit-o într-un discurs din primul mandat, pentru a respinge ideea potrivit căreia manifestațiile vocale împotriva războiului din Vietnam ar reprezenta opinia reală a societății americane, notează Washington Post.

Nixon a câștigat un nou mandat într-una dintre cele mai clare victorii din istoria alegerilor prezidențiale americane, iar Trump și suporterii săi mizează acum pe aceeași susținere din partea americanilor conservatori.

Prin apelul său repetat la ”lege și ordine” și prin discursul dur împotriva protestatarilor, actualul lider de la Casa Albă își curtează astfel intens baza electorală care l-a ales în 2016, scrie Politico.

”Majoritatea tăcută va fi auzită în noiembrie”

Într-un comentariu publicat acum două zile, Liz Peek, contributoare Fox News, crede că această majoritate tăcută există și se poate manifesta în noiembrie.

Zeci de milioane de americani sunt înspăimântați de ce se întâmplă în țara noastră. Cartiere incendiate de mulțimi furioase, o bucată din orașul Seattle ”ocupată” de anarhiști, un vot pentru eliminarea departamentului de poliție din Minneapolis, monumente publice și statui distruse, emisiuni TV populare anulate pentru că arată forțele de ordine într-o lumină favorabilă, peste 700 de polițiști răniți în timpul protestelor ”în principal pașnice”.

Liz Peek, comentatoare Fox News:

”Cei mai mulți americani sunt îngroziți de aceste fapte, dar sunt temători. Știu că dacă obiectează la violență sau dacă contestă acuzațiile stângii – cum că țara noastră este profund rasistă – este periculos. Că mulțimea iluminată te va face de rușine și că vei fi concediat de la locul de muncă”, scrie Peek.

Peek crede că majoritatea tăcută a americanilor îi poate aduce lui Trump un nou mandat și că sondajele de opinie îi oferă argumente pentru acest lucru.

VIDEO Mărturia unui român aflat în New York în timpul protestelor: „Era să fiu închis în bancă, în timp ce muncitorii acopereau fațadele magazinelor cu scânduri”
Manifestațiile împotriva rasismului au luat accente violente în mai multe rânduri FOTO: EPA

Spre exemplu, scrie ea, conducerea New York Times l-a demis pe editorul paginii de opinii pentru că a publicat un comentariu al senatorului republican Tom Cotton, în care acesta cerea intervenția trupelor pentru potolirea protestelor violente.

”Dar se pare că o majoritate solidă a americanilor erau de acord cu Cotton”, spune Peek.

”Majoritatea americanilor – 64%, potrivit unui sondaj ABC News/Ipsos – nu sunt de acord nici cu cererea stângii privind destructurarea Poliției, ultima nebunie care a cuprins bastioanele liberale ale țării”, scrie Peek.

Comentatoarea observă totodată că majoritatea americanilor susțin protestele pașnice, dar sunt într-un puternic dezacord cu manifestațiile violente și, nu în ultimul rând, că nu susțin neapărat afișarea simbolurilor confederate în spații publice, dar nici nu vor să vadă că statuile sau monumentele sunt distruse sau îndepărtate.

Majoritatea tăcută nu crede că o țară care a ales de două ori un președinte negru – printr-un vot majoritar – este rasistă. Nu crede că o țară care sărbătorește ziua de naștere a doctorului Martin Luther King este rasistă.

Liz Peek, comentatoare Fox News:

Ea respinge și acuzațiile la adresa poliției și a sistemului de justiție în general, spunând că, în ciuda unor cazuri precum cel al lui George Floyd, dovezile nu indică o discriminare sistematică.

”Oamenii se tem să admită chiar și în sondajele de opinie că îl susțin pe Donald Trump”, avertizează comentatoarea, care spune că alegătorii actualului președinte se tem de ostilitatea stângii.

”Asta nu înseamnă că Trump o duce bine din punct de vedere politic. A făcut greșeli, coronavirusul a afectat economia iar protestele l-au pus în defensivă. Dar dacă atacurile la adresa orașelor, asupra polițiștilor și a monumentelor publice vor continua, Trump va avea sprijinul majorității tăcute în voiembrie. Își vor face vocile auzite”, mai scrie Peek.

Nu subestimați ”furia” suporterilor lui Trump

Opinia lui Peek este împărtășită, de cealaltă parte a spectrului politic, de regizorul Michael Moore, care le-a cerut democraților să nu subestimeze ”furia” alegătorilor albi ai lui Trump.

”Dacă cineva crede că gata, avem victoria asigurată, vă avertizez, vă implor, nu îl subestimați pe acest om”, a declarat Moore la MSNBC acum câteva zile.

”Este vorba despre bărbații albi, două treimi dintre aceștia au votat pentru alegerea lui Trump și simt cum controlul lor asupra puterii slăbește. Că le este luată puterea. Au urmărit ce s-a întâmplat în ultimele câteva săptămâni. Și ei sunt la fel de furioși pe polițistul acela din Minneapolis deoarece l-e afectat șansele de a controla puterea”, a mai spus Moore, care crede că acești alegători se vor prezenta la urne și îl vor vota pe Trump indiferent ce va spune acesta.

Pe teren, unii strategi democrați împărtășesc poziția lui Moore.

În Minnesota spre exemplu, statul în care a murit George Floyd și unde mulțimi mari de oameni au ieșit pentru a protesta, democrații estimează că există 250.000 de bărbați albi, fără studii superioare, care sunt eligibili să voteze dar nu s-au înregistrat.

”Asta mă ține treaz noaptea”, spune pentru Politico Pete Giangreco, un strateg democrat care a lucrat în nouă campanii prezidențiale.

Cred că sunt mult mai mulți oameni care îl susțin pe președinte și nu au votat data trecută decât oameni care nu îl susțin și nu au votat. Așa poate câștiga.

Pete Giangreco, strateg democrat:

Pe această majoritate tăcută, care poate fi găsită și în orașe, dar în special în zonele suburbane sau în cele rurale cu densitate mică a populației, contează republicanii.

”Există multă îngrijorare cu privire la felul în care a acționat poliția din Minneapolis”, spune fostul congresman republican Tom Davis, din Virginia. ”Dar când te apuci de jefuit, atunci politica ia o altă direcție”, adaugă el.

Votul din toamnă va fi ”substanțial diferit” față de cel din 2016

Dar nu toată lumea este de acord cu teoria ”majorității tăcute”. Un comentariu din Washington Post observă, spre exemplu, că Trump a întrunit rareori o cotă de popularitate de peste 50%.

De fapt, în clasicele sondaje Gallup, care arată cota de aprobare a populației pentru președintele în funcție, actualul lider de la Casa Albă nu a trecut de 50%.

”Trump este președinte, evident, dar nu pentru că a avut sprijinul majorității americanilor în 2016. Nu a avut nici măcar susținerea celor mai mulți americani în 2016, pierzând votul popular la o diferență de peste două milioane de voturi în fața lui Hillary Clinton”, scrie Philip Bump, corespondent Washington Post.

La baza insistenței lui Trump cum că are susținerea majorității se află respingerea dovezilor care arată tocmai contrariul. Această insistență se bazează pe faptul că o mare parte a publicului refuză pur și simplu să spună operatorilor de sondaje că îl susțin pe președinte. Dar votul din 2016 nu este tocmai reprezentativ pentru felul în care America se raportează acum la el, iar 2020 va fi substanțial diferit.

Philip Bump, corespondent Washington Post:

Alți comentatori observă că nici demografia nu îl ajută pe Trump. Baza sa rurală nu are așa de mulți alegători totuși iar orașele cu electorat democrat important îl detestă pe președinte.

La fel, baza de alegători formată din bărbați albi, fără studii universitare, pare să fie în declin, pe măsură ce populația SUA devine mai diversă.

Trump, scrie Politico, va beneficia de votul acestui segment în noiembrie, dar mulți democrați consideră că Joe Biden este mai atractiv în ochii acestor alegători decât a fost Hillary Clinton în 2016.

Nu în ultimul rând, observă alți comentatori, Trump nu poate spera să urmeze succesul lui Nixon.

”Sondajele din momentul respectiv arătau că Nixon era puternic susținut în privința războiului din Vietnam. Când a ținut faimosul discurs despre majoritatea tăcută, în noiembrie 1969, rata sa de aprobare pe tema războiului era de 60%. Nixon avea dreptate când spunea că majoritatea populației îl susține”, scrie CNN.

Actualul președinte stă însă mult mai prost. Rata de aprobare a lui Trump pe tema relațiilor interrasiale din America este de 33%, potrivit unui sondaj CBS.

Citeşte şi:

După ce l-a eliberat pe criminalul în serie, Tribunalul Mehedinți nu a comunicat celor care puteau să-l supravegheze!

Primarul din Palos de la Frontera, un sat unde mii de români culeg căpșuni: “Dacă României o să-i meargă mai bine, iar românii se vor întoarce în țara lor, va trebui să găsim altă soluție”

Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Lumea lui s-a năruit când a aflat adevărul
PARTENERI - GSP.RO
Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Lumea lui s-a năruit când a aflat adevărul
Orașul mare din România care are cele mai mici chirii la apartamente. Aici merită să închiriezi o locuință
Playtech.ro
Orașul mare din România care are cele mai mici chirii la apartamente. Aici merită să închiriezi o locuință
Jandarmeria Cluj și-a cerut scuze după defilarea dezastruoasă de 1 Decembrie: "Astfel de momente sunt de neacceptat"
Observatornews.ro
Jandarmeria Cluj și-a cerut scuze după defilarea dezastruoasă de 1 Decembrie: "Astfel de momente sunt de neacceptat"
Horoscop 2 decembrie 2021. Peștii au motive de revoltă împotriva unor situații complicate pe care le trăiesc acum
HOROSCOP
Horoscop 2 decembrie 2021. Peștii au motive de revoltă împotriva unor situații complicate pe care le trăiesc acum
România trebuie să înceapă să renunțe la încălzirea pe lemne în următorii 2 ani
Știrileprotv.ro
România trebuie să înceapă să renunțe la încălzirea pe lemne în următorii 2 ani
Imagine cu puternic impact emoţional. Marea campioană, desfigurată de iubit. Plină de sânge, a anunţat că a fost strangulată şi dată cu capul de podea. Atacatorul a fost eliberat!
Telekomsport
Imagine cu puternic impact emoţional. Marea campioană, desfigurată de iubit. Plină de sânge, a anunţat că a fost strangulată şi dată cu capul de podea. Atacatorul a fost eliberat!
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie