MENIU CAUTĂ
22 Feb. 2017 15:23

Tu cât îți permiți să dai pe o casă? 3 sfaturi de urmat!

Distribuie

Înainte da a porni în căutarea locuinței visate, este indicat să-ți iei un timp de gândire. Primul pas este să analizezi, la rece, cât îți poți permite să plătești pentru aceasta – mai ales dacă intenționezi să contractezi un credit (ca majoritatea cumpărătorilor români, de altfel).

Iată 3 sfaturi de la Imobiliare.ro:

  1. Nu lua în spate o sarcină prea mare!

Gradul maxim de îndatorare acceptat pentru un credit imobiliar/ipotecar (calculat ca pondere a ratei lunare din venitul total al solicitanților) diferă de la bancă la bancă. În general însă, este recomandat să te menții sub această limită. Prudent ar fi ca suma pe care o vei avea de plătit în contul creditului în fiecare lună să nu depășească o treime – sau, la modul ideal, un sfert! – din veniturile familiei. În acest fel, rata la bancă va avea mai puține șanse să se transforme într-o presiune pentru bugetul vostru.

Vrei să cumperi o locuință? Aici găsești ofertele momentului!

  1. Ia în calcul diminuarea veniturilor!

Contractarea unei case prin credit ipotecar este o decizie cu „bătaie lungă”, ale cărei consecințe le vei resimți pentru mulți ani de acum încolo. Gândește-te, așadar, la viitor! Fă tot posibilul să iei în calcul și apariția unor evenimente negative ce ar duce la diminuarea veniturilor familiei. Spre exemplu, ca unul dintre soți să-și piardă locul de muncă. Din acest punct de vedere, recomandarea ar fi ca salariul celuilalt să poată acoperi nu doar rata, ci și nevoile de bază, respectiv mâncare și utilități. (A pune bani deoparte este, de asemenea, o bună măsură de prevedere pentru asemenea situații.)

Click pentru mai multe sfaturi utile!

  1. Gândește-te la cheltuielile adiacente!

Atunci când te gândești la cât poate plăti familia ta pentru a avea un acoperiș deasupra capului, poți fi tentat să iei în calcul doar rata pe care o vei avea de plătit la bancă. Cheltuielile casei nu se vor limita însă la atât. În funcție de tipul locuinței alese (apartament vechi sau nou, spre exemplu), costurile cu întreținerea, mai ales pe timp de iarnă, pot ajunge la o sumă semnificativă. A fi proprietar vine și cu sarcini suplimentare, astfel că, odată așezat la casa ta, orice cheltuieli de reparație sau întreținere a acesteia vor intra în responsabilitatea ta – situație pentru care va trebui să te pregătești!

 

 

Comentarii