Tudorel Toader a precizat, în timpul unei conferințe de presă, că Olguța Vasilescu poate fi numită în funcția de ministru al dezvoltării, pentru că, din punct de vedere constituțional, președintele Klaus Iohannis nu-i poate interzice să ocupe o funcție de ministru.

„Nicio autoritate publică nu poate fi discreționară în actele și faptele sale, pentru că, potrivit Constituției, nimeni nu este mai presus de lege. Ministerele și funcțiile de ministru nu sunt abstracțiuni, ci au determinări concrete, obiective, prin raportare la atribuții bine stabilite în sarcina fiecăruia dintre ministere/miniștri. Prim -ministrul nu se prezintă cu propunerea de numire a unui ministru și atât, ci cu propunerea de ministru al unui minister anume. Astfel fiind, aprecierea Președintelui în sensul că o persoană este „nepotrivită” pentru funcția de ministru la un minister determinat, precum  și refuzul de numire de către Președinte pe acest temei nu pot fi apreciate ca o „decădere”, „descalificare” sau interzicere a accesului la funcția de ministru a respectivei persoane. „Nepotrivirea” nu poate viza, desigur, decât corespunderea pe funcția concretă de ministru  pentru care persoana respectivă a fost propusă, iar nu pentru funcția de ministru în sine”, a citit de pe mai multe foi ministrul Justiției.

Totodată, ministrul Justiției a mai declarat că președintele a reclamat lipsa dovezii de la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) privind relația cu fosta securitate, în momentul în care a decis să o respingă pe Adina Florea, propusă la șefia DNA.

De asemenea, ministrul a mai reclamat existența unui dublu standard din partea șefului statului, susținând că acesta nu a cerut acest aviz în cazul numirii noului șef al DIICOT, Felix Bănilă.

„Joi voi da un comunicat în care vom arăta că obligația de verificare la CNSAS nu îi revine președintelui, potrivit unui articol din legea 303/2004, ci revine CSM, iar CNSAS ar trebui să raspundă în 15 zile. Dacă nu, oricum există declarația anuală a oricărui magistrat, CSM poate trimite către Ministrul Justiției și președinte”, a declarat Toader la ieșirea din CEx al PSD.


CITEȘTE ȘI: Însărcinată în 5 luni și jumătate, Mirela Vaida s-a retras din proiectul Mamma Mia: Fac o pauză până după naștere!