MENIU CAUTĂ
07 Aug. 2018 07:37

Tudorel Toader, întâlnire cu procurorul-şef interimar al DNA, Anca Jurma. Ce ar putea discuta cei doi

Distribuie

Tudorel Toader, se întâlneşte marţi dimineaţa, pe 7 august, cu procurorul-şef interimar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Anca Jurma, deși ministrul Justiției anunțase că pleacă în concediu. Una dintre temele ce vor fi luate în discuţie fiind situaţia procurorilor delegaţi la DNA.

UPDATE: Tudorel Toader discută în aceste momente cu procurorul-şef interimar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Anca Jurma, precum și cu procurorul general Augustin Lazăr, după ce acesta a dispus ieri încetarea delegării pentru şase procurori de la DNA.

La sosire Anga Jurma a declarat că va da o scurtă declarație la final, în timp ce Augustin Lazăr a explicat că „nu este nimic in neregulă cu delegările procurorilor”.Tema respectivă a intrat în atenţia opiniei publice după ce procurorul-şef adjunct al DNA, Călin Nistor, a declarat, vineri seara, că la DNA sunt delegaţi 7 sau 8 procurori.

Ulterior, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat că aşteaptă de la Călin Nistor „un răspuns corect şi complet”, menţionând că sunt, de fapt, 20 de delegări la DNA.

Tudorel Toader şi Anca Jurma ar putea discuta şi despre cele 300 de dosare de la DNA în care sunt cercetaţi magistraţi, dosare care trebuie mutate la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie ce urmează să fie înfiinţată în cadrul Parchetului General.

Un alt subiect al discuţiilor s-ar putea referi la întâlnirea pe care Anca Jurma a avut-o cu ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, pe 17 iulie.

„Voi încerca să am o discuţie cu dânşii (Augustin Lazăr şi Anca Jurma – n.r.) cât de curând, să îi invit la Ministerul Justiţiei, să întreb cât de normal este ca un procuror-şef să se ducă la o ambasadă că l-a chemat nu ştiu care ambasador, l-a invitat, mă rog, să-l felicite pentru faptul că a fost soare astăzi şi n-a plouat (…) Procurorul colaborează pe linie orizontală cu structurile aferente dintr-un stat: cu procurorii din America, din Franţa. Ambasadorii colaborează şi se coordonează cu ministrul de Externe, nu cu procurorii. Îi voi întreba: ‘aveţi reprezentativitatea aceasta a relaţiilor externe?’, Categoric că nu o au”, declara pe 2 august Tudorel Toader.

Luni, 7 august, DNA a prezentat într-un comunicat de presă situaţia procurorilor delegaţi.

„Numărul procurorilor delegaţi la DNA de la alte parchete este 12. Numărul procurorilor numiţi în DNA şi delegaţi în funcţii de conducere este 26. Numărul procurorilor de la alte parchete delegaţi în DNA în funcţii de conducere este 3. Numărul procurorilor numiţi în DNA şi delegaţi la alte parchete este 2”, spune DNA.

Tot luni, procurorul general Augustin Lazăr a dispus încetarea delegării în cadrul DNA pentru şase procurori, care nu îndeplinesc condiţia de vechime în funcţie de minim opt ani, în urma intrării în vigoare a modificărilor aduse Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.


Citește și: Cazul abuzurilor de la Spitalul Penitenciar Rahova. Gardienii care îi băteau și maltratau pe deținuți și-au dat demisia sau 's-au cerut' la pensie


 

Comentarii