MENIU CAUTĂ
12 Iul. 2018 11:46

Anca Jurma a preluat mandatul de procuror-șef interimar al DNA. „Este persoana potrivită” / FOTO

Distribuie

Procurorul general, Augustin Lazăr, organizează ceremonia de predare-primire a mandatului la DNA care are loc joi, la ora 11.

UPDATE: A început ceremonia de predare a mandatului la DNA. Iată principalele declarații:

Augustin Lazăr, procurorul general al României:

  • Doamna Anca Jurma a fost delegată în funcția de procuror-șef al DNA pe o perioadă de șase luni. Procurorul general al României are temeiul de a delega un procuror experimentat la conducerea acestei direcții.
  • Am apreciat că este persoana potrivită care să vină cu contribuția personală în Direcția Națională Anticorupție. O persoană care se bucură de încredere este ceea ce ne trebuie în acest moment.
  • Aş dori să reamintesc câteva din priorităţile Ministerului Public şi ale DNA. Prima din ele – lupta anticorupţie va continua cu fermitate. A doua prioritate – aplicarea legislaţiei anticorupţie se va efectua în continuare în conformitate cu normele şi standardele internaţionale de eficacitate.
  • DNA va apela la resursele pe care le are, resursele umane de expertiză profesională care au făcut din această Direcţie una din instituţiile cunoscute pe plan european ca fiind furnizoare de expertiză în domeniu
  • Motivele revocării generează îngrijorare printre magistrații sistemului public, cu privire la statutul lor, cu privire la separația puterilor în stat. Cu toate acestea procurorii sistemului public sunt profesioniști și își îndeplinesc rolul prevăzut în Constituție.
  • Laura Codruța Kovesi va lucra ca procuror la Serviciul de îndrumare și control din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Anca Jurma, procurorul-șef interimar al DNA:

  • Vreau să îi mulțumesc domnului procuror general și Laurei Codruța Kovesi
  • DNA va trebuie să rămână în continuare o instituție puternică și independentă, atât timp cât România se confruntă cu fenomenul corupţiei
  • DNA este atât o parte a sistemului judiciar românesc, cât şi o autoritate naţională anticorupţie (…) Direcţia are o răspundere majoră în îndeplinirea mandatului pe care legea i-l conferă şi anume combaterea corupţiei la nivel înalt
  • Mă voi strădui să asigur un interimat echilibrat

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea


Ceremonia de predare-primire a mandatului noului procuror-şef interimar al DNA va avea loc la ora 11.00, la sediul DNA, prilej cu care vor avea loc şi declaraţii de presă, potrivit procurorului general Augustin Lazăr, relatează Mediafax.ro.

Laura Codruța Kovesi a fost revocată din funcția de procuror-șef al DNA, însă rămâne în zona anticorupție, după ce a fost delegată la Parchetul General cu atribuții în combaterea acestui gen de infracțiuni, la scară largă. Kovesi va fi delegată timp de șase luni la Serviciul de îndrumare și control din Parchetul General, pentru îndeplinirea sarcinilor privind strategia națională anticorupție, potrivit unui comunicat al Ministerului Public.

Laura Codruța Kovesi va preda mandatul de procuror șef către Anca Jurma, procurorul care va asigura interimatul la DNA, până la desemnarea unui nou procuror-șef cu drepturi depline.


Citește și Raport de activitate Kovesi la DNA: 37 de demnitari, condamnaţi definitiv în perioada mai 2013 – 2018


 

 

Citește mai multe despre augustin lazar și DNA - Direcția Națională Anticorupție pe Libertatea.

Comentarii