Important exportator mondial de cereale, Ucraina are în prezent stocuri de 13 milioane de tone de porumb și 3,8 milioane de tone de grâu, dar nu le poate exporta pe rutele obișnuite, pentru că porturile maritime sunt blocate din cauza războiului, a explicat ministrul adjunct al agriculturii.
„În acest moment, capacitatea de livrare în străinătate a scăzut la 0,5 tone de cereale pe lună, iar din această cauză Ucraina a pierdut deja 1,5 miliarde de dolari”, a spus Vysotskiy.
Ucraina mai are trei modalități de a exporta cerealele, evitând blocadele de la Marea Neagră – folosind porturile de la Dunăre, cu trenul sau cu camionul. Însă oficialul citat spune că fiecare dintre aceste variante ale propriile neajunsuri.
Există o capacitate limitată de transport prin porturile dunărene pentru că Ucraina nu le folosește de obicei pentru exporturi. De asemenea, sunt probleme în privința transportului cu trenul pentru că Ucraina are un ecartament diferit față de cel din alte părți ale Europei, așa că ar trebui să găsească vagoane de tren mai înguste pentru transport.
„În prezent, lucrăm activ cu partenerii europeni la această problemă”, a dat asigurări ministrul adjunct.
Experții internaționali au avertizat că, pe măsură ce războiul din Ucraina se prelungește, impactul asupra securității alimentare din întreaga lume s-ar putea adânci, din cauza problemelor cu exporturile.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat la începutul acestei luni că războiul din Ucraina „deja perturbă lanțurile de aprovizionare și provoacă o creștere vertiginoasă a prețurilor la combustibil, alimente și transport”.
„Trebuie să facem tot posibilul pentru a preveni un uragan al foametei și o prăbușire a sistemului alimentar global”, a spus Guterres.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia
Foto: 123rf.com