Ministerul ucrainean al Apărării – care a distribuit fotografii ale militarilor ruși – i-a descris pe aceștia ca fiind „cei 10 josnici”.
Procurorii ucraineni au anunțat că cei 10 soldați sunt cercetați pentru „crimă cu premeditare”. Aceștia sunt, de asemenea, acuzați că au ținut ostatici mai mulți civili nevinovați, pe care i-au bătut, și că au jefuit case.
Moscova a negat că au fost comise crime în Bucha, oraș care s-a aflat sub controlul Brigăzii 64 de infanterie motorizată timp de mai bine de o lună, la începutul războiului. Mai mult, președintele rus Vladimir Putin a acordat brigăzii un titlu onorific – recunoscând ceea ce el a descris ca fiind „eroism și curaj în masă, tenacitate și curaj” – când aceasta a revenit în țară.
Dar în perioada în care brigada a deținut controlul asupra orașului Bucha, sute de oameni au fost uciși acolo. O groapă comună a fost descoperită în curtea bisericii după eliberarea orașului, în timp ce alte cadavre au fost lăsate să zacă pe străzi. Mii de crime de război au fost documentate, între timp, de anchetatori ucraineni și internaționali.
Unul dintre cei care au supraviețuit, Vitaliy Zhyvotovskyi, și-a amintit, pentru agenția de presă AFP, țipetele pe care le-a auzit. „Nu aveam nicio speranță”, a spus bărbatul, amintindu-și cum tremurau „nu din cauza frigului, ci din cauza fricii, pentru că puteam auzi ce le făceau rușii prizonierilor”.
Joi, procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a anunțat că i-a identificat pe cei 10 tineri suspecți, publicând fotografii ale acestora.
Potrivit procurorului general ucrainean, care a făcut public și numele militarilor, este vorba de doi sergenți, patru caporali și patru soldați ruși.
Într-o postare pe Facebook, ea a explicat că aceștia „sunt suspectați de crude tratamente împotriva civililor și de alte încălcări ale legilor și cutumelor de război”.
„Ancheta a stabilit că în timpul ocupației din Bucha au luat ostatici civili neînarmați, nu le-au dat apă și mâncare, i-au ținut în genunchi legați la ochi și la mâini, i-au batjocorit și bătut”, a transmis Irina Venediktova.
„S-au folosit pumni și funii. Oamenii au fost bătuți pentru a li se cere informații despre locația Forțelor Armate (ucrainene, n.r.), iar unii au fost torturați fără niciun motiv. Militarii ruși au amenințat victimele că le vor ucide și chiar au imitat execuția prizonierilor trăgând în direcția lor”, a precizat aceasta.
„Suspecții vor fi declarați urmăriți pentru a fi reținuți și aduși în fața justiției”, a adăugat Venediktova, făcând apel pentru furnizarea oricăror informații suplimentare despre aceștia.
Vor fi judecați vreodată?
Stephen Wilkinson, managerul Centrului Internațional de Drept Umanitar Diakonia din Suedia, subliniază că șansele de reușită a unei urmăriri penale sunt destul de mici dacă respectivii militari se află în Rusia.
Cu toate acestea, Brigada 64 de infanterie motorizată s-a întors în Ucraina, după ce a fost mutată la est, la Izium – pe linia întâi a bătăliei pentru regiunea Donbas. Potrivit mai multor relatări, brigada a suferit pierderi grele.
Dacă cei 10 sunt încă în brigadă – și încă în viață – nu este imposibil ca ei să fie găsiți și judecați.
De altfel, în 2014, Ucraina a urmărit cu succes doi soldați ruși pentru „terorism” după ce au fost capturați în estul țării. Ulterior, aceștia au fost înapoiați Rusiei în cadrul unui schimb de prizonieri.
„Urmărirea penală pe plan intern (la nivel național, n.r.) este adesea cea mai bună și mai rapidă cale”, a explicat Stephen Wilkinson, în ciuda accentului pus pe mecanismele internaționale, cum ar fi Curtea Penală Internațională de la Haga.
Faptul că aceștia sunt mai degrabă „soldați de rând” decât comandanți poate, de asemenea, să faciliteze urmărirea penală, spune Wilkinson – deși „acest lucru nu înlătură necesitatea de a cerceta responsabilitatea penală a comandanților”.
Cu toate acestea, există elemente ale luptei ucrainenilor dusă pentru a se face dreptate în justiție care l-au îngrijorat pe Wilkinson. În special modul în care fotografiile cu cei 10 militari au fost distribuite online.
„Chiar dacă știi că există dovezi solide, legea spune că ești nevinovat până la proba contrarie. Cum rămâne cu un proces liber și corect? Există o mulțime de emoții în spatele acestei situații. Aș spune că îl pune în pericol, deși nu îl subminează în mod fundamental”, a explicat specialistul în drept internațional.
De asemenea, s-a aflat că o listă anterioară cu membrii brigăzii, publicată de autoritățile ucrainene, ar fi putut include o serie de nume de persoane din Tadjikistan, care nu mai serveau în cadrul unității militare.
„Nu se știe câți tadjici din brigadă se aflau în Ucraina, dar opt tadjici, ale căror nume au fost menționate în listă, și rudele lor susțin că nu au fost acolo”, a anunțat radiodifuzorul Ozodi, serviciul din Tadjikistan al Radio Europa Liberă.
Niciunul dintre numele menționate în lista publicată anterior nu se potrivește cu cele aflate pe lista publicată joi.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina