„Nu avem deocamdată semnale nici oficiale, nici informale cu privire la posibilitatea de a se emite ordonanţe de urgenţă pe această temă. Ca principiu, pot să vă spun că UDMR nu a susţinut şi nu a fost de acord cu modificarea într-un domeniul de genul acesta, dar nici în alte domenii prin ordonanţă de urgenţă şi aşa a fost şi când Guvernul tehnocrat a modificat prin ordonanţă de urgenţă Codul penal şi Codul de procedură penală şi aceeaşi atitudine am avut şi atunci când discutăm de luna ianuarie, de Ordonanţa 13. Avem un Parlament, există o majoritate care poate să treacă proiecte legislative importante, acest domeniu este mult prea important, pe lângă alte domenii, să le modificăm prin ordonanţă de urgenţă”, a precizat Cseke Attila, înainte de Biroul permanent al Senatului, potrivit Agerpres.
Întrebat dacă asumarea răspunderii ar fi o variantă acceptabilă pentru UDMR, el a reiterat că acest domeniu ar trebui să rămână prerogativa Parlamentului.
„Acest domeniu şi alte domenii ar trebui să rămână prerogativa Parlamentului. Constituţia permite aceste proceduri, dar noi de-a lungul timpului totdeauna am spus de întărirea rolului Parlamentului, acela de a dezbate proiecte legislative şi de a le vota. Nu este o modalitate tocmai fericită şi nu a fost fericită nici în 2016, când s-au modificat peste 100 de articole din Codul de procedură penală şi vreo 13 din Codul penal, şi nu a fost nici la OUG 13”, a punctat Cseke Attila.
Referitor la posibilitatea întreruperii colaborării parlamentare cu PSD, senatorul UDMR a spus: „Punctul de vedere al UDMR, ca anul trecut, ca acum doi ani – nu susţinem această procedură prin ordonanţă de urgenţă”.
Citește și: RETROSPECTIVĂ/ Săptămâna haosului în politică. Punct culminant în războiul lui Dragnea cu Statul Paralel
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!