Rusia ar putea trece la contramăsuri
Până acum au mai fost sancţionate cu interdicţie de viză şi îngheţarea activelor pe teritoriul UE alte 87 de persoane şi 20 de firme. Obiectivul este de a bloca investiţiile în anumite sectoare din Crimeea şi la Sevastopol, în special în construcţii, transporturi, telecomunicaţii şi energie.
UE a inclus deja pe lista sa “neagră” numeroşi membri ai Consiliului naţional de securitate al Rusiei, cu adăugarea, sâmbătă, a şefului Serviciului Federal de Securitate (FSB), Nikolai Bortnikov, a şefului serviciilor de informaţii externe, Mihail Fradkov, precum şi a secretarului Consiliului de Securitate, Nikolai Patruşev, fost şef al FSB.
În urma acestei decizii s-ar putea ca Moscova să treacă la contramăsuri împotriva Uniunii Europene. “Liderii europeni sunt conştienţi de riscurile unor represalii din partea puterii din Rusia”, a declarat o sursă din cadrul reuniunii.
Statele europenene sar în ajutorul Republicii Moldova
Rusia a sancţionat Republica Moldova pentru apropierea de structurile occidentale prin interzicerea importurilor de fructe, legume, carne şi vin de la moldoveni. Republica Moldova a trecut însă cu bine obstacolul. De la 1 august această ţară va avea dreptul să exporte în Uniunea Europeană, inclusiv în România, toate produsele boicotate de ruşi.
Kremlinul a testat o rachetă nucleară
Washingtonul a acuzat Moscova că a încălcat un tratat privind controlul armelor, încheiat în 1987, prin testarea unei rachete de croazieră, care poate purta focoase nucleare, a declarat luni seara un oficial american. Washingtonul este pregătit să înceapă “imediat” un dialog bilateral la cel mai înalt nivel, cu scopul de a se asigura că Moscova se va conforma obligaţiilor pe care le are. Statele Unite se vor consulta cu aliaţii lor asupra acestei probleme, iar Congresul american a fost de asemenea informat, a mai declarat oficialul american.